Orkesten bedroefd over overlijden van hun maestro

Orkesten bedroefd over overlijden van hun maestro

De harmonieorkesten waar de gisteren overleden dirigent Heinz Friesen de meest successen mee behaalde, hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van hun maestro.

Sophia’s Vereeniging Loon op Zand
“Allen die betrokken zijn bij Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand zijn geschokt door het tragische bericht van het overlijden van Heinz Friesen”, zegt voorzitter Peter Essers van Sophia’s Vereniging uit Loon op Zand. “Heinz is van onschatbare betekenis geweest voor Sophia’s Vereeniging. In de twee periodes dat hij dirigent van Sophia’s Vereeniging is geweest (van 1969 tot 1980 en van 1993 tot 2015) heeft hij ‘Sophia’ muzikaal op een zeer hoog niveau gebracht. Enerzijds doordat hij met zijn charisma en autoriteit op het gebied van de symfonische blaasmuziek veel goede muzikanten heeft geïnspireerd om bij ‘Sophia’ te komen spelen, anderzijds door zijn gedrevenheid om steeds op het allerhoogste niveau muziek te willen maken en geen concessies te doen wat betreft de muzikale uitvoering. Hij had een unieke gave om muzikanten los te laten komen van de noten zodat de pure muziek overbleef. Wij zijn hem grote dank verschuldigd en wensen Marianne, zijn kinderen en alle andere dierbaren heel veel sterkte toe.”

Harmonie Sint Michaël van Thorn
Orkestmanager Frank Crasborn namens Sint Michaël van Thorn: “Bestuur en leden van Harmonie Sint Michaël van Thorn zijn diep bedroefd over het overlijden van haar oud-dirigent en eredirigent Heinz Friesen. Sint Michaël en Heinz waren tot op de dag van vandaag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij verlegde met het orkest muzikale grenzen en we vierden grote muzikale successen. De blaasmuziekwereld verliest met Heinz Friesen zijn grootste dirigent en ambassadeur. We wensen zijn vrouw Marianne, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit verlies.”

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes Culemborg
Mari Woerdenbach was 25 jaar voorzitter van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in de periode dat Friesen het orkest leidde: “Een muzikaal icoon is ons ontvallen. Heinz Friesen de vader van de Nederlandse blaasmuziek en ook de grondlegger van de symfonische blaasmuziek is ons op 85-jarige leeftijd ontvallen. Dit bericht kwam als een schok binnen bij de leden van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, waar hij vanaf 1975 ruim 40 jaar onafgebroken heeft voorgestaan. Hij heeft de harmonie gevormd tot wat het nu is, een symfonisch blaasorkest. Tijdens zijn 40-jarig jubileumconcert zei hij in een interview “Dat het orkest begrijpt welk gevoel ik wil overbrengen, is het mooiste wat ik in Culemborg heb bereikt in die 40 jaar”. Want als geen ander kon Heinz uitleggen hoe je noten moet knuffelen en aan je hart moest drukken. Het was iedere donderdag weer een feest om onder deze inspirerende, maar ook veeleisende en soms strenge dirigent te mogen spelen. Hij zal altijd in onze herinnering blijven voortleven, want vergeten doen wij hem nooit. Op dit moment zijn onze gedachten bij zijn vrouw Marian en de (klein)kinderen. We wensen hen heel veel sterkte en kracht toe in deze zware tijd.

Koninklijke harmonie Oefening & Uitspanning Beek en Donk
Voorzitter Pierre Heesakkers: Met gepaste trots kijkt de koninklijke harmonie Oefening & Uitspanning Beek en Donk terug op de jaren dat Heinz Friesen haar dirigent was. Op de jeugdige leeftijd van 29 jaar kwam Heinz naar ons dorp als een meer dan bevlogen dirigent. Hij zou er ruim 25 jaar blijven. Vanaf het eerste moment leerde Heinz ons hoe noten omgezet kunnen worden in muziek. O&U mocht onder zijn eigenzinnige leiding grootse triomfen vieren en de muzikanten hebben het als een voorrecht ervaren onder hem te mogen musiceren. Als geen ander kon hij met een oogopslag, een kreun of handgebaar feilloos zijn muzikale bedoeling overbrengen. Naast deze muzikale kwaliteiten was hij eveneens een aimabel persoon die iedereen bejegende in de goede toonaard en daarbij de juiste snaar wist te raken. Heinz mag terugkijken op een rijk muzikaal leven.

Philharmonie Bocholtz
Met droefheid vernamen wij dat onze oud-dirigent Heinz Friesen op 85-jarige leeftijd is overleden. Heinz leidde de Phil, van 1962 tot 1967 en van 1981 tot 2003. In deze periode heeft hij de Phil keer op keer naar ongekende muzikale hoogtepunten gebracht. Zijn muzikale invloed is anno 2019 dan ook nog steeds aanwezig in het orkest. Onder zijn leiding heeft de Phil twee keer het WMC gewonnen, in 1985 en 1989. In 1995 bracht Heinz tijdens het mini-WMC met zijn Phil de Alpensymfonie van Richard Strauss ten gehore. Het werd vooraf door velen in de muziekwereld als onmogelijk geacht om dit bijna één uur durende symfonisch gedicht met harmonieorkest uit te voeren. Achteraf mag dit aangetekend worden als absolute hoogtepunt wat alleen onder Heinz Friesen mogelijk was. Heinz bedankt voor alles wat je voor de Phil hebt betekend. Jij was en blijft de grootste. We zullen je altijd in herinnering blijven houden. Wij wensen Marianne, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met dit enorme verlies.

In de e-paperuitgave besteedt KNMO Klankwijzer vanavond aandacht aan het overlijden van een van de grootste dirigenten uit de geschiedenis van de blaasmuziek. Wil je de e-paperuitgave in je mailbox ontvangen? Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox.

Gepubliceerd: 24 OKT 2019 - 08:01