ONHK zoeken nog naar verbeterpunten

ONHK zoeken nog naar verbeterpunten

Een uitstekende organisatie, een mooi bezet deelnemersveld, een vlot wedstrijdverloop, veel publieke belangstelling en door de bank genomen een prima muzikaal niveau. De eerste Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) sinds vijf jaar hadden alle ingrediënten voor een mooie muziekdag. Toch lijkt het organisatiebestuur zijn draai nog niet helemaal gevonden te hebben.

Even voor de prijsuitreiking tikken enkele jonge muzikanten van Eendracht Maakt Macht uit Budel voorzichtig op het doek van de jurybox. “Zullen ze er nog in zitten”, vragen ze zich giebelend af. In de brassband- en fanfarewereld kijkt inmiddels niemand meer op van zo’n grote met zeildoeken gebouwde tent midden op de tribune. Bij de harmonieën ligt dat anders. Daar is het systeem van het blind jureren nog lang geen gemeengoed. Ook de juryleden zelf moeten er erg aan wennen. Hoewel het blind jureren streekgebonden voorkeuren kent. Groninger Frans-Aert Burghgraef heeft er geen moeite mee, hij groeide op in de brassbandscene. Maar Limburger Hennie Ramaekers geeft ruiterlijk toe dat hij het maar niets vindt. Ook zijn provinciegenoot Fried Dobbelstein mist achter het doek de beleving. “Wanneer een inzet ongelijk is, wil ik kunnen zien of dat aan de dirigent ligt of aan het orkest”, zegt Ramaekers.

Twijfelen
De visie van de beide Limburgers heeft kennelijk ook de organisatie van de ONHK aan het twijfelen gebracht. “We gaan bekijken of we wel op de goede weg zitten met de geblindeerde jury”, zegt voorzitter Doeke bij de Leij. “Ik ben het wel eens met de jury dat kunnen zien wat er op het podium gebeurt belangrijk is. Ik heb dat vandaag ook zelf een paar keer zien gebeuren. We vinden dat dit voor harmonieorkesten iets anders ligt dan voor brassbands en fanfares. We hebben hier orkesten op het podium gehad van 60, 70 en zelfs 90 muzikanten. Daar leent het systeem zich toch minder voor dan voor brassbands en voor fanfares die over het algemeen een kleinere bezetting hebben.”

Bedenkingen
Het jurysysteem is niet het enige waarover Bij de Leij bedenkingen heeft. Ook over de accommodatie zijn er twijfels. De ONHK verhuisde voor de vierde editie van De Lawei in Drachten naar het meer centraal gelegen Schaffelaartheater in Barnveld. Met de zaal op zich is niets mis, maar de logistieke faciliteiten zijn volgens Bij de Leij niet optimaal. “We hebben hier toch wel enige logistieke problemen met de opslag van de instrumenten. Zeker met regenweer zoals vandaag. Als muzikanten met hun instrumenten binnenkomen is er geen doorstroming. Dat geeft irritatie bij de clubs en dat moeten we niet hebben. Verder is het een prachtige zaal met een prima podium. De akoestiek is misschien wat droog, maar daar valt wel wat aan te doen.”

Publiek
Voor de rest kijkt Bij de Leij meer dan tevreden terug op het kampioenschap. “De deelnemers hebben geweldig gepresteerd. Vooral de publieke belangstelling heeft ons zeer verbaasd. Wethouder Pluimers van Barneveld had gevraagd om de wedstrijddag te mogen openen. We zeiden: ‘doe dat maar niet, want dan zit er nog weinig publiek in de zaal’. Maar achteraf bekeken had het wel gekund. Er zijn door de dag heen meer betalende bezoekers geweest dan in Drachten.”

Uitslag ONHK 2023
Eerste divisie
1. Studenten Harmonie Orkest Twente Enschede, 90 pnt.
Tweede divisie
1. Eendracht Maakt Macht Budel, 90 pnt; 2. Oranje Wouw, 88 pnt; 3. Harmonie’67 Groningen, 86 pnt; 4. St. Cecilia Kruishoutem Kruisem (België), 85 pnt; 5. Juliana Waalre, 80 pnt.
Derde divisie
1. Soli deo Gloria Zaandam (foto), 86 pnt; 2. Muziekvereniging Klarenbeek, 80 pnt.
Vierde divisie
1. KTSM Tiel, 84 pnt; 2 Jubal Dedemsvaart, 83 pnt; 3. Prinses Juliana Beekbergen, 82,5 pnt; 4. Stedelijke Harmonie Dockum, 82 pnt; 5. Jubal (B-orkest) Varsseveld, 81,5 pnt.
Vijfde divisie
1. Damster Stedelijk Harmonie Orkest Appingedam, 84 pnt.

Op de foto: Het Studenten Harmonie Orkest Twente (SHOT) uit Enschede scoorde 90 punten in de eerste divisie.

Tekst en foto: Frank Vergoossen

Gepubliceerd: 12 APR 2023 - 19:37
Laatste update: 12 APR 2023 - 19:41