
Prima niveau op NK slagwerk
Negen ensembles streden afgelopen weekeinde in vier divisies om de Nederlandse kampioenstitels. Hoe was de sfeer, wat ging er goed en wat kan beter? Na evaluatie reageert het juryteam bij monde van juryvoorzitter Rob Janssen en geeft tips en tops. “Een mooi NK met een spannend wedstrijdelement in de diverse divisies.”
Het Nederlands kampioenschap voor concerterende slagwerkensembles vond voor het eerst plaats in Theater Orpheus in Apeldoorn. Een locatie die door de KNMO-doelgroep SMP op voordracht van een aantal dirigenten gekozen was. “Een prachtige locatie”, zegt Janssen. “De akoestiek is relatief droog. Alle details zijn goed waarneembaar. Van een aantal dirigenten hoorden we achteraf dat op het podium het samenspel lastig was. De muzikanten hoorden elkaar soms minder goed.”
Het muzikale niveau had daar echter niet onder te lijden, stelt Janssen. “Dat was prima. Zowel artistiek als technisch waren de ensembles goed voorbereid. Dat geldt voor alle divisies. Met name ook in de lagere divisies.”
Organisch
De juryvoorzitter constateert dat de deelnemers zich op een voortreffelijke wijze hebben gepresenteerd. “Sommige ensembles hebben het vermogen getoond om op een “organische” wijze te musiceren. Ze realiseerden een frasering en muzikale diepgang vanuit de beleving van dat specifieke moment. Hierdoor is een afsluiting of opbouw van een muzikale frase qua samenspel soms niet altijd sluitend, maar het voegt wel heel veel muzikale diepgang toe aan de expressie van de muziek.”
Totaalplaatje
Bij een aantal deelnemers klopte het totaalplaatje. Janssen: “Ensembles die muzikale expressie, muzikale diepgang, technische realisatie en het creëren van verschillende sferen als een uitgebalanceerd geheel gerealiseerd kregen en daarbij tevens het vermogen hadden om de muziek tot op detailniveau uit te voeren met aandacht voor de totale performance.”
Repertoirekeuze
Uiteraard zijn er altijd punten voor verbetering vatbaar. Janssen noemt onder meer de uitdaging om in de tuttipassages transparantie en balans te blijven houden. “Hiermee samenhangend hebben sommige ensembles nog problemen om een duidelijk onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken vanuit de partituur.” Ook adviseert hij om bij de keuze van het repertoire meer uit te gaan van de mogelijkheden van het ensemble. “Soms wordt er repertoire gespeeld, met name in lagere divisies, dat muzikaal-inhoudelijk nog niet wordt begrepen door de muzikanten. Hierdoor komt men soms niet veel verder dan het reproduceren van noten en is er te weinig ruimte meer voor muzikale doorontwikkeling. Repertoire dat bij het ensemble past tilt de speelvreugde, de performance en uitstraling meteen naar een hoger niveau.”
Ook mag er wat Janssen betreft in het algemeen meer aandacht zijn voor het onderdeel ‘performance’. “Het laten zien van beleving/emotie en de sfeer die de muziek oproept zou zeker nog kunnen verbeteren. Ook bewust nadenken over het creëren van een rustpunt in het programma en alert zijn op de kwaliteit van arrangementen draagt bij aan een hogere kwaliteit.”
De uitslagen
Eerste divisie: 1. A-slagwerkensemble Elspeet, 94,67 pnt; 2. Wilhelmina Delfzijl, 92,50 pnt.
Tweede divisie: 1. Sint Petrus en Paulus Wolder-Maastricht, 94 pnt; 2. Oranje Bolsward, 90,17 pnt; 3. Aurora Grevenbicht, 86,17 pnt.
Derde divisie: 1. De Vooruitgang Stiphout, 85,50 pnt.
Vierde divisie: 1. Slagwerkensemble Veldhoven, 88,17 pnt; 2. Excelsior B Oostendorp, 87,83 pnt; 3. Animato Nistelrode, 85,33 pnt.
Op de foto: De slagwerkgroep van harmonie Sint Petrus en Paulus uit Wolder-Maastricht won in de tweede divisie.
Foto©️: Frans Voermans
Gepubliceerd: 15 FEB 2023 - 17:12
Laatste update: 15 FEB 2023 - 17:17