ONSK: op naar mijlpaal in 2024

ONSK: op naar mijlpaal in 2024

De Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK) maken zich op voor een mijlpaal. In 2024 wordt het evenement voor de tiende keer georganiseerd. Wat ooit begon als een bescheiden poging om enkele ensembles samen te brengen, heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot het drukst bezochte slagwerkevenement binnen de sector.

De organisatie van de ONSK heeft geresulteerd tot de creatie van (tot nu toe) maar liefst 39 nieuwe composities voor slagwerkensembles van diverse niveaus en samenstellingen. Het evenement is georganiseerd op basis van het concept dat door de brassbands al jaren wordt uitgevoerd. Iedereen speelt voor zijn of haar klasse dezelfde compositie. Een ‘geblindeerde jury’ beoordeelt de uitvoeringen en brengt een ranking aan. Verschil met andere kampioenschappen is dat de componisten altijd nieuwe composities rechtstreeks leveren aan de deelnemende ensembles, zonder tussenkomst van derden. Dit biedt hen een intrigerend perspectief qua inkomsten en qua ‘uitvoeringsdichtheid’.

Locatie
In de afgelopen jaren heeft het evenement plaatsgevonden in Nunspeet, Barneveld en Zutphen. Voor de komende editie is de organisatie nog bezig met het zoeken naar een passende locatie. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Aanpak
Na uitvoerig testen is gebleken dat er vooral in de hogere afdelingen beduidend minder interesse is voor de composities van ongestemd slagwerk. Daarom wordt volgend jaar een andere aanpak geïntroduceerd. Er zullen composities zijn voor gestemde ensembles in de top-, midden- en basisklassen. Voor ongestemde ensembles wordt een compositie aangeboden op basis-/middenklasse niveau. Nieuw sinds vorig jaar is de invoering van een aparte klasse voor jeugdensembles, waarbij de focus ligt op een speelbare en educatieve benadering. Het succes van deze categorie tijdens de vorige ONSK heeft de organisatie aangemoedigd om dit voort te zetten.

Componisten
De componisten voor de komende editie die zijn geselecteerd:
Jeugdklasse: John Sonderen (Nederland);
Basis-/middenklasse ongestemd slagwerk: Marc Dufour (België);
Basisklasse gestemd slagwerk: Sam Gevers (België);
Middenklasse gestemd slagwerk: Simon Haakmeest (Nederland);
Topklasse gestemd: Tim Versteegen (Nederland).

Op 13 april 2024 zullen ongetwijfeld weer veel ensembles klaar staan om deel te nemen aan dit evenement.
Voor meer informatie kun je terecht op www.onsk.nl.  Via deze website kan ook ingeschreven worden.

Gepubliceerd: 18 AUG 2023 - 08:33