ONFK blijven vernieuwen

ONFK blijven vernieuwen

De Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) proberen ieder jaar weer om met de inzet van moderne communicatiemiddelen het festival voor deelnemers en volgers bij de tijd te houden. Komend weekeinde komen in De Lawei in Drachten 23 fanfareorkesten aan de start. Ook nu weer zet het organisatiebestuur enkele nieuwe snufjes in.

Mocht het niet lukken om de orkesten vrijdag en zaterdag in levende lijve aan het werk te zien, geen nood. Waar je ook ter wereld zit, via YouTube hoef je geen enkele noot te missen. De hele wedstrijd is via telefoon, laptop of tablet van begin tot einde te volgen. Gratis cadeau voor niets. Naast de livestream van de optredens is er een onlineprogramma samengesteld met interviews met dirigenten, muzikanten, componisten en sponsoren. Nieuw is het gebruik van een onlineprogrammaboek waarmee de loting, uitslagen en ander nieuws direct te volgen zijn. “We willen op deze manier laten zien dat de ONFK niet alleen een strijd om punten en prijzen zijn, maar ook een festival van verbinding en ontmoeting”, luidt de missie van het stichtingsbestuur.

Muziekmarkt
Uiteraard gaat er niets boven de live-beleving. Voor bezoekers wordt het verblijf in De Lawei zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt. In de foyer staat ontmoeting en gezelligheid centraal. De ruimte is ingericht als muziekmarkt met tal van standhouders, van muziekbonden tot componisten en aanbieders van instrumenten en bladmuziek. De bezoekers krijgen bij de ingang een bingokaart en kunnen bij elke stand een stempel halen. Als de bingokaart vol is kunnen ze een mooie prijs winnen.

Experiment
De ONFK gaan vrijdag om 19.00 uur van start met de vijfde en vierde divisie. Zaterdag komen vanaf 13.00 uur de derde, tweede en eerste divisie in actie. Na het experiment vorig jaar met vijf juryleden verspreid in de zaal, waarbij de hoogste en laagste beoordelingen afvielen, is de organisatie weer terug bij het vertrouwde concept met drie juryleden in de box. Bij de prijsuitreiking op het podium wordt per divisie alleen de bovenste helft van het klassement bekendgemaakt. Direct daarna is de volledige uitslag met de behaalde punten terug te vinden in het digitale programmaboek.

Juryteams
De juryteams bestaan uit Jan de Haan, Frenk Rouschop en Bienze IJlstra (vierde en vijfde divisie), Jacob Slagter, Jan de Haan en Bienze IJlstra (derde en tweede divisie) en Jan de Haan, Frenk Rouschop en Jacob Slagter (eerste divisie). De organiserende Stichting Fries Fanfare Festival wil fanfares niet alleen een speciaal podium bieden, maar ook een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van deze bezettingsvorm. Vandaar dat de prijzenpot naast bekers, waardebonnen en instrumenten ook weer gevuld is met drie compositieopdrachten. De winnaar van de eerste divisie mag een stuk laten schrijven door Hans van der Heide, de derde divisie door Jan de Haan en de vierde divisie door Arend Gerds. Ook vorig jaar waren er compositieopdrachten te winnen. Daarvan zijn er inmiddels al twee in première gegaan: The Call van Geert Jan Kroon door Concordia Oldebroek en Musica Constantia van Rob Goorhuis door Constantia Menaam.

Deelnemers uit alle windstreken
De ONFK 2023 brengen deelnemers uit alle hoeken van het land aan de start. Interessant is deze bezetting in de eerste divisie waarin diverse noordelijke topfanfares het opnemen tegen onder meer twee voormalige concertdivisiefanfares (Nieuwenhagerheide en Horst-America) uit Limburg. Een overzicht.

EERSTE DIVISIE
Eendracht Nieuwenhagerheide (Bart Deckers); Andels Fanfare Corps (Pieter Vandermeiren); Oranje Grootegast (Jan Werkman); CWO Groningen (Thom Zigterman); St. Caecilia Horst-America (Chris Derikx); Concordia Middelstum (Richard Visser); Joost Wiersma Jistrum (Ido Gerard Kempenaar).

TWEEDE DIVISIE
ZFC Zaandijk (Arnold van ’t Ent); De Bazuin Augustinusga (Gerk Huisma).

DERDE DIVISIE
Hartog Oss (Jeroen Geurts); De Bazuin Lutjegast (Paulus de Jong); Looft Den Heer Oudega (Jappie Kuipers); Tida Kira Munnekezijl/Lauwerzijl (Annejet Dijkman); In Corpore Wagenborgen (Aline Werkman-Schippers); Wilhelmina Leens (Henk Smit).

VIERDE DIVISIE
Fanfare Helpt Elkander Afferden (Eric Roefs); Eensgezindheid Tjerkwerd (Jeanette Valkema); OpMaat Berlstum (Gatse Hylkema); Nil Sine Labore Boerakker (Lotte de Bruin); Kunst Na Arbeid Hierden (Arno Groeneveld).

VIJFDE DIVISIE
De Vrije Fries Oude en Nieuwehorne (Syde van der Ploeg); Crescendo Hijum Finkum (Wim Dijkstra); Wilhelmina Zuidhorn (Anneke Bosma).

Verplichte werken
EERSTE DIVISIE
World of Wizards - Stijn Roels
World of Wizards is een compositie binnen het samenwerkingsverband Fanfarissimo waarbij meerdere orkesten een compositie ‘meefinancieren’. KMV De Leiezonen uit Desselgem engageerde de Vlaamse componist Stijn Roels (°1979) voor deze compositieopdracht. Het werk werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. World of Wizards is een werk dat bestaat uit één deel, maar dat meerdere geledingen omvat. Het is geïnspireerd op een Fantasy-verhaal dat de componist zelf verzon. Klassieke thema’s als goed, kwaad, oorlog, vrede en heldenmoed worden verklankt door middel van de karakteristieke fanfaresound en -mogelijkheden. De bugel- en saxofoonsecties komen uitgebreid aan bod maar ook de andere muzikanten hoeven zich niet te vervelen.

TWEEDE DIVISIE
De Leeuwenkuil - Leon Vliex
Deze compositie van Leon Vliex behandelt de geschiedenis van het dorp Bergschenhoek en in het bijzonder De Leeuwenkuil, wat nu een recreatiegebied is. Het gebied is ontstaan uit een grote veenafgraving midden in Bergschenhoek. In de 70-er jaren werden vlakbij het riviertje de Rotte 6000 jaar oude restanten van een jagers- en visserskamp opgegraven. De vroege bewoners leefden van de jacht en de visvangst. Sinds de oudheid is er een dikke veenlaag ontstaan in dit gebied. In de vroege Middeleeuwen, zo’n 5000 jaar later, was die veenlaag wel 7 tot 8 meter dik. De Graven van Holland gaven aan de groeiende bevolking het recht dit veengebied te ontginnen. Het zwarte, zompige goud zorgde voor ongekende voorspoed in de Hoekse Gouden Eeuw toen het veen werd afgegraven om als turf te dienen voor de opkomende steden. De compositie van De Leeuwenkuil is geschreven in opdracht van de fanfare Concordia Bergschenhoek ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Het stuk bestaat uit vier delen, is optimistisch van karakter en beschrijft De Leeuwenkuil zoals het nu is met een knipoog naar het verleden.

DERDE DIVISIE
Where Earth and Sky meet - Arend Gerds
Where Earth and Sky meet is geschreven ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van CMV Burdine uit Sint Annaparochie (FR). Het werk bevat meerdere thema’s die nauw verbonden zijn met de vereniging. Een van de thema’s is verbinding, omdat de vereniging is voortgekomen vanuit een fusie van twee verenigingen, namelijk Soli Deo Gloria en Excelsior uit Sint Annaparochie en Vrouwenparochie. Het onderwerp verbinding is op muzikale wijze vertaald door het ‘botsen’ van samenklanken en ritmes en ook het contrast daarop: de versmelting ervan. Een ander thema komt voort uit de omgeving van de vereniging, het Bildt, ontstaan uit klei, water en de zee. De titel verwijst onder andere naar dit mooie uitgestrekte landschap, de vergezichten en de horizon. De christelijke identiteit van de vereniging, wordt in het werk gepresenteerd aan de hand van het koraal ‘Angelus’, voor velen bekend als koraal nr. 3 uit de 120 hymns for band.

VIERDE DIVISIE
Island Treasures - Jan Bosveld
Het werk Island Treasures werd eerder aangewezen als verplicht werk voor de vijfde divisie. Qua moeilijkheidsgraad paste dit echter niet bij de fanfareorkesten in die divisie. De commissie heeft unaniem gekozen om dit werk in de vierde divisie een nieuwe en eerlijke kans te bieden. Het kleur- en cultuurrijke Waddeneiland Terschelling is de inspiratiebron voor de compositie Island Treasures van Jan Bosveld. In vijf delen neemt de componist ons mee naar karakteristieke plaatsen op en gebruiken van het eiland Terschelling. De aankomst in de haven, een storm, een traditioneel volksfeest, een rit met huifkarren en als belangrijkste blikvanger de inmiddels 400 jaar oude Brandaris geven ons een rijk muzikaal beeld van Terschelling.

VIJFDE DIVISIE
Istrian Pictures - Thom Zigterman
Thom Zigterman schreef Istrian Pictures naar aanleiding van een vakantie in Istrië, een populaire bestemming in Kroatië. Zijn muzikale schetsen beginnen in een deel genaamd Hum, wat volgens officiële bronnen de kleinste stad ter wereld is met echte stadsrechten. De muziek is ritmisch en heeft een aanstekelijke drive in zich. De Beauty of Brijuni beschrijft het sfeervolle parkachtige landschap in de Adriatische zee net voor de kust van Istrië in een poëtische ballade. Het laatste deel beschrijft de gure valwind Bura die in de winter het klimaat van Istrië minder aangenaam maakt. Haar onvoorspelbaarheid, snelheid en grilligheid zijn in dit deel hoorbaar aanwezig.

 

Gepubliceerd: 12 APR 2023 - 17:39
Laatste update: 14 APR 2023 - 08:04