OrkestZUID op zoek naar het ervaringspotentieel van muziek

OrkestZUID op zoek naar het ervaringspotentieel van muziek

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert Mahler en meer van OrkestZUID op zaterdag 17 juni in Muziekgebouw Eindhoven.

OrkestZUID heeft een meerjarenactiviteitenplan opgesteld waarin het projectorkest naast het uitvoeren van prachtige muziek het ervaringspotentieel van muziek wil onderzoeken. Hoe kun je zo’n ambitieus traject nog beter starten dan met Mahler? OrkestZUID trakteert liefhebbers van Gustav Mahler op de grootse, aangrijpende emoties die zo kenmerkend zijn voor muziek. Blumine en Symfonie nr. 1 worden in die volgorde opgediend. Zowel de symfonie als het uit de oorspronkelijke versie geschrapte tweede deel Blumine worden uitgevoerd in unieke arrangementen voor harmonieorkest.

Ingekort
Blumine was oorspronkelijk het tweede deel van de zevendelige Symfonie nr. 1 van Mahler. Deze zeven delen werden uiteindelijk tot vier delen ingekort. Blumine, een Andante, een serenade-achtig deel, werd om onduidelijke redenen geschrapt en later als zelfstandige compositie in ere hersteld. Het arrangement is van Guus Dohmen. In de Eerste Symfonie in D paste Mahler de structuur en de controversiële symfonische inhoud geregeld aan om de gunst van het publiek te winnen. De versie die OrkestZUID brengt, is de laatste door Mahler zelf vastgestelde vierdelige Symfonie. Het arrangement is van de Belgische arrangeur José Schyns.

Minicollege
Muziek heeft het vermogen ons te beïnvloeden en krachten in ons los te maken waarvan we het potentieel nog amper hebben ontdekt. OrkestZUID heeft zich voorgenomen om de komende tijd op deze materie dieper in te zoomen. Het projectgezelschap gaat de uitdaging aan om het ervaringspotentieel van muziek te onderzoeken in een live-setting met een groot orkest. Te beginnen met een minicollege van neuropsycholoog Ben van Cranenburgh over muziek en ons brein: hoe werkt muziek in onze hersenen? Hoe ervaren wij het luisteren naar muziek en is dat anders bij muziek maken? Van Cranenburgh is naast neurowetenschapper ook musicus. Hij is oprichter van het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (stichting ITON, Haarlem) waar hij onder andere onderzoek heeft gedaan naar de invloed van muziek op het brein. Het minicollege van Van Cranenburgh is de eerste van een serie activiteiten die de komende tijd in het kader van het thema ervaringspotentieel van muziek gepland staat. Op het programma staan verder nog projecten met trompettist André Heuvelman over emotie van muziek, emotiemetingen in samenwerking met het bedrijf Mentech en het lectoraat van de Breda University of Applied Science en muziek als medicijn, met emeritus hoogleraar chirurgie Hans Jeekel van het Erasmus MC.

Afscheid
Maar dat is niet het enige dat het komende concert van OrkestZUID extra bijzonder maakt. Het is ook het eerste optreden na het afscheid van medeoprichter, artistiek leider en inspirator Jos van de Braak. De oud-Thornenaar gaf eerder dit jaar aan zijn ‘kindje’ los te laten. Voor de komende projecten wil OrkestZUID met telkens een andere dirigent gaan werken. Voorzitter Tjaard Sijpkes legt uit dat het orkest niet als een donderslag bij heldere hemel op zoek is moeten gaan naar een vervanger. “In de laatste periode heeft Jos al aangegeven dat hij een stapje terug wilde doen en er ruimte zou komen voor het orkest om met andere dirigenten te gaan werken. Om ons daarop voor te bereiden is de organisatie verder versterkt. Er is met name intensief samengewerkt tussen bestuur, de Artistieke Commissie en de Raad van Advies om ons voor te bereiden op een periode na Jos. Daarom konden we gelukkig heel snel afspraken maken met Jasper de Waal die deze uitdaging met veel enthousiasme heeft opgepakt.” Het kerstproject in december wordt geleid door Frans-Aert Burghgraef. Na de zomer gaat de organisatie rond het orkest nadenken over de langere termijnstrategie. Sijkpes: “We zullen daarbij bepalen hoe we verder willen gaan met de directie en muzikale leiding als ook het repertoire en de artistieke lijn van de projecten.”

Mahler en meer door OrkestZUID | zaterdag 17 juni, 20.15 uur | Muziekgebouw Eindhoven | kaarten: klik HIER.

Tekst: Redactie Klankwijzer

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 11:39
Laatste update: 15 JUN 2023 - 07:33