OrkestZuid beklimt de top met Eine Alpensinfonie

OrkestZuid beklimt de top met Eine Alpensinfonie

OrkestZuid neemt het publiek op zaterdag 18 juni in muziekgebouw Eindhoven mee op een muzikaal avontuur. Op de lessenaar ligt de 50 minuten durende Alpensinfonie van Richard Strauss.

Het verhaal gaat dat Strauss in 1879 met een groep een lange wandeling maakte naar de top van de 1790 meter hoge Heimgarten in de Beierse Alpen. Ze hadden mooie uitzichten, maar de natuur liet ook zijn gevaarlijke kant zien. Zo moesten ze vluchten voor een hevig onweer. Die ervaring inspireerde Strauss om er later een compositie van te maken die dit avontuur op realistische wijze verbeeldt. Het wordt gezien als zijn meest indrukwekkende compositie.

Fernorchester
Voor de uitvoering van deze grootschalige productie moet heel wat op de been worden gebracht. De originele partituur voor symfonieorkest gaat uit van een indrukwekkende bezetting van 130 musici, inclusief een zogeheten Fernorchester met 12 hoorns, 2 trompetten en 2 trombones dat buiten de podiumbezetting speelt. OrkestZuid heeft voor dit project zo’n 100 muzikanten bijeen weten te krijgen, 90 vaste musici en een Fernorkest van 10 hoornisten. Het geheel staat onder leiding van Jos van de Braak.

Meeslepend drama
Eine Alphensinfonie is een krachtig klankbeeld van een trektocht door de bergen. Onderweg biedt de muziek prachtige vergezichten en mooie uitkijkjes van een zonsopgang, een waterval, bloeiende weiden, mistvlagen, en als climax een levensgevaarlijke onweersstorm. Het publiek beleeft in 22 delen een intense muzikale ontmoeting met de natuur. Maar Eine Alpensinfonie is beslist meer dan een verzameling vakantiekiekjes: met zijn epische bezieling, indrukwekkende grootsheid en meeslepend drama is er zelden zo'n wervelende en levendige weergave van de natuur geweest als in dit prachtige toongedicht.
Strauss heeft met dit werk de bedoeling gehad om een bergwandeling te beschrijven. Maar de klim naar de top en de daaropvolgende afdaling, met al zijn mooie natuurverschijnselen, maar ook met al zijn gevaren, kan ook gezien worden als een metafoor voor het pad van een mensenleven met al zijn ups en downs.

Leermeester
Het is overigens niet voor het eerst dat een harmonieorkest dit werk uitvoert. Eine Alphensinfonie werd in 1995 door de koninklijkje Philharmonie van Bocholtz gespeeld op het eerste officiële Open Nederlands Kampioenschap in de Concertafdeling in de Rodahal in Kerkrade. Dirigent was Van de Braaks leermeester Heinz Friesen.

Hoornconcert
Om het publiek in de juiste stemming te brengen voor deze virtuele natuurreis zal Jasper de Waal samen met OrkestZuid eerst het eerste hoornconcert van Richard Strauss spelen. Jasper de Waal is oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest.


Eine Alpensinfonie door OrkestZuid o.l.v. Jos van de Braak m.m.v. Jasper de Waal (hoorn) | zaterdag 18 juni – 20,15 uur | Muziekgebouw Eindhoven | Kaarten: klik HIER.

Op de foto: Dirigent Jos van de Braak treedt met de uitvoering van Eine Alpensinfonie in de voetsporen van zijn leermeester Heinz Friesen.

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Kees de Leeuw

Gepubliceerd: 07 JUN 2022 - 15:30