Oud-FKM-secretaris Miel Rasenberg (86) overleden

Oud-FKM-secretaris Miel Rasenberg (86) overleden

In Bergen op Zoom is vorige week woensdag Miel Rasenberg op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was 37 jaar secretaris van de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM).

“Je verleden bestond uit werken en een groot besef van plicht
Dit alles bepaalde mede jouw gezicht
Je was een man van duidelijke woorden
Herkenbaar voor hen die bij je hoorden.”

\Deze passage uit het gedicht op de rouwkaart beschrijft haarfijn de persoon Miel Rasenberg. Hij was vanaf 1974 tot de vorming van de Verenigde Nederlandse Muziekbonden in 2011 secretaris van de FKM. Vanuit die functie was hij jarenlang hoofdredacteur van de muziekbladen Cecilia en Music & Show. Tot voor enkele jaren deed hij nog correctiewerk voor Klankwijzer. “De directe betrokkenheid met het werkveld sprak me erg aan. Dat was zonder meer de mooiste periode”, keek hij bij zijn afscheid terug op zijn bestuurlijke loopbaan in de muzieksector.

Commando’s
Miel Rasenberg werd op 27 maart 1934 in Ginneken (Breda) geboren als zoon van veldwachter Rasenberg uit Prinsenbeek. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij de commando´s in Roosendaal waar hij de groene baret behaalde. Na de kweekschool werd hij leraar in Prinsenbeek. Later aanvaardde hij de functie van leraar Nederlands aan de katholieke Lagere Technische School Sint Jozef te Steenbergen, waar hij al snel werd aangesteld als directeur. Zijn muzikale roots liggen in Prinsenbeek, waar hij begon als slagwerker bij harmonie Amor Musae. Na zijn verhuizing naar Steenbergen werd hij lid van harmonie Amicitia en showband de Elvi-Band. Naast zijn functie als voorzitter van Amicitia was Rasenberg ook secretaris van de toenmalige Bredase Bond. In die functie werd hij benaderd voor het secretariaat van de FKM. Ook was hij een tijdje voor het CDA actief in de lokale politiek en zat hij in het kerkbestuur van de Gummarusparochie in Steenbergen. Verder was hij voorzitter van het Steenbergse kinderkoor Rekiko.

Kilometers
Als secretaris van de FKM bezocht hij ontelbare vergaderingen, muziekwedstrijden, kampioenschappen en andere bijeenkomsten. Ook was hij vaak aanwezig bij recepties en andere feestelijke verenigingsactiviteiten. Vele uren was hij op pad voor de muziekwereld. Talloze kilometers reed hij door het land om activiteiten te bezoeken. Bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van St. Sylvester in 2009 noemde toenmalig FKM-voorzitter Theo Rongen hem het boegbeeld van de FKM. In die toespraak ging Rongen ook in op de persoon Rasenberg. “Miel, jij bent een man van het compromis. Jij bent weliswaar bij tijd en wijle om het populair te zeggen recht voor zijn raap, maar wel coöperatief. Jouw welluidende stem - mogelijk een erfenis van jouw diensttijd bij de commando’s - is herkenbaar en gaat jouw fysieke aanwezigheid meestal ver vooruit.” Rasenberg werd voor zijn vele verdiensten voor de amateurmuziek tevens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitvaardienst en crematie hebben deze week in besloten kring plaatsgevonden. Miel Rasenberg laat twee kinderen en drie kleinkinderen na.

Bij de foto: In 2011 ontving Miel Rasenberg (links) uit handen van toenmalig FKM-voorzitter Theo Rongen het eerste exemplaar van Klankwijzer.

Foto en tekst: FV Media Producties

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 11 DEC 2020 - 18:59
Laatste update: 17 DEC 2020 - 16:13