Raas en de basketbal op Limburgse podia

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de familievoorstelling Raas en de basketbal waarmee het kamerorkest Heritage Sinfonietta in maart langs diverse Limburgse podia toert.

Raas heeft een nieuwe bal gekregen. Hij dribbelt en bouncet, niets houdt hem tegen, zijn basketbal is zijn lust en zijn leven. Dus gaat Raas naar buiten om te showen wat ‘ie kan. Maar hij laat de bal vliegen, oh man! Hij raakt hem kwijt. Als een speer jaagt Raas erachteraan. Vliegensvlug raast hij over de straat, hij wil niets liever dan zijn bal terug. Denk jij dat hem dat lukt?

Dat is in een notendop het verhaal van Raas en de basketbal dat het kamerorkest Heritage Sinfonietta volgende maand in verschillende Limburgse theaters op de planken brengt. Raas en de basketbal is een spannende en humoristische voorstelling voor alle leeftijden. Het muzikale luisterverhaal is oorspronkelijk in coronatijd ontwikkeld in de vorm van een podcast. Het is geschreven door Jibbe Willems. Hij werkt als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen en publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder en van toneel tot opera. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Bram Kortekaas schreef er de begeleidende muziek voor. Hij schreef voor de oorspronkelijk door KRO-NCRV gepubliceerde podcast twee versies. Een voor verteller en zeven instrumenten en een voor verteller en kamerorkest. Na het verdwijnen van de lockdowns heeft het werk in 2022 de weg naar de theaters gevonden. In een originele combinatie van muziek, woord en beeld brengt Heritage Sinfonietta onder leiding van Martijn Pepels de versie voor zeven instrumenten en verteller naar de Limburgse theaters.

Verteller
Verteller is de in Marokko geboren docent, acteur en auteur Abbie Chalgoum. Zijn biografische roman Ik blijf bij je werd eind 2022 in een theaterversie uitgevoerd in samenwerking met Toneelgroep Maastricht. Chalgoum heeft verschillende rollen gespeeld in zowel theater (Zwart Water en De Passiespelen) als tv-series (Mees Kees, Mijn zoon is Jihadist, Zuipkeet, The Spectacular). Ook vertolkte hij de rol van Novak in de serie Het verhaal van Nederland op NPO2.

Onder schooltijd
De familievoorstelling gaat op 1 maart in première in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Heritage Sinfonietta wil met bijzondere muzikale projecten een breed publiek bereiken en er zijn voor iedereen in Limburg. In samenwerking met een aantal scholen in de provincie worden de voorstellingen onder schooltijd daarom toegankelijk gemaakt voor verschillende schoolklassen, waaronder ook klassen uit het speciaal onderwijs.

Liedje
In opdracht van Heritage Sinfonietta schreef Bart Storcken het liedje RAAS RAAS RAAS (zie video). Het is bedoeld om de voorstelling Raas en de basketbal te completeren en te ondersteunen. Kinderen kunnen het liedje oefenen met de bijpassende bewegingen en tijdens de voorstellingen meezingen en dansen. Van het lied RAAS RAAS RAAS is een videoanimatie gemaakt met zang van Dyanne Sleijpen. Het arrangement is van Twan Cox en de animatie van Moniek op den Camp.

Familievoorstelling Raas en de basketbal door kamerorkest Heritage Sinfonietta o.l.v. Martijn Pepels met verteller Abbie Chalgoum
1 maart, 15.00 uur: PLT Heerlen | 5 maart, 15.00 uur: ECI Roermond | 26 maart, 15.00 uur: ‘t Gasthoês Horst | 27 maart, 10.30/13.00 uur: Munttheater Weert | 28 maart, 11.00 uur: DOK6 Panningen | 29 maart, 11.00 uur: Toon Hermans Theater Sittard

Informatie: www.heritagesinfonietta.nl  

Op de foto: Een ensemble van kamerorkest Heritage Sinfonietta brengt de familievoorstelling Raas en de basketbal naar Limburg.

Foto: Aanlevering Herita Sinfonietta

Gepubliceerd: 14 FEB 2023 - 16:15
Laatste update: 24 FEB 2023 - 18:44