Poplegende David Bowie centraal in Heroes

Poplegende David Bowie centraal in Heroes

Orkest L’ Aventure Musicale verpakt zaterdag 27 november in de Concertzaal van Theaters Tilburg muziek van de Britse poplegende David Bowie in een klassiek jasje.

Klassieke muziek als inspiratiebron voor popnummers komt regelmatig voor. Andersom zien we minder vaak. De Amerikaanse componist Philip Glass moet wel een enorme fan zijn van David Bowie. Hij schreef maar liefst drie symfonieën gebaseerd op muziek van de Britse rockmuzikant. Het begon allemaal in 1992 met zijn Symfonie nr. 1, gebaseerd op Bowie's album Low. Voor zijn Symfonie nr. 4 uit 1996 liet hij zich inspireren door muziek van het album Heroes. Zijn Symfonie nr. 12 met muziek van het album Lodger uit 2018 completeert zijn trilogie van symfonieën waarvoor muziek van David Bowie model stond.
Dirigent Peter-Paul van Esch en Orkest L’ Aventure Musicale kiezen zaterdag 27 november voor Symfonie 4. Wie hoopt op een potpourri van arrangementen van Bowie-hits, gespeeld door een blaasorkest, kan beter thuisblijven. De muziek van Bowie is in het 44 minuten durende werk goed verstopt. De single Heroes is weliswaar herkenbaar, maar de zanglijn, vertolkt door de trompetten, knalt niet boven alles uit. Voor de uitvoering van de symfonie is toestemming gevraagd aan de componist zelf.

Orkest L’Aventure Musicale neemt zijn publiek samen met de zangsolisten Aschwin Schreiber, Marleen Achten en Marieke van Middelkoop en visueel vormgever Jeanne Shaw mee in dit Bowie-programma. De presentatie is in handen van Ton van Heeswijk. In het voorprogramma geven Orkest L’ Aventure Noord en Orkest L’ Aventure Reeshof alvast een voorproefje.

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 27 november in de Concertzaal van Theaters Tilburg, om 20.30 uur. Het voorprogramma start om 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.aventuremusicale.nl,  www.theaterstilburg.nl  en bij de kassa van Theaters Tilburg.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 NOV 2021 - 13:48