Orkest Koninklijke Marechaussee volop actief

Orkest Koninklijke Marechaussee volop actief

Wist je dat het Orkest Koninklijke Marechaussee en de diverse ensembles en onderdelen samen 100 tot 120 optredens per jaar verzorgen? Het eerstvolgende brigadeconcert is op vrijdag 31 mei in de Schouwburg in Amstelveen. Een mooie kans om het beroepsorkest (gratis) aan het werk te zien en te horen.

FOTO: AANLEVERING ORKEST MARECHAUSSEE

Het Orkest Koninklijke Marechaussee wordt ook wel het best bewaarde geheim van de NAVO genoemd. In tegenstelling tot de overige defensieorkesten speelt het niet in een harmonie-, maar in een fanfarebezetting. Uit het orkest worden, naast de inzet van individuele tamboers en hoornblazers, ook kleinere ensembles als het saxofoonkwartet, het koperkwintet, het bugelensemble, het combo en de big band samengesteld. Bij marcherende optredens wordt het orkest voorafgegaan door de tamboergroep. Gezamenlijk zijn zij goed voor een 100 tot 120 optredens per jaar.

OPDRACHTEN
Het Orkest Koninklijke Marechaussee geeft regelmatig compositieopdrachten aan Nederlandse componisten om nieuwe muziek voor fanfarebezetting te genereren. Zo zijn Glimpses of a Life en Farewell to Arms (Harrie Janssen), Baobab (Matthias van Nispen tot Pannerden), Prinses Máxima Mars (Eric Swiggers), A Bright Side Overture (Ed de Boer), Staren in de Stilte (Rob Goorhuis), Overture for a Twisted Mind (Tjeerd Nijhof), Music for a Solemn Occasion (Jan de Haan) en Als het erop aankomt! (Andrew Pearce) in opdracht van het orkest geschreven.

BRIGADECONCERTEN
Dirigent is kapitein Peter Kleine Schaars. De winnaar van de Buma Blaasmuziek Award 2023 gaat in november met functioneel leeftijdsontslag. De komende tijd organiseert het orkest in eigen beheer op diverse A-locaties brigadeconcerten die gratis toegankelijk zijn. Na het concert op 31 mei in Schouwburg Amstelveen volgen concerten in Theater Orpheus Apeldoorn (12 oktober) en Musis Sacrum in Arnhem (15 november). Het Orkest Koninklijke Marechaussee verzorgt op uitnodiging van bijvoorbeeld muziekverenigingen of andere partijen ook relatieconcerten. Zoals op 5 mei op het Wim van Doorne Kiosk in Eindhoven (bevrijdingsconcert), op 13 juli in het Oranjepark in Apeldoorn, op 9 november in Eerbeek en op 12 december in de Grote Kerk in Apeldoorn (kerstconcert)

Praktisch
Brigadeconcert Orkest Koninklijke Marechaussee o.l.v. Peter Kleine Schaars | vrijdag 31 mei, 20.00 uur | Schouwburg Amstelveen | Gratis plaatskaarten bestellen via: orkestkmar@mindef.nl.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 01 MEI 2024 - 09:44