Paradox Jazz Orchestra lanceert Remembering The Skymasters ‘Legacy‘

Paradox Jazz Orchestra lanceert Remembering The Skymasters ‘Legacy‘

In 2021 kwam Remembering The Skymasters uit. Het album vestigde onmiddellijk de naam van het Paradox Jazz Orchestra (PJO). Een Edisonnominatie, optredens op alle grote jazzpodia in Nederland en als klap op de vuurpijl een uitnodiging voor NN North Sea Jazz 2023. En dat alles binnen 3,5 jaar na oprichting. Een vervolg op dit album kon niet uitblijven. Remembering The Skymasters ‘Legacy’ is te beluisteren vanaf vrijdag 29 september en wordt opgevolgd door een Nederlandse tournee in het najaar.

Foto: BartHeemskerk

Jasper Staps, oprichter en artistiek leider van het Paradox Jazz Orchestra: “Er duiken steeds weer, bijna wekelijks, fantastische composities en arrangementen op uit de archieven van de Nederlandse Publieke Omroep. Deze stukken hebben tientallen jaren het daglicht niet meer gezien. We halen ze uit de vergetelheid en laten ze weer klinken voor echte jazzliefhebbers. Dat het opnieuw opnemen zo’n succes teweegbrengt versterkt ons in onze overtuiging: het levend houden van de prachtige jazzhistorie.”

Over het PJO
Teus Nobel en Jasper Staps hebben in 2019 samen het Paradox Jazz Orchestra opgericht met als doel bijzondere en tijdloze jazzcomposities van met name Nederlandse componisten opnieuw uit te voeren en op te nemen. De projecten zullen betrekking hebben op zowel oude als nieuwe jazzmuziek uit Nederland. Het PJO bestaat uit topjazzmusici uit heel Nederland en België die hun sporen hebben verdiend in o.a. het Brussels Jazz Orchestra, Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Grondig bronnenonderzoek
Circa 1450 composities en arrangementen speciaal gecomponeerd voor The Skymasters worden bewaard in de bibliotheek van Stichting Omroep Muziek in Hilversum. Muzikaal leider en oprichter Jasper Staps, die The Skymasters helaas nooit live gehoord heeft én het orkest dus alleen kent van tv- en radioprogramma’s, is in de archieven van Stichting Omroep Muziek gedoken én heeft na grondig onderzoek een selectie gemaakt uit het grote aanbod. Vervolgens heeft hij de beste arrangementen gedigitaliseerd én daarop met zijn jazzorkest in Paradox in Tilburg opgenomen. Jasper Staps wil zo composities geschreven voor The Skymasters opnieuw tot leven brengen en daarmee terugblikken op wat voor moois The Skymasters tijdens hun bestaan (1946 tot 1997) hebben voortgebracht. Het Paradox Jazz Orchestra wil de legendarische Nederlandse bigband The Skymasters eren met een cd met onuitgebrachte composities. Muziek die gehoord moet worden!

Over The Skymasters
Het in 1946 door de AVRO opgerichte jazzorkest The Skymasters was aanvankelijk wekelijks twee tot drie keer op de radio te horen met swingende bigband muziek én prima zangnummers. The Skymasters werden met name bekend en populair door hun optredens in het AVRO radioprogramma Swingtime, dat iedere maandagavond live te horen was vanuit Jazz Café Nick Vollebregt te Laren en gepresenteerd werd door Pim Jacobs.

Nederlandse componisten als Jerry van Rooyen, Rob Pronk, Rob Madna en Frans Elsen schreven voor het orkest nieuwe werken die onder leiding van Tony Nolte uitgevoerd werden. Het jazzorkest The Skymasters werd destijds gezien als een van de beste bigbands van Europa en trad op met vele buitenlandse solisten, waaronder Dizzy Gillespie, Clark Terry, Sonny Rollins en Freddie Hubbard.

Op 27 september presenteert het Paradox Jazz Orchestra het album in Paradox in Tilburg. Ook zijn er dit jaar onder andere concerten in het Bimhuis Amsterdam (26 oktober), TivoliVredenburg Utrecht (19 november) en in Lantaren Venster Rotterdam (27 december).

Klik voor een pré-save van het album: HIER

Op de foto: Het Paradox Jazz Orchestra haalt muziek van de legendarische Skymasters uit de vergetelheid.

Gepubliceerd: 20 SEP 2023 - 17:46