Open NK’s in trek: inschrijven kan tot 1 januari

Open NK’s in trek: inschrijven kan tot 1 januari

Na enkele kwakkeljaren als gevolg van corona zijn de open Nederlandse kampioenschappen voor harmonieën, fanfares en slagwerkensembles weer helemaal terug. De aanmeldingen voor de edities van 2023 lopen voortvarend. Voor alle wedstrijden kan nog tot 1 januari 2023 ingeschreven worden.

Na vier jaar pauzestand vinden op 1 april 2023 weer de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) plaats. Het evenement stond in 2016 voor het eerst op de agenda. Door allerlei oorzaken zijn sinds 2018 geen verdere edities meer gehouden. Voor de vierde uitgave hebben inmiddels veertien orkesten ingeschreven. De organisatie heeft intussen het roer omgegooid. De eerste drie afleveringen werden gehouden in het najaar. Uit een rondvraag onder de verenigingen bleek dat de periode oktober/november minder goed pas in de planning van de verenigingen. Daarom is het evenement naar het voorjaar verplaatst. Ook besloot de organisatie te verhuizen van De Lawei in Drachten naar het meer centraal in het land gelegen Schaffelaartheater in Barneveld. Net als de andere open kampioenschappen hanteren de ONHK de zogeheten brassband-formule. De deelnemers spelen alleen het voor hun divisie vastgestelde verplichte werk (en verder dus geen keuzewerk). De jurering gebeurt geblindeerd. De volgorde van optreden wordt door loting bepaald. De verplichte werken zijn Three Blind Mice van Bert Appermont (vijfde divisie), Eldorado van Thierry Deleruyelle (vierde divisie), Aurora Dances van Philip Sparke (derde divisie), Ray of Light van Kevin Houben (tweede divisie) en The Spell van Oliver Waespi (eerste divisie).

Fanfares
Ook de inschrijving voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen op 14 en 15 april 2023 in De Lawei in Drachten loopt op volle toeren. Tot nu toe hebben zich 19 fanfares aangemeld. Met name in de tweede en vijfde divisie zijn nog plekken vrij. De organisatie heeft naar aanleiding van de vorige editie een enquête gehouden onder de deelnemers. Op basis hiervan is besloten om in afwijking van afgelopen jaar toch weer geblindeerd te jureren. Bij de prijsuitreiking wordt alleen de bovenste helft van de ranking bekendgemaakt. Dus geen verliezers op het podium. Na afloop worden de behaalde punten van alle orkesten gepubliceerd. De verplichte werken zijn Istrian Pictures van Thom Zigterman (vijfde divisie), Island Treasures van Jan Bosveld (vierde divisie), Where Earth and Sky meet van Arend Gerds (derde divisie), De Leeuwenkuil van Leon Vliex (tweede divisie) en World of Wizards van Stijn Roels (eerste divisie).

Slagwerkers
Voor de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen hebben zich inmiddels 18 verenigingen aangemeld. De locatie is deze keer de Buitensociëteit van de Hanzehof Zutphen. De ONSK heeft weer voor alle divisies compositieopdrachten uitgeschreven. Dat resulteerde in spiksplinternieuwe werken van Helmer Bijl (ongestemd basisklasse), Roel Jan Jongsma (ongestemd middenklasse), Martijn Oostra (ongestemd topklasse), Wibrand van Norel (gestemd jeugdklasse), Gerben Jongsma (gestemd basisklasse), Etienne Houben (gestemd middenklasse) en Ruben Maathuis (gestemd topklasse). Het werk voor de jeugdklasse kent vrij eenvoudige ritmische bouwstenen zodat alle spelende jeugdleden mee kunnen doen. De percussiepartijen kunnen naar believen worden gedubbeld en de ad libitumpartijen kunnen naar eigen inzicht worden ingevuld.

Kijk voor meer informatie op de website:

ONHK: https://www.onhk.org

ONFK: https://www.onfk.nl

ONSK: https://www.onsk.nl

Foto: Voor het eerst sinds vier jaar staan de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen weer op de kalender.

Tekst: Onze redactie - Foto: FV Media Producties

Gepubliceerd: 07 DEC 2022 - 08:37
Laatste update: 10 DEC 2022 - 14:57