Onzekerheid over NBK 2021 blijft

Onzekerheid over NBK 2021 blijft

Het bestuur van de NBK gaat door met de organisatie van de 40e editie, maar houdt net als het kabinet een slag om de arm of het evenement op 30 oktober ook daadwerkelijk kan doorgaan. Het bestuur roept ook de bands die zich in principe voor deelname hebben aangemeld op om met de voorbereidingen door te gaan.

Gezien alle onzekerheden kunnen de bands pas na de eerstvolgende persconferentie van 17 september formeel inschrijven. Het kabinet heeft als volgende piketpalen 20 september en 1 november benoemd. De voorgenomen versoepelingen hangen af van hoe het de komende weken verloopt qua besmettingen etc. Ook het NBK-bestuur ontkomt er niet aan om dat voorbehoud in zijn besluitvorming mee te nemen. “Het is op dit moment natuurlijk onzeker hoe die ontwikkeling precies gaat lopen”, zegt het bestuur. “Zeker gelet op de komende herfst, de uit het buitenland terugkerende vakantiegangers en het volledig openstellen van onder andere het hoger onderwijs.”

Testen voor toegang
Organisatie van de NBK is hoe dan ook alleen verantwoord mogelijk onder de beperkende randvoorwaarde van de ‘Testen voor Toegang- procedure’. Dit betekent dat alle betrokkenen (organisatie, deelnemers, publiek) naast het bekende NBK-polsbandje ook een negatief testbewijs middels een QR-code moeten laten zien om toegang te krijgen.
In principe hebben zich 33 bands ingeschreven voor de komende editie. Tachtig procent van de deelnemers heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de toepassing van de ‘Testen voor Toegang-procedure’. Dat aantal is voldoende om een representatief kampioenschap op touw te zetten. Wel komt de vrijdag te vervallen en worden alle divisies op de zaterdag ingedeeld.

Geen ticket voor EBK
Om het zekere voor het onzekere te nemen is Brass Band Schoonhoven genomineerd om Nederland te vertegenwoordigen op de Europese Brassband Kampioenschappen die naar verwachting eind april 2022 zullen worden gehouden in Birmingham. Het bestuur vindt dat de eerder gemaakte toezegging aan Schoonhoven alsnog moet worden nagekomen. De regerend nationaal kampioen heeft veel tijd, energie en geld gestoken in de deelname aan de EBK 2020 en 2021 die respectievelijk in Palanga en Malmö gehouden zouden worden. Dat betekent dat in de Kampioensdivisie wel gestreden wordt om de titel Nationaal Brassband Kampioen 2021, maar dat de winnaar geen ticket voor de EBK kan verdienen. Ook de drie jonge talenten die zich geplaatst hebben voor deelname aan de Europese Jeugd Brassband zullen, onder voorbehoud van de dan geldende regels met betrekking tot de maximum leeftijd, wederom worden uitgenodigd.

Vervolg
Het bestuur van de NBK gaat dus met volle kracht door met de organisatie. De bands worden van harte uitgenodigd hetzelfde te doen met de voorbereiding van de verplichte werken. Naast de werken van de hand van de vier Nederlandse componisten zal dus in Utrecht de wereldpremière plaatsvinden van The World Rejoicing van Edward Gregson.
Gezien alle onzekerheden kunnen de deelnemende bands zich na de eerstvolgende persconferentie van 17 september en uiterlijk voor 1 oktober formeel digitaal inschrijven via de website en deelnemerskaarten bestellen en betalen. De toegangskaarten voor publiek zullen vanaf 20 oktober beschikbaar komen. De procedure hierover is aangepast en daarover komt begin oktober meer informatie.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 AUG 2021 - 14:40
Laatste update: 18 AUG 2021 - 14:46