Premières en jong talent in Fries-Engelse ontmoeting

Premières en jong talent in Fries-Engelse ontmoeting

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert Frisia meets Anglia op 19 juni in de Martinikerk in Bolsward.

Een van de hoogtepunten van Frisia meets Anglia is de vertolking van de compositie The Keys of Canterbury van de Engelse saxofonist, componist en docent John Harle. Het twaalf minuten durende werk voor fanfareorkest en saxofoon is gebaseerd op het drama van de moord op Saint Thomas a Becket, aartsbisschop van Canterbury, in de Canterbury Cathedral in 1170. Het werk is geschreven naar de stijl van Gabrieli’s meerkorigheid. Voor de uitvoering wordt gebruik gemaakt van de ruimtelijke effecten van de Martinikerk. In verschillende hoeken van de kerk worden instrumentengroepen opgesteld. De solist beweegt tussen deze klanken en instrumentengroepen door de kerk. Hierdoor ontstaat een bijzondere muzikale beleving voor zowel publiek als deelnemers.

Vervolg
Het project Frisia meets Anglia komt uit de koker van het Frysk Fanfare orkest (FFO). Het is een vervolg op de deelname van het FFO aan het Canterbury Festival in Engeland in 2019. Dit internationaal festival voor klassieke muziek, poëzie, theater en andere kunstuitingen is een onderdeel van het Kents’s International Arts Festival. De compositie The Keys of Canterbury was speciaal voor dit evenement voor het orkest van dirigent Jouke Hoekstra geschreven. Solist was destijds het Britse toptalent Jess Gillam. Bij de Nederlandse première in Bolsward wordt de sopraansaxofoonsolo vertolkt door de in Friesland geboren saxofoniste Miriam Stoffelsma.

Aanstormend talent
Frisia meets Anglia is een samenwerkingsproject tussen orkesten, koren, ensembles, solisten en componisten uit Friesland en Engeland samen. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar jong aanstormend talent.

In De Hel van ’63 van de Friese componist Hendrik de Boer is de jonge Luxemburgs/Engelse euphoniumspeler Philippe Schwartz solist. Beelden van de gelijknamige film over de zwaarste Elfstedentocht in de geschiedenis op diverse videoschermen in de kerk dragen bij aan een totaalbeleving. De jonge euphoniumspeler Pieter Huizenga, lid van het Frysk Fanfare Orkest, componeerde Choral for Frisia, een koraal gebaseerd op gedichten van de Friese renaissanceschrijver Gysbert Japicx. Daarnaast schreef Tim Verstegen speciaal voor de samenwerking tussen het FFO en Engeland het werk Crystal over the Ocean. Crystal staat in deze compositie voor de bijzondere klank van het FFO, terwijl Over the Ocean de relatie met de Engelse organisatie verklankt. Het FFO speelt verder Toccata from Suite Gothique van Léon Boëllmann (arr. Karl Veen), Nimrod, Variation IX from Enigma Variations van Edward Elgar (arr. Stefan de Hoogt), Solitary Prayer van Marco Pütz, Pequena Czarda van Pedro Iturralde (arr. Karl Veen), Paean Pastorale van Leon Vliex en Abide With Me van William Monk (arr. Marten van der Wal). Het vocaal ensemble Eljakim onder leiding van Erwin de Ruijter en een Fries-Engels Brass Ensemble dragen bij met muziek Giovanni Gabrieli en teksten van Gysbert Japicx bij aan het Fries-Engelse karakter van het concert.

Studenten
Solistische inbreng komt onder meer van bastrombonist Simon Chorley en trompettist Henry Morley. Deze studenten van het toonaangevende Guildhall School of Music and Drama en het Royal Northern College of Music uit Londen maken tijdens hun verblijf in Friesland tevens kennis met de manier waarop het muziekonderwijs en de amateuristische muziekbeoefening in Friesland georganiseerd is. Ook verzorgen ze samen met andere solisten workshops voor leerlingen van het Kunstencentrum Atrium Sneek.

Frisia meets Anglia biedt het FFO, jeugd, de hafabrasector, koren, componisten en solisten de kans om internationaal van elkaar te leren. Delen van elkaars kennis en achtergrond, over de grenzen heen kijken en openstaan voor andere culturen verrijkt de geest. Het aansporen van buitenlandse componisten om te schrijven voor fanfareorkest zorgt voor een verrijking van het repertoire voor deze sector. Het FFO wil zich ook in de toekomst blijven inzetten om mensen en culturen op deze wijze met elkaar in contact te brengen en samenwerkingsverbanden in gang te zetten.

Frisia meets Anglia | Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra m.m.v. diverse solisten en ensembles | zondag 19 juni - 15.00 uur | Martinikerk Bolsward | Toegang: gratis | Kaarten reserveren via westra.hoekstra@gmail.com 

Op de foto: Frisia meets Anglia is een vervolg op het optreden van het Frysk Fanfare orkest in de Canterbury Cathedral in 2019.

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Tim Stubbings

Gepubliceerd: 07 JUN 2022 - 15:07
Laatste update: 15 JUN 2022 - 10:41