Plan voor bijzonder kunstwerk 'De Dirigent' in Kerkrade

Plan voor bijzonder kunstwerk 'De Dirigent' in Kerkrade

Tijdens het Festival va Morje in Kerkrade onthulde een nieuw opgerichte Stichting Burgerinitiatief Kunstwerk 'De Dirigent' de plannen voor een bijzonder kunstwerk in Kerkrade. Initiatiefnemers zijn het echtpaar Ad en Leny Maarschalkerweerd, beiden geboren en getogen Kerkradenaren, die zich bestuurlijk gesteund weten door Patrick Letterle (dirigent en cultuureducatie specialist), dochter Yvonne Maarschalkerweerd en een Raad van Toezicht bestaande uit Jack Maka (controller), Harrie Reumkens (blaasmuziek), Jose Fijnaut en Slavko Dujic (beiden kunstenaars).

Ad en Leny Maarschalkerweerd zijn razend enthousiast over de reacties die ze tijdens de onthulling op 21 oktober kregen: “Met de door ons opgerichte stichting willen we proberen een droom te verwezenlijken. Een Gesamtkunstwerk "de Dirigent" voor Kerkrade, voor de oude Mijnstreek, voor de nieuwe Parkstad. Een 6 meter hoog windzeil (waarin ook de baton van een dirigent herkenbaar) beweegt echt mee met de wind. En een zonneschelp draait mee met de stand van de zon. Toeschouwers horen blaasmuziek als ze kortbij komen, maar wat je precies hoort is afhankelijk van de sterkte van de wind èn het zonlicht. Zon en Wind bepalen wat je ziet en hoort! Sensoren meten zon- en windkracht en geven die informatie door aan het kunstwerk. Het wordt een hoogstaand staaltje van  beeldende kunst in Cortenstaal, waarin muziek, beeldende kunst, constructietechniek en geluidstechniek samen komen en gaan zorgen voor een heel aparte beleving. Hub Pasmans uit Eijgelshoven heeft windzeil en zonneschelp vorm gegeven, de blaasmuziek wordt gecomponeerd door de in de muziekwereld befaamde Hardy Mertens, geboren in Nieuwenhagen, een al meer dan 30 jaar wonend in Kerkrade”.

Waarom dit kunstwerk? En waarom doen jullie dat?
“Op de eerste plaats omdat we houden van onze stad en streek en zien wat die de afgelopen eeuw allemaal heeft moeten doorstaan. We zitten inmiddels in de tweede energietransitie voor onze stad en regio in één mensenleven tijd! Alweer een ingrijpende transitie voor ons allemaal, waar we nog keihard werken aan het verwerken van de gevolgen van de eerste, toen 55 jaar geleden onze kolen als energiebron plaats moesten maken voor het Groningse gas. Het veranderde hier alles. En tòch veranderen we ook nu weer mee, toch bewegen we opnieuw energiek mee. Burgers, bedrijfsleven, gemeente, middenstand. Iedereen staat weer voor nieuwe uitdagingen, ziet nieuwe kansen. Dat verdient een monument. Èn een inspiratiebron voor de toekomst”.

Staat het kunstwerk er eenmaal dan gaat de stichting zorgen voor regelmatig terugkerende activiteiten waarin reflectie, herinneren aan waar we vandaan komen en vooruitkijken waar we naartoe moeten voorop zullen staan. Doelstelling van de stichting is dit Gesamtkunstwerk gerealiseerd te krijgen met zo min mogelijk subsidie van onze gemeente. We hebben véél grote en kleine sponsoren, subsidiënten en grote en kleine donateurs nodig. In de tweede helft van 2024 verwacht men het benodigde geld bij mekaar te hebben. “Dit is zo uniek voor onze regio, daar moeten we veel bedrijven en grote subsidiefondsen enthousiast voor krijgen”.

Het burgerinitiatief weet zich gesteund door een forse groep Ambassadeurs van naam, die allen op website www.kunstwerkdedirigent.nl terug te vinden zijn. Eenieder die het initiatief wil ondersteunen kan daar ook alle contactinfo terugvinden.

Gepubliceerd: 23 OKT 2023 - 20:01
Laatste update: 23 OKT 2023 - 20:06