PiMM!-orkest: de nieuwe wervingsmethode voor jeugd

PiMM!-orkest: de nieuwe wervingsmethode voor jeugd

De jeugd enthousiast maken voor muziek én daarna proberen vast te houden: dat is waar verenigingen overal in Nederland veel tijd en energie in steken. Soms lukt het, vaak leidt het tot frustratie en wanhoop. PiMM!-orkest is een andere manier om met de jeugd aan de slag te gaan.

Foto: PDF-Grafie

PiMM!-orkest komt uit de koker van Guus Pieksma (beroepsmusicus, dirigent en docent) en Annewiep Bloem (cultureel antropoloog en amateurmuzikant). Zij zijn de bedenkers van het concept Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest). Een succesvol initiatief dat zich richt op de doelgroep volwassenen zonder muzikale ervaring. Verenigingen die het Nij Talint Orkest in huis halen, vragen steevast: kunnen we Nij Talint Orkest ook inzetten voor de jeugd? Maar zo eenvoudig dat volgens de initiatiefnemers van Nij Talint Orkest niet. Guus Pieksma: “We hebben de methode ontwikkeld voor de doelgroep volwassenen. Daarbij hebben we rekening gehouden met hoe je volwassenen aanspreekt, hoe volwassenen leren en wat hun motivatie is. Die aspecten zijn totaal anders als je met jeugd werkt.” De vraag van verenigingen zette wel aan het denken. Annewiep Bloem: “Nij Talint Orkest heeft natuurlijk kenmerken die universeel zijn, ongeacht leeftijd. Het gaat dan om de kracht van samen, om de behoefte ergens bij te horen, de voldoening om iets te bereiken en plezier hebben. Met dat in ons achterhoofd zijn we aan de slag gegaan met een wervingsmethode voor jeugd.”

PiMM!-Orkest
Dat is PiMM!-orkest geworden, een aantrekkelijke, uitdagende en bijdetijdse methode voor jeugd vanaf acht jaar. Een supervet orkest waar je bij wilt horen en waar je met je vrienden naar toe gaat. In het PiMM!-orkest leren kinderen een blaas- of slagwerkinstrument bespelen, ze leren noten lezen en wat ze geleerd hebben passen ze direct toe in populaire nummers. PiMM! staat voor ‘Plezier In Muziek Maken!’ en is tegelijk de muzikale vriend die stimuleert, complimenten geeft en het supergaaf vindt om met zoveel vrienden samen te spelen. Guus Pieksma: “Het is de kunst om te denken en te schrijven vanuit de kinderen zelf. Wat vinden ze leuk, begrijpen ze de woorden die je gebruikt en wat doet het met ze? En jezelf steeds voor ogen houden dat je ze natuurlijk iets wilt leren, maar dat het nog veel belangrijker is dat ze enthousiast worden voor samen muziek maken.”

Orkestboeken
Er zijn PiMM!-orkestboeken beschikbaar voor de trompet/bugel/cornet, klarinet, dwarsfluit, altsaxofoon, bariton, trombone, slagwerk, keyboard en gitaar. Verder zijn er leuke online instructies, meespeeltracks en YouTubes om mee te spelen. Alle materiaal is geschikt als programma voor een concert. PiMM!-orkest is flexibel inzetbaar. Bijvoorbeeld ook als buitenschoolse activiteit of binnenschools als methode voor muziekonderwijs, in samenwerking met een muziekvereniging of onder leiding van een muziekdocent. Bij de PiMM!-orkestmethode hoort aantrekkelijk pr-materiaal dat muziekverenigingen kunnen inzetten voor hun wervingscampagne.

Informatie
Muziekverenigingen of (muziek)scholen die belangstelling hebben voor PiMM!-orkest kunnen voor meer informatie terecht op www.pimmorkest.nl.  Direct contact opnemen kan ook via email annewiep@mearmeimuzyk.nl of telefoon 06 – 53289792.

Foto: PiMM!-orkest is een nieuwe wervingsmethode voor de jeugd, ontwikkeld door de bedenkers van het Nieuw Talent Orkest.

Gepubliceerd: 27 SEP 2023 - 08:55
Laatste update: 27 SEP 2023 - 12:11