ONHK stapt af van geblindeerde jurering

ONHK stapt af van geblindeerde jurering

De organisatie van de Open Nederlands Harmonie Kampioenschappen (ONHK) stapt af van de geblindeerde jurering. De vijfde editie wordt gehouden op 23 maart 2024 in het Schaffelaartheater in Barneveld. Inschrijven kan nog tot 1 januari.

De organisatie merkt op dat het evenement, ondanks het jonge bestaan, op belangstelling van orkesten uit binnen- en buitenland kan rekenen. Helaas vertaalt zich dat nog niet in concrete aanmeldingen.

Bij de ONHK spelen de deelnemers per divisie een door de organisatie gekozen verplichte muziekwerk. In afwijking van vorige edities vindt de jurering volgend jaar niet meer vanuit een afgesloten box plaats. In een verklaring zegt het bestuur: "Harmonieën hebben het liever niet, blijkt uit de gehouden enquête na afloop van de laatste ONHK. Voor juryleden is het beoordelen van harmonieën best wel heel wat anders dan een fanfare of een brassband. Deze twee orkestvormen hebben, zeker de brassband, een standaard opstelling en dat is bij een harmonie veel diverser. De jury kan bij een harmonie schrijven “de klankbalans is niet juist”, maar als blijkt dat dat komt door de opstelling van het orkest, dan zal de jury bijvoorbeeld schrijven: “advies: zet de trompetten naast de hoorns”. De opstelling van het orkest heeft veel met deze balans te maken. Daarnaast speelt natuurlijk de orkestgrote een rol. Je kunt wel horen dat de klarinetten te zacht zijn of weg worden gespeeld, maar als er in een orkest van 60 muzikanten, maar twee klarinetten zitten, is dat ook logisch en begrijpelijk. De jury gaf aan met open jurering dit veel beter te kunnen beoordelen. Alles afwegende hebben al deze facetten ons doen besluiten om over te gaan tot open jurering."

In elke divisie wordt één open Nederlands kampioen aangewezen, mits minimaal 80 punten behaald zijn. Deelnemers komen uit in vijf divisies: vijfde, vierde, derde, tweede en eerste divisie. Deelname in de kampioensdivisie behoort ook tot de mogelijkheden.

Inschrijven kan nog tot 1 januari. Bij interesse om mee te doen, is het advies zich zo spoedig mogelijk aan te melden, zodat de organisatie met de dagindeling aan de slag kan. Kijk voor meer informatie op www.onhk.org of mail naar secretarisonhk@gmail.com 

Op de foto: Het Studenten Harmonie Orkest Twente won dit jaar de titel in de eerste divisie.

Gepubliceerd: 27 NOV 2023 - 21:06
Laatste update: 04 DEC 2023 - 20:01