Optimisme over Wereld Muziek Concours 2022

Optimisme over Wereld Muziek Concours 2022

Het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade gaat er vooralsnog vanuit dat het festival in 2022 kan doorgaan. Dat zei artistiek directeur Björn Bus vanmorgen in de online-uitzending van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen.

Het WMC zou eigenlijk in 2021 plaatsvinden. Vanwege corona werd het evenement verplaatst naar 2022. Maar de vraag is of ook dat haalbaar is. Volgens Bus is er voortdurend contact met orkesten en organisaties in het buitenland om te peilen hoe zij in de wedstrijd zitten. “De voorbereidingstijd voor deelname aan het WMC is heel lang, niet alleen muzikaal maar ook op economisch gebied. We steken daar voortdurend de thermometer in. We onderhouden nauwe contacten over de hele wereld om te monitoren hoe zij met de situatie omgaan. Op dit moment ben ik heel positief over de kans dat het WMC 2022 door kan gaan.”

Bus zei dat de inschrijving geheel volgens planning in april van start gaat. Ook de verplichte werken voor blaasorkesten worden dan bekend gemaakt. Alleen zal de inschrijftermijn met een maand verlengd worden. “De verwachting is dat door de pandemie veel verenigingen pas rond de vakantie volgend jaar definitief willen beslissen.”

Bus liet verder doorschemeren dat voor blaasorkesten in de lagere divisies meer vrijheid komt om het programma naar eigen keuze te kunnen invullen. In eerste instantie zal het verplicht werk nog blijven bestaan, maar orkesten zouden bijvoorbeeld wel al solisten mogen inzetten. Het idee bestaat om op termijn ook het verplichte werk te schrappen zodat verenigingen de volledige vrijheid krijgen over hun programmering.

Op de foto: Bjön Bus (midden) tijdens de livestream van het fanfarefestival met presentatrice Marlies Claasen en Roel van Raaij, voorzitter van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.  

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 28 NOV 2020 - 12:19
Laatste update: 01 DEC 2020 - 09:52