Overal in het land (en België) interessante concerten 

Overal in het land (en België) interessante concerten 

De komende weken vinden weer overal in het land interessante concerten plaats. Hieronder lichten we er een aantal uit. Kijk voor het volledige overzicht de concertagenda op www.klankwijzer.nl.

Top 2 Concert
We beginnen deze keer in België. Daar ontmoeten Concertband Maasmechelen onder leiding van Mark Prils en de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel onder leiding van Ivan Meylemans elkaar zaterdag 18 februari tijdens het Top 2 Concert. De Concertband Maasmechelen is het harmonieorkest van de Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen. Wekelijks komen leerlingen en alumni samen om te musiceren onder leiding van dirigent Mark Prils. Het orkest zit volop in de voorbereidingen voor het VLAMO Open Harmoniekampioenschap op 12 maart en zal enkele spectaculaire concourswerken presenteren. De Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel behoeft geen verdere introductie. De viervoudig WMC-kampioen in de concertdivisie staat garant voor muzikale emotie en entertainment op het allerhoogste fanfareniveau.
Top 2 concert door Concertband Maasmechelen o.l.v. Mark Prils en de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel o.l.v. Ivan Meylemans | zaterdag 18 februari, 20.00 uur | Cultureel centrum Maasmechelen | kaarten: https://www.academiemaasmechelen.be

 

Blue hour
Studentenorkest De Ontzetting Wageningen is zaterdag 18 februari terug in Theater Junushoff met het concert Blue hour! Deze avond voert het orkest van dirigent Jean-Pierre Gabriël met veel enthousiasme nieuw repertoire uit met highlights als Blue shades, Rhapsody in blue, Hymn to a blue hour en Blue and green music.
Blue hour door studentenorkest De Ontzetting Wageningen o.l.v. Jean-Pierre Gabriël | zaterdag 18 februari, 20.15 uur | Theater Junushoff Wageningen | kaarten: https://www.ontzetting.wur.nl/concertkaarten/

 

Dutch Ladies Orchestra
Dutch Ladies Orchestra (DLO) is een orkest in wisselende samenstelling met alleen vrouwelijke muzikanten. Zij spelen een mix van muziek van vrouwelijke componisten en composities met een vrouw in de hoofdrol. Leden van het orkest zijn gevorderde amateurs aangevuld met professionals. Think Girl Power is het thema van de concertserie die het Dutch Ladies Orchestra in februari in diverse zalen in Nederland op het podium brengt. Dirigente Marcella van der Heijde heeft een zeer gevarieerd en krachtig programma samengesteld. In Israeli Folk Song (2017) legt componiste Eva Fodor (1979) op een heel mooie wijze verbinding tussen traditionele Israëlische en elementen uit Europese muziek. Robert Finn geeft in het stuk Medusa de vrouw een prominente plek. In 1400 voor Christus werd slangengodin Medusa in Noord-Afrika aanbeden. Volgens de legende mocht niemand haar sluier oplichten, omdat wanneer je haar in de ogen keek, je een glimp van je eigen dood kon zien. De Nederlandse componiste Coby Lankester (1918-2002) werd tijdens haar studie meerdere malen gevraagd om als pianist de balletlessen te begeleiden. Niet gek dus dat er een (piano)suite voor ballet van haar hand verscheen: Les Papillons. Fire on Earth is het eerste deel uit het Concert voor altsaxofoon en harmonieorkest laat David Maslanka (1943-2017) de altsaxofoon op een lyrische manier klinken. Soliste op saxofoon is Daphne Wesseling.
Think Girl Power door Dutch Ladies Orchestra m.m.v. Daphne Wesseling | zaterdag 18 februari, 20.00 uur | Akoesticum Ede | kaarten: klik HIER | zondag 19 februari, 15.00 uur | Theater Zimihc Stefanus Utrecht| kaarten: klik HIER.

Brass en Sax
De fanfare van de christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga organiseert zaterdag 18 februari in de Meinardskerk in Minnertsga om 20.00 uur het concert Brass en Sax. Naast Oranje onder leiding van Bienze IJlstra treden Brassband De Wâldsang uit Buitenpost onder leiding van Rieks van der Velde en saxofoniste Femke IJlstra op. Zij zal zowel met de fanfare als de brassband soleren. Rob Goorhuis heeft speciaal voor deze gelegenheid het stuk Kaleidoscoop, solo voor fanfare en tenorsax, gecomponeerd. Dit werk beleeft op deze avond zijn première. Femke IJlstra is een van de meest succesvolle saxofonisten van haar generatie. Ze rondde haar master 'cum laude' af bij Arno Bornkamp in Amsterdam en speelt regelmatig in toonaangevende orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Femke IJlstra is tevens docent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam. Het concert vormt de aftrap van een serie bijzondere concerten in het teken van het afscheid van Bieze IJlstra als dirigent bij Oranje in 2024.
Brass en Sax door fanfare Oranje Minnertsga, brassband De Wâldsanf Buitenpost en saxofoniste Femke IJlstra | zaterdag 18 februari, 20.00 uur | Meinardskerk Minnertsga | kaarten: www.oranje-minnertsga.nl.

 

BLAUW
De Oosterpoort kleurt zondag 26 februari BLAUW. De Provinciale Brassband Groningen presenteert een variëteit aan kleuren en stijlen, met als 'rode' draad datgene wat PBG onmiskenbaar maakt: BLAUW. Speciaal voor PBG schreef Arend Gerds Monolith, een indrukwekkende verklanking van het Groninger Forum die tijdens BLAUW in première gaat. PBG zal haar veelzijdige kwaliteiten tonen in een middag vol bekende én nieuwe brassbandmuziek op topniveau. Vocaliste Hiske Oosterwijk voegt een vleugje jazz toe aan het muzikale kleurenpalet. BLAUW is het laatste grote concert van PBG onder leiding van dirigent Richard Visser.
Concert BLAUW door Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Richard Visser | zondag 26 februari, 15.00 uur | Oosterpoort Groningen | kaarten: https://www.pbg.nu/agenda/2023/blauw

 

Music and Friends
Brass Band Schoonhoven B en Brassband Kunst en Vriendschap Meeuwen presenteren zaterdag 4 maart in Het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek het concert Music and Friends. Een muzikaal portret van dirigent Joop Nijholt met concertwerken van de hand van Thierry Deleruyelle, Etienne Crausaz en Jan Van der Roost. Verder filmmuziek uit How to Train Your Dragon, Gladiator, Harry Potter en Atonement een solistische bijdrage op slagwerk. De presentatie is in handen van cabaretier Jacob Hiemstra.
Music and Friends door Brass Band Schoonhoven en Brassbands Kunst en Vriendschap | zaterdag 4 maart, 19.30 uur | Het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek | kaarten: klik HIER

Op de foto: De Provinciale Brassband Groningen kleur zondag 26 februari De Oosterpoort in Groningen blauw.

Gepubliceerd: 14 FEB 2023 - 16:08
Laatste update: 18 FEB 2023 - 10:32