Patricia Kerkdijk nieuwe dirigente Flora Brass

Patricia Kerkdijk nieuwe dirigente Flora Brass

Na een zorgvuldige sollicitatieprocedure en een periode van proef dirigeren is per 24 november 2022 Patricia Kerkdijk de nieuwe dirigente van Flora Brass Rijnsburg. 

Patricia is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium, met als hoofdvak directie, daarnaast speelt zij fluit en was dit instrument ook haar bijvak. De fluit heeft sowieso een grote rol gespeeld in Patricia’s keuze voor een muzikale carrière. "Toen ik twaalf jaar was, kwam ik bij een orkest. De dirigent daar mocht, in mijn ogen, dus elke avond kiezen welke muziek er werd gespeeld! En dat wilde ik ook. Elke avond kiezen wat ik wilde spelen en dan plezier hebben in het muziek maken."

Avonden zelf kiezen wat er gespeeld mag worden, dat is zeker gelukt. Want naast Flora Brass, is Patricia ook dirigente bij Liefde voor Harmonie in Roelofarendsveen en bij muziekvereniging Forum Hadriani in Voorburg. Daarnaast doet ze nog invalwerk en speelt ze zelf bij een blaaskwintet. Ook is Patricia nog een dag in de week muziekdocente in het basisonderwijs. Patricia heeft meer orkesten gedirigeerd en dus ook meer proefdirecties gedaan. Daarover vertelt zij: "Met een proefdirectie heb je al gauw een onderbuikgevoel, dit is het wel of dit is het net niet, dan mis je de klik. Vaak hoor je dat dan ook terug in het evaluatiegesprek, dat het leuk of goed was maar dat het niet klikte. Met Flora Brass had ik heel duidelijk het gevoel dat het wel klikte en hoopte ik dus ook dat het wederzijds zou zijn. Ook omdat de proef periode vrij lang was, namelijk twee repetities, ontstaat er al een kleine band met orkest en muzikanten en ik had het jammer gevonden als het niet door was gegaan."

De eerste indruk van de vereniging was dan ook goed. "Natuurlijk kende ik de naam van de vereniging en ook als ik ergens vertelde dat ik bij een van de Flora Band orkesten ging proef dirigeren, wist iedereen wel naar welke vereniging ik zou gaan." Maar er is ook werk aan de winkel, Patricia merkt onzekerheid bij de muzikanten. "Er zit veel meer in, de Flora Brass is een ruwe diamant met goede muzikanten. Na een aantal keer een stuk repeteren is het al zoveel mooier en beter. Muzikaal worden er nu soms makkelijke keuzes gemaakt, terwijl er veel meer in zit. Dat wil ik eruit gaan halen. Door een goede jaarplanning, die in dienst staat in de ontwikkeling van de vereniging. Meer gelijkwaardigheid binnen de vereniging, niet meer het derde orkest zijn. Het moet een eer gaan worden om bij de Flora Brass te mogen spelen!"

Tekst en foto: Aanlevering Flora Brass.

Gepubliceerd: 12 DEC 2022 - 08:07