Orlando Festival trekt de provincie in

Orlando Festival trekt de provincie in

Lang leve de variatie! Dat is van 8 tot 18 augustus het motto van het 38ste Orlando Festival.

De Orlando concerten (naast de 21 middag- en avondconcerten vinden er 23 regioconcerten plaats) richten zich op een breed publiek om het kamermuziekgenre optimaal onder de aandacht te brengen. Daarom worden de concerten ook inhoudelijk gevarieerd geprogrammeerd en verspreid over locaties in heel Zuid-Limburg.

Met het oogmerk om breder in de provincie aanwezig te zijn, wordt in toenemende mate samengewerkt met culturele organisaties, zoals Parkstad Limburg Theaters Kerkrade, Theater aan het Vrijthof Maastricht en Kloosterbibliotheek Wittem. De Orlando regioconcerten zijn over tientallen locaties in Zuid-Limburg verspreid.

Het Orlando Festival 2019 biedt de deelnemers en luisteraars maar liefst 20 uur luistergenot, met gevarieerde kamermuziek uit 4 eeuwen. Dertig gerenommeerde solisten en kamermusici uit tien landen voeren werken uit van 42 componisten uit 13 landen. Van solo composities (voor piano, viool, harmonium, cello, contrabas, harp, fluit, orgel), via duo, trio, kwartet, kwintet, sextet en octet tot en met de 18 musici van Gruppo Montebello, dit jaar met medewerking van de Australische violist Kristian Winther, die het monumentale vioolconcert van Max Reger zal uitvoeren, en van de beroemde Duitse sopraan Anna Lucia Richter, die liederen van Alban Berg en Anton Webern zal zingen. Voor de uitvoering van Psalm 23 van Alexander Zemlinsky voegen 20 zangers van Theaterkoor Opera Zuid zich bij Gruppo Montebello.

Grote namen uit de barok (Bach, Vivaldi, Telemann), de klassieke periode (Mozart, Beethoven, Schubert), de romantiek (Borodin, Liszt, Mendelssohn, Schumann, Grieg, Chopin, Rimsky-Korsakov, Brahms, Tsjaikovski, Saint-Saëns), de 20ste eeuw (Bartók, Schönberg, Webern, Berg, Sjostakovitsj, Messiaen) worden geflankeerd door minder bekende maar daarom niet minder interessante collegae.

Bijzondere aandacht is er voor de recentelijk overleden bijzondere Nederlandse componist Hans Kox (1930-2019), die met 14 representatieve en gevarieerde werken terecht in de schijnwerpers staat. Andere gepresenteerde Nederlandse componisten zijn Gerrit Jan van Eijken, Otto Ketting, Patrick van Deurzen en Maria Alejandra Castro Espejo.

Zie voor de volledige programma’s en kaarten: www.orlandofestival.nl/programma.

Foto: Ton van der Mark.

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de nieuwskrant automatisch in je mailbox.

Gepubliceerd: 17 APR 2019 - 18:52