Reactie WMC op schrappen subsidie: ''Met volle kracht vooruit''

Reactie WMC op schrappen subsidie: ''Met volle kracht vooruit''

"Stichting WMC Kerkrade gaat met volle kracht vooruit met het verder uitwerken van nieuwe (financiële) plannen voor het festival in 2026." Dat zegt de organisatie in een reactie op het besluit van het Fonds voor Cultuurparticipatie om de subsidieaanvraag voor 2025-2028 niet te honoreren.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) heeft middels een negatief advies laten weten dat de stichting WMC niet kan rekenen op de subsidie van 1 miljoen euro waarop zij gehoopt had. In reactie op dit advies laat directeur-bestuurder Bart Van der Roost weten dat hij uiteraard teleurgesteld is met deze uitspraak maar dat WMC de subsidie ook niet als een vanzelfsprekendheid heeft beschouwd. 

De verdere reactie van het WMC: 
De organisatie zal dus met volle kracht vooruit aan de slag gaan met vernieuwde plannen. Hoe die er precies uit zien, kunnen en willen we nu nog niet aangeven. Uiteraard was deze subsidie een belangrijk element om voorgenomen plannen te kunnen realiseren. Wat zeker is, is dat we in de zomer van 2026 een schitterende jubileumeditie van het WMC organiseren, van 9 juli tot en met 2 augustus. Bovendien zal de Stichting zich allereerst beraden over het indienen van een bezwaar tegen de uitspraak. Onze ambitie om dé ontwikkelaar van een kwalitatief hoogwaardig platform voor de blaasmuziek te zijn, waarin vernieuwing en verbinding de boventoon voeren is onveranderd. We staan daarin open voor experimenten, we zijn aanjager van nieuwe, waardevolle verbindingen en stimuleren de ontwikkeling van talent. We zijn het dus aan onszelf -maar ook aan onze vele trouwe sponsoren, donateurs, fans en subsidiënten- verplicht om uit te zoeken wat we in onze aanvraagprocedure anders moeten doen. Onze plannen zijn ambitieus maar realistisch, rekening houdend met de nog af te leggen weg en met in ons DNA de missie van het FCP: cultuur toegankelijk maken voor iedereen.

Steun WMC
De geschiedenis en traditie van het WMC, de krachtige organisatie die we aan het opzetten zijn en ons ijzersterke DNA als ‘de Olympische Spelen van de blaasmuziek’ geven ons de energie om dit werk te doen. Om in Zuid-Limburg te genieten van al het talent dat er lokaal én internationaal in de prachtige wereld van de blaasmuziek rondloopt is financiële steun een voorwaarde. Op de pagina www.wmc.nl/nl/over-wmc/donateur  kun je de stichting met 75 euro steunen. Om de afgelopen 75 jaar te vieren maar zeker ook om de komende 75 jaar in de toekomst te kijken!.

Binnenkort op de agenda
Op korte termijn mogen we ons verheugen op het funky Blow! by WMC, hét blaasmuziekfestival voor jong en oud in het weekend van 31 augustus en 1 september. Met een geweldig programma, leuke activiteiten en een onvergetelijke sfeer laten we zien hoe blaasmuziek mensen samenbrengt. De tickets kun je nog met early bird korting krijgen via www.blowbywmc.nl. 
Op 8 november tonen we in het Concert der Kampioenen wat een Wereldkampioen WMC allemaal in zijn mars heeft in een fantastisch concert van Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven en Brassband Willebroek.
Dit doen we op eigen kracht aan de hand van onze vele trouwe sponsoren en donateurs, op basis van ticketverkoop en met de gewaardeerde steun van onze subsidienten: de Gemeente Kerkrade en de Provincie Limburg. Dit doen we ook door de kracht van ons netwerk: WAMSBE, KNMO, WASBE, BvOI, ECWO, EBBA en de vele grote en kleine fondsen en andere organisaties die de amateurkunsten een warm hart toedragen. Dit doen we als prachtige vrijwilligersorganisatie en met een klein maar krachtig team van professionals onder toezicht van onze Raad van Toezicht.

Tot slot nog dit: Niet alleen bij ons was er slecht nieuws: we maken ons tegelijkertijd grote zorgen om het ecosysteem van de klassieke muziek en de toekomst van een breed toegankelijke talentontwikkeling in Nederland. Wij steunen het initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) om de beleidsmakers op andere gedachten te brengen.
En denken hierbij aan onze collega’s van het Nationaal Jeugdorkest, Prinses Christina Concours, Nederlands Vioolconcours, Britten Jeugd Strijkorkest, Nationale Koren, Ricciotti Ensemble, NJFO, Jong Metropole en vele vele anderen.

#laathetdoeknietvallen

Op de foto: Het WMC zorgt al bijna 75 jaar voor verbinding van culturen.

Gepubliceerd: 07 JUL 2024 - 08:59
Laatste update: 07 JUL 2024 - 10:01