Orventus namens Nederland naar WASBE-conferentie

Orventus namens Nederland naar WASBE-conferentie

Terwijl in Kerkrade het Wereld Muziek Concours op volle toeren draait, vindt in Praag nog een groot internationaal festival voor de blaasmuziek plaats. De World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) houdt in de Tsjechische hoofdstad van 19 tot en met 23 juli de tweejaarlijkse conferentie. Nederland wordt op dit internationale podium vertegenwoordigd door Orkest Orventus.

De zomer van 2022 staat voor Orkest Orventus in het teken van de concertreis naar Praag, waar het gezelschap Nederland vertegenwoordigt op de WASBE Conferentie Praag 2022. The Ride to Bohemia start zaterdag (16 juli) met een premièreconcert in Cultureel Centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. Vervolgens gaat het richting Praag waar het drieluik wordt gecompleteerd met concerten in het ┼Żofín Palace op 21 juli en een dag later in de Wallenstein Garden tijdens het bijhorend Fringe Festival.

Missie
De WASBE is een internationale organisatie voor dirigenten, componisten, uitvoerders, uitgevers, docenten en vrienden van de blaasmuziek. Doel is het verbeteren van de kwaliteit van blaasorkesten over de hele wereld en het introduceren van nieuw repertoire en belangrijke ontwikkelingen. Voor de tweejaarlijkse conferentie worden blaasorkesten, ensembles, dirigenten, muzikanten componisten en muziekexperts van naam en faam uitgenodigd. De missie van Orventus sluit naadloos aan bij die van de WASBE: het promoten van de originele blaasmuziek in al haar facetten. Dirigent en medeoprichter Jacco Nefs en zijn muzikanten staan voor avontuurlijke blaasmuziek met een verrassende repertoirekeuze, uitgevoerd door een kleine en flexibele bezetting met een transparante klank. Het Brabantse harmonieorkest is dan ook bijzonder verheugd en trots dat het geselecteerd is om op te treden in het officiële concertprogramma van de WASBE Conference.

Programmering
Orventus gaat niet alleen fysiek op reis maar doet dat ook in zijn programmering. De muzikale trip begint in Groot-Brittannië met de vertolking van Jubilee Overture van Philip Sparke. Met Vijf Kleine Parades van Koos van de Griend wordt een tussenstop in Nederland gemaakt. Vandaaruit gaat het met de Bello Gallico van Bart Picqueur naar Frankrijk. De reis eindigt in de Bohemen met de imposante compositie Trittic0 van de Amerikaanse componist Václav Nelhýbel. Het oeuvre van deze van oorsprong Tsjechische componist, musicoloog en dirigent omvat ongeveer 600 werken, waarvan het grootste deel voor harmonieorkest. Toch worden composities van zijn hand in Nederland weinig gespeeld. Tevens staat er een premièrewerk op het programma, namelijk Fivebartune van componist, orkestlid en Hilvarenbekenaar Frank Horsten.

Premièreconcert The Ride to Bohemia door Orkest Orventus | zaterdag 16 juli – 20.00 uur | Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek | Kaarten: https://www.cultureelcentrumelckerlyc.nl of aan de kassa van de zaal | Informatie: www.orventus.nl

Tekst: Onze redactie - Foto: Ger Wijtsma

Gepubliceerd: 12 JUL 2022 - 11:37
Laatste update: 13 JUL 2022 - 14:11