Podcastserie brengt ode aan de harmonie

Podcastserie brengt ode aan de harmonie

De in Venlo geboren muziektheater performer, theatermaker, actrice en zangeres Karlijn van Kruchten (1996) ging op zoek naar het geheim van een Limburgse traditie: de harmonie. Ze repeteerde bijna een jaar mee bij harmonie St. Michaël uit Heugem en legde haar bevindingen en indrukken vast in de podcastserie IN HERMENIE.

“Veel mensen weten niet eens dat de harmonie al eeuwen bestaat. Met deze podcastserie wil ik een ode brengen aan deze traditie”, zegt Karlijn van Kruchten. De theatermaker speelt al vanaf haar zevende saxofoon bij het Philharmonisch Gezelschap In Venlo. Twee jaar geleden studeerde ze aan ArtEZ in Arnhem af voor de opleiding Muziektheater. Inmiddels is ze theatermaker bij ViaZuid. Maar al die tijd bleef ze de harmonie trouw. “Ik kon er geen afstand van nemen. En ik weet nog steeds niet waarom.”

Verbintenis
In haar performances en community art projecten zoekt ze vaak naar een verbintenis met de samenleving. Dat bracht haar op het idee om een podcast te maken waarin de harmonie centraal staat. “De harmonie is een universeel iets, waar mensen bijeenkomen die op zoek zijn naar iets om samen te doen en om bij een groep te horen”, legt ze uit. “Iets dat mensen nodig hebben om buiten hun werk of dagelijkse bezigheden te doen. Een mooi voorbeeld van een verbinding in de samenleving.”

Ze klopte aan bij harmonie Sint Michaël uit de Maastrichtse wijk Heugem met de vraag of ze mee mocht repeteren. Niet alleen om mee te spelen, maar ook om op zoek te gaan naar het geheim van deze oeroude traditie. In elke aflevering vertelt ze haar bevindingen over de harmonie, de tradities, de muziek, de instrumenten, maar vooral ook over de mensen die die instrumenten bespelen. Inspiratie voor haar podcast deed ze voornamelijk op tijdens de “derde helft”. Ze sprak met muzikanten over wat hen aan de harmonie verbindt. Waarom ze hun vereniging zo lang trouw blijven. “Wat me vooral opviel is dat de harmonie enorm gedragen wordt door de leden. Maar dat die muzikanten zich ook wel zorgen maken over de toekomst. Dat de jeugd het stokje straks een keer moet overnemen. Ze merken op dat jongeren weinig energie hebben om een instrument te leren bespelen. Het zou jammer zijn als de harmonie over pakweg 50 jaar is weggevallen.”

De serie bestaat uit tien afleveringen. Telkens komt een muzikant op een ander instrument aan het woord. De begeleidende muziek is ingespeeld door harmonie St. Michaël. Dirigent Twan Cox schreef speciaal voor deze gelegenheid het werk IN HERMENIE. Elke week verschijnt een nieuwe aflevering. Dit weekeinde gingen de eerste twee afleveringen online. In deel 1 praat ze met dirigent Twan over de dirigeerstok en in aflevering 2 met Sara over de klarinet

Je vindt de podcast IN HARMONIE: HIER.

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Cultuurmakers Maastricht

De podcast is mede mogelijk gemaakt door Cultuurmakers Maastricht, Gemeente Maastricht, Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Brand Cultuurfonds, Stichting Edmond Hustinx en VIA ZUID.

Gepubliceerd: 24 APR 2022 - 18:51
Laatste update: 25 APR 2022 - 12:04