Orkesten zetten in op nieuw publiek

Orkesten zetten in op nieuw publiek

Oktober en november zijn de maanden van de najaarsconcerten. In alle uithoeken van het land presenteren muziekverenigingen zich aan het publiek. Voor veel verenigingen is het het eerste grote optreden in twee jaar. Met cross-overs, gastsolisten en themaprogramma’s wordt ingezet op het bereik van nieuw publiek. Populair is het aantrekken van een bekende artiest als trekpleister. Zangers zoals René van Kooten, Trijntje Oosterhuis en Francis van Broekhuizen en pianist Cor Bakker delen regelmatig het podium met een plaatselijke harmonie of fanfare. Ook concerten waarbij het programma is afgestemd op een specifiek thema zijn in trek. Ter inspiratie een greep uit het aanbod voor de komende weken.

The Armed Man
The Armed Man, A Mass for Peace voor solisten, koor en orkest van componist Karl Jenkins is een uitdagend werk dat ieder seizoen wel een aantal keren wordt uitgevoerd. Het destijds aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis opgedragen werk is actueler dan ooit. De fanfare van muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen voert ‘de mis voor de vrede’ donderdag 3, vrijdag 4 en zaterdag 5 en zondag 6 november vier keer uit in sporthal De Goorn in Oosterhesselen. Speciale gast is Arjan Erkel die in 2002 tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd werd door moslimrebellen en bijna twee jaar gevangen werd gehouden.
The Armed Man door Muziekvereniging Excelsior Oosterhesselen | donderdag 3 november, vrijdag 4 november, zaterdag 5 november, 20.00 uur; zondag 6 november, 14.30 uur | Sporthal de Goorn Oosterhesselen | Kaarten: www.excelsioroosterhesselen.nl

Zo klinkt vrijheid
Muziekvereniging Roosendaal presenteert op donderdag 27 oktober in De Kring te Roosendaal Zo klinkt vrijheid, een muzikaal verhaal van drie generaties die ieder op hun eigen manier de betekenis van bevrijding, vrijheid en vieren schetsen. Het orkest neemt het publiek een uur lang mee in een verhaal geschreven door Kees Vermeeren. Gesprekken vanuit de drie generaties, livezang en orkestmuziek wisselen elkaar af. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt door Bart van Gorp, Steven Dietvorst en Paul Rampaart. Om 18.30 uur is er een voorstelling voor gezinnen en jongeren en om 20.30 uur een voorstelling gericht op volwassenen met een speciaal
welkom aan veteranen.
Zo klinkt vrijheid door Muziekvereniging Roosendaal | donderdag 27 oktober, 18.30 en 20.30 uur | De Kring Roosendaal | Kaarten: www.dekringroosendaal.nl

Robson in Harmony!
Robson in Harmony! is een combinatie van getekende kunst en muziek. Stadsharmonie Enschede is de samenwerking aangegaan met stichting Vierkwart. Kunstenaar Danielle Spoelman is maandenlang bij de repetities van de harmonie aangeschoven om te luisteren en om muziek op haar eigen manier te interpreteren. Het resultaat is een serie tekeningen waardoor je anders gaat luisteren én kijken naar muziek. Het concert is op zondag 30 oktober op de locatie van de stichting Het Robson in Enschede.
Robson in Harmony door Stadsharmonie Enschede i.s.m. stichting Vierkwart | zondag 30 oktober, 11.00 uur | Het Robson, Blekerstraat 165 Enschede | Toegang gratis.

Wereldpremière
Zaterdag 5 november geeft Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug een concert in de Protestantse kerk in Glanerbrug met medewerking van het Triton Blaaskwintet en het Erasmus Brass Kwintet. Beide ensembles bestaan uit musici van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op het programma staat onder andere de wereldpremière van Dr. Jekyll & Mr. Hyde, een nieuw trompetconcert van de Enschedese componist Alex Poelman voor twee trompetten en harmonieorkest. Solisten zijn de professionele trompettisten Jeroen Schippers en Jordi Lensink, beiden lid van Wilhelmina. Dr. Jekyll & Mr. Hyde is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1886 van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson over een gevecht met vreemde gebeurtenissen tussen Dhr. Jekyll en een moorddadige crimineel Edward Hyde. Aan het einde van de novelle wordt onthuld dat Dr. Jekyll & Mr. Hyde dezelfde persoon zijn, waarbij Dr. Jekyll via een naamloos chemisch brouwsel in Mr. Hyde verandert om zijn donkere driften uit te leven. De uitvoering van het trompetconcert levert een boeiend muzikaal gevecht op tussen de beide trompettisten en kent een dramatische ontknoping.
Concert Jekyll & Hyde door muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug i.s.m. Triton Blaaskwintet en het Erasmus Brass Kwintet | zaterdag 5 november, 19.30 uur | Protestantse kerk Glanerbrug | Kaarten: kaarten@wilhelminaglanerbrug.nl

Percussion and Winds in Concert
Percussion and Winds in Concert is een cross-over van percussionensemble, harmonieorkest en carillon. Uitvoerenden zijn Percussion Ensemble Weert, harmonie St. Joseph 1880 Weert en beiaardier Frank Steijns. Het wordt eenmalig uitgevoerd in de Martinuskerk van Weert. Het programma bestaat uit vertolkingen van nieuwe en opnieuw gearrangeerde muziekwerken in een samenspel van slagwerkers, blazers en beiaardier. Tijdens dit concert wordt de première uitgevoerd van de muziekwerken Retrospective en Sequel van Bart Deckers. Hij componeerde beide werken in coronatijd als cadeau ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de harmonie. In Retrospective staan terug- en vooruitkijken centraal. Het is een rapsodie in vier delen, geïnspireerd op muziek van Bruckner, die de ontwikkeling van de vereniging en de blaasmuziek vanaf 1880 schetst. Het werk sluit af met een grootse kerkelijke finale met carillon.
Percussion and Winds in Concert door Percussion Ensemble Weert, harmonie St. Joseph 1880 Weert en beiaardier Frank Steijns | zaterdag 29 oktober, 20.00 uur | Martinuskerk Weert | Toegang: vrijwillige gift.

Jubilee Concerto
Muziekvereniging Harmonie Katwijk sluit haar 125e jubileumjaar vrijdag 4 november af met Jubilee Concerto. Speciale gast is dj Jimmy Ouwens. Hij begon zijn muzikale carrière in Afghanistan tijdens een missie in 2008 waar hij voor het eerst begon met het produceren van muziek. Na terugkomst werkte hij samen met militaire fanfareorkesten. Nu werkt hij aan zijn eigen sound die sterk wordt beïnvloed door zijn diensttijd en zijn liefde voor elektronische dancemuziek
Jubilee Concerto door Harmonie Katwijk en dj Jimmy Ouwens | vrijdag 4 november, 20.00 uur | Sporthal Cleijn Duin Katwijk | Kaarten| www.harmoniekatwijk.nl/jubileumconcert    

Percussion meets BigBand
Het slagwerkensemble van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden en Big Band Beeg bundelen zaterdag 5 november hun muzikale krachten in Percussion meets BigBand. Een verrassende fusie van twee op het eerste gezicht verschillende muziekstijlen. Solistische medewerking komt van Dave Vreuls (trompettist van de Danish Radio Big Band), Vincent Houdijk (jazz-vibrafonist) en Richard Didden (trompettist en tevens muzikaal leider van Big Band Beeg). Het programma bestaat uit een breed repertoire aan lichte muziek, waarvan een deel speciaal voor dit project gearrangeerd is door de bovengenoemde solisten.
Percussion meets BigBand door het slagwerkensemble van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden, Big Band Beeg en diverse solisten | zaterdag 5 november. 19.30 uur | Conservatorium Maastricht | Kaarten: secretaris@koheijsden.nl of info@bigbandbeeg.nl

Een muzikale reis door de tijd
Het concert in de serie Verrassende Ontmoetingen op 28 oktober in Elckerlyc Hilvarenbeek heeft als thema Een muzikale reis door de tijd. Koninklijke Harmonie Asterius Oisterwijk neemt de luisteraar als treinreiziger met behulp van decor, sfeerbeelden en een verteller mee langs verschillende werelden. Van het statige paleis van Versailles tot aan het wilde westen om uiteindelijk toch weer terug te keren in Oisterwijk. De reis wordt ondersteund door de muziekwerken La Perla Verde (Albert-John Vervorst), Le Chevalier de Versailles (Bart Picqueur), Voices of the Sky (Samuel R. Hazo), Paradise (Oscar Navarro), Out of Africa (John Barry, arr. Johan de Meij), Colorado (Franco Cesarini) en La Perla Verde (Albert-John Vervorst). Na de pauze doet ook Harmonie Concordia 1839 Hilvarenbeek diverse landen aan met Appalachian Overture (James Barnes), Saga Candida (Bert Appermont) Folk Dances (Shostakovitch), Whispers from Beyond (Galante) en enkele delen uit de Huckleberry Finn Suite (Franco Cesarini).
Verrassende Ontmoetingen met Koninklijke Harmonie Asterius Oisterwijk en Harmonie Concordia 1839 Hilvarenbeek | vrijdag 28 oktober, 20.00 uur | Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek | www.elckerlyc.nu

The Planetarium
Harmonieorkest Advendo Franeker brengt zaterdag 5 november in sporthal De Trije The Planetarium in première. Het werk is door de Britse componist Philip Sparke geschreven ter ere van het 100-jarig jubileum van de vereniging. Sparke liet zich inspireren door de stad Franeker en het Eise Eisinga Planetarium en hij heeft alle planeten die in het planetarium te bewonderen zijn op treffende wijze uitgebeeld. Tijdens de uitvoering worden unieke beelden van de planeten vertoond. Harmonieorkest OBK Zeist verzorgt een gastoptreden.
Jubileumconcert door harmonieorkest Advendo Franeker m.m.v. harmonieorkest OBK Zeist met wereldpremière van The Planetarium van Philip Sparke | zaterdag 5 november, 20.15 uur | Sporthal De Trije Franeker | Toegang gratis.

Kijk voor meer inspiratie voor de invulling van je concert op www.klankwijzer.nl/agenda 

Een bekende artiest uitnodigen van je concert? Louis Neefs Producties beschikt over een groot scala aan artiesten met kant-en-klare programma’s, compleet met arrangementen voor alle bezettingen. Kijk op www.louisneefs.nl. 

Foto: Componist Philip Sparke schreef in opdracht van Advendo Franeker het werk The Planetarium.

Foto©️: Website Philip Sparke

Gepubliceerd: 18 OKT 2022 - 15:42
Laatste update: 18 OKT 2022 - 15:53