Op de finaledag nog de puntjes op de i zetten

Op de finaledag nog de puntjes op de i zetten

Ontwikkelingsgericht. Dat is een van de kernwaarden van CGN. De hele wintercompetitie is gericht op het verbeteren van techniek en creativiteit. Zelfs op de dag van de Championships, afgelopen zaterdag in Eindhoven, worden nog de laatste puntjes op de i gezet.

Het is vroeg in de middag als N35 Percussion Ensemble zijn opwachting maakt in de prelims. Het is een gecombineerde groep, bestaande uit leden van Advendo Nijverdal en Harmonie Wierden. Het gelegenheidsgezelschap komt uit in de Percussion Independent A klasse. De show heet The Red Thread, de rode draad. De titel verwijst naar een oud Chinees gezegde dat mensen die zijn voorbestemd om elkaar ooit te ontmoeten met een rode draad aan elkaar verbonden zijn. Dat geldt ook voor de Overijsselse slagwerkers. The Red Thread staat symbool voor de N35, de provinciale weg die de plaatsen Nijverdal en Wierden met elkaar verbindt.

Bevindingen
Vrijwel onmiddellijk na het optreden kijkt instructeur John Hendriks nieuwsgierig op zijn smartphone. Via de app CompetitionSuite kunnen ieder moment de bevindingen van de jury binnenkomen. “Dit gaan we zo even doornemen met een aantal mensen dat les geeft”, zegt John. “En dan bekijken we of we er nog wat kleine dingen uit kunnen halen die we eventueel nog kunnen verbeteren. Tussen de prelims en de finals kunnen we natuurlijk niet meer zo heel veel doen. Maar er wordt wel serieus naar gekeken. Als staf ken je wel de grote issues, maar met de kleine tips proberen we toch nog wat te doen.”

Leren
Zo gaat dat bij CGN. Natuurlijk droomt iedere muzikant en danser er in januari bij de start van het indoorcircuit van om in maart tijdens de Championship in het Indoor Sportcentrum Eindhoven op de hoogste trede te mogen staan. Maar de CGN-competitie is er niet voor opgezet om tussen de deelnemers een felle strijd om punten en prijzen uit te lokken. “CGN bevordert de dans- en muzieksport onder de jeugd en behartigt de belangen van haar deelnemers”, luidt de missie van de jongste KNMO-doelgroep. “Dat klopt”, zegt voorzitter Paul Doop. “Het gaat ons er niet om wie wint, voor ons is leren en het geleerde toepassen het belangrijkste.” Het hele wedstrijd- en jurysysteem is daarop ingericht. De CGN-competitie start in januari met de seizoensopening in Drachten. Via contests in Aalsmeer, Wijchen, Almere en Leeuwarden wordt toegewerkt naar de apotheose die eind maart tijdens de Championships in Eindhoven gestalte moet krijgen. Na iedere voorronde kunnen de stafleden de verrichtingen van hun groep tijdens een nabespreking met de juryleden onder de loep nemen. Daarnaast maakt CGN gebruik van CompetitionSuite. Dat is software waarmee commentaren tijdens de uitvoering live ingesproken kunnen worden om ze vervolgens samen met de scores digitaal vast te leggen en te presenteren. Via een app kunnen de verschillende gebruikersgroepen inloggen op een centrale server en de voor hen benodigde gegevens invullen, inspreken, beluisteren en bekijken. Sneller, goedkoper, minder papieren rompslomp en dus ‘groener’ dan de jurysystemen die de andere doelgroepen van de KNMO hanteren. Maar vooral ook leerzamer. “Je merkt dat met de tips en tops enorm veel gedaan wordt”, zegt Doop. “Door zich in te leven, de goede vragen te stellen tijdens de nabesprekingen en daar vervolgens van te leren zie je dat de groepen gedurende het seizoen een enorme progressie maken. In verschillende classes zie je nu units bovenaan staan, die daar in het begin van het seizoen niet stonden. Zelfs op de finaledag kan de uitslag tijdens de Championships nog anders uitvallen dan eerder op de dag tijdens de prelims.”

Repeteren
Ook instructeur Johannes Leeverink van de Sternse Slotlanders is direct na het optreden van zijn percussiegroep benieuwd naar het commentaar van de jury. “Als er puntjes zijn waarvan ik denk dat het realistisch is om ze aan te passen, gaan we dat zeker doen”, zegt hij. “Misschien gaan we zelfs nog even repeteren op die punten. In de hafabrawereld ligt dat wellicht wat moeilijker. Maar in onze sector heb je best nog wel wat dingen die je kunt aanpassen.”

Enorm verbeterd
Dat geldt ook voor de color guards, de dansgroepen binnen CGN. “We hebben nog wel wat puntjes waar we aan kunnen werken”, vertelt instructrice Wendy van Dynam!x uit Zevenhuizen als ze na de prelims via CompetitionSuite de bevindingen van de jury heeft beluisterd. “Dat gaan we ook doen, zodat we vanavond een nog betere show kunnen neerzetten.” Wendy legt uit dat de groep gedurende het hele seizoen veel baat heeft gehad bij het jurysysteem. “Het is een heel mooi systeem. Vijf minuten na de show staat het jurycommentaar al online en kun je het beluisteren. Gedurende het seizoen hebben we ook na iedere wedstrijd gebruik gemaakt van de mogelijkheid om aan de hand van de ingesproken bevindingen het optreden met de jury na te bespreken en vragen te stellen. Vaak beluisteren we de commentaren ook met de hele groep, zodat de meiden ook zelf kunnen horen wat voor verbetering vatbaar is. Zo zijn we het hele seizoen door bezig met aanpassingen. Sindsdien is de show enorm verbeterd.” Grote aanpassingen zijn er in de vijf, zes uurtjes tussen de prelims en de finals niet meer mogelijk. Maar aan de details kan nog geschaafd worden. Wendy: “Dan heb je het over aspecten zoals uitstraling en beleving. Dingen waarmee je een extra push kunt geven voor de finale.”

Verschuivingen
Als ’s avonds in het uitverkochte Indoor Sportcentrum na de grote finale de uitslag bekend wordt gemaakt, blijkt dat in verschillende classes nog verschuivingen hebben plaatsgevonden tussen de prelims en de finals. Het loont dus de moeite om tot op het laatste moment de puntjes op de i te zetten.

Uitslag Championships CGN seizoen 2023

GUARD
World Class
1. SPE World, 77.70 ptn.

Open Class
1. SPE Open, 85.00 ptn; 2. Connected Open, 82.70 ptn; 3. The Pride of the Netherlands, 81.50 ptn; 4. Wilhelmus Winterguard, 78.20 ptn.

A Class
1. Intension A, 84.76 ptn; 2. Passie, 83.94 ptn; 3. Red Light, 81.02 ptn; 4. The Pride A, 80.32 ptn; 5. Dynam!x, 78.91 ptn; 6. Impact A, 77.84 ptn; 7. SPE A, 76.22 ptn; 8. Serendipity, 71.52 ptn.

RA Class
1. Connected RA Class, 82.10 ptn 2. Colorguard Euphonia RA, 80.85 ptn; 3. Sky Winterguard, 76.75 pnt; 4.Nova RA, 75.46 pnt.

Junior Class
1. Jong Dynam!x, 80.97 ptn; 2. Advendo Junior, 79.68 ptn; 3. Impact Junior, 77.80 ptn; 4. The Pride Junior, 76.90; 5. Serendipity Junior, 6. Imagination Junior, 72.57 ptn; 7. 2Xtreme, 69.47 ptn.Color

Cadet Class
1. SPE Cadets, 84.02 ptn; 2. The Pride Cadets, 82.01 ptn; 3. Advendo Cadets, 81.32 pnt; 4. Passie Cadets, 80,78 ptn; 5. Connected Teens, 78.94 ptn; 6. Impact Cadets, 78.32 ptn; 7. Connected Cadets, 72.66 pnt; 8. N-Motion Cadets, 72.29 ptn; 9. Trinity Cadets, 72.15 ptn.

Kids Class
1. The Pride PreCadets, 80.11 ptn; 2. Serendipity, 74.06 ptn.

 

WINDS
Open Class
1. Jubal Winds, 85.65 ptn.

A Class
1. Beatrix Winds, 84.60 ptn; 2. Jong Pasveer, 83.25 ptn; 3. Concordia Zevenhuizen, 76.70 ptn.

Junior Class
1. Jong Beatrix, 80.00 ptn; 2. Jong vLS, 78.75 ptn.

 

PERCUSSION
Marching Open Class
1. Got Motion, 86.80 ptn; 2. DrumSpirit, 85.95 ptn; 3. Unik Star, 82.25 ptn.

Marching A Class
1. NFPC, 85.15 ptn; 2. Sternse Slotlanders, 84.15 ptn; 3. H!P Harpe Davids Indoor Percussion, 81.60 ptn; 4. N35 Percussion Ensemble, 74.80 ptn; 5. Nuclear Devils Drumband Denmark, 74.30 ptn,

Prep Open Class
1. Red Light, 80.10 ptn.

Drumbattle
1. Showband Explosion; 2.Noorderveld.

Op de foto: De rode draad symboliseert de verbinding tussen de slagwerkers van N35 Percussion Ensemble.

Tekst en foto: Frank Vergoossen

Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 08:41