Ricciotti ensemble zet het platteland in de spotlight

Ricciotti ensemble zet het platteland in de spotlight

Deze zomer gaat het Ricciotti ensemble op Plan de campagne, van Delfzijl naar Doesburg en van Sint Anthonis naar Workum. Het platteland komt muzikaal voorbij in al zijn facetten, de flora en de fauna, maar ook de sfeer en het gemeenschapsgevoel. Solist Lana Wolf – country girl, opgegroeid en woonachtig op het platteland – is de perfecte solist voor deze tournee. Het plan: zo’n veertig optredens geven, van vrijdag 28 juli tot en met zaterdag 6 augustus. Alle optredens zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom.

Het Ricciotti ensemble brengt een ode aan het Nederlandse platteland met deze tournee. Aan koeien en dorpen, aan natuur en cultuur. In het nieuws komt de kommer en kwel veelvuldig aan bod: openbaar vervoer afgeschaald, boeren met de handen in het haar, Groningers met gescheurde huizen. De verstedelijking rukt op, het platteland loopt leeg, met alle gevolgen van dien. Het Ricciotti ensemble brengt deze kwesties graag onder de aandacht, maar maakt naast de traan ook ruim baan voor de idylle, een lach en verlichting.

Koeien
Wat opvalt in de lijst met stukken op het programma, is dat vooral de koe veelvuldig langskomt. Oud-orkestlid en componist Hugo Bouma schreef de opdrachtcompositie Ik nam de metro om een koe te zien, die tijdens de tournee in première gaat, maar ook Koeien van Brigitte Kaandorp komt voorbij. In de Ouverture uit Willem Tell van Rossini klinkt een ‘oproep aan de koeien’, maar ook een storm. Het platteland is al eeuwenlang een inspiratiebron voor (toon)kunstenaars. Op het programma komt muziek in allerlei stijlen en uit verschillende tijden voor.

Solist Lana Wolf
Zangeres, songwriter, radio-dj, producer en vocal coach Lana Wolf woont op het Gelderse platteland in de boerderij waar ze opgroeide – met een moestuin waarin ze regelmatig met de handen in de aarde zit. Lana voelt zich thuis in allerlei stijlen, maar haar grote liefde is de countrymuziek. In Nashville staat ze zelfs bekend als de Dutch Country Girl. Met het Ricciotti brengt ze Nederlandse klassiekers als Het dorp van Wim Sonneveld en Oerend hard van Normaal, maar met Thank god I’m a country girl van John Denver en een Dolly Parton medley, komt ook een vleugje countrymuziek voorbij.

Ricciotti ensemble
Het Ricciotti ensemble is het enige straatsymfonieorkest van Nederland. Het is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van een symfonieorkest. Daarom zoekt dit maatschappelijk betrokken ensemble het publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek. Tijdens Plan de campagne verzorgt het Ricciotti in negen dagen zo’n dertig optredens op diverse locaties in Nederland. Het Ricciotti speelt dan op locaties waar live symfonische muziek doorgaans niet klinkt: o.a. in het (speciaal) onderwijs, zorginstellingen en asielzoekerscentra. En natuurlijk overal waar de onvermoeibare musici ongepland en ad hoc nog even een Wild Op! kunnen doen.

Ricciotti’s Plan de campagne
28 juli t/m 6 augustus
Ricciotti ensemble o.l.v. Douwe Nauta
Artistiek leider: Coen Stuit
Lana Wolf: zang

Openbare optredens
Vrijdag 28 juli 19.30 uur Theater Lombok, Utrecht
Zaterdag 29 juli 19.30 uur Kunstkring Sint Anthonis, Sint Anthonis
Zondag 30 juli 14.30 uur Genneper Hoeve, Eindhoven
19.30 uur Openluchttheater Hertme, Hertme
Maandag 31 juli 19.30 uur Gasthuiskerk Doesburg, Doesburg
Dinsdag 1 augustus 16.15 uur Tuin in de Stad, Groningen
20.00 uur Wongema, Hornhuizen
Woensdag 2 augustus 10.30 uur IJsselheem, locatie Nieuwe Haven, Zwolle
13.30 uur Simmer yn Súdwest: Speeltuin Stienikkers, Workum
Donderdag 3 augustus 14.00 uur Wilhelmina KinderZiekenhuis, Utrecht
19.30 uur KOSMIK, Amersfoort
Vrijdag 4 augustus 19.30 uur Tante Nino, Rotterdam
Zaterdag 5 augustus 12.00 uur Amerpoort, Baarn
15.00 uur Tuindorpbad, Hengelo
20.00 uur Ruigoord, Amsterdam
Zondag 6 augustus 14:00 uur Mike’s Badhuistheater
16.00 uur Startblok Riekerhaven, Amsterdam
19.30 uur Paradiso Tolhuistuin, Amsterdam (slotoptreden)

Een overzicht van alle optredens staat op https://ricciotti.nl/tournees/plan-de-campagne 

Foto:©️Wout Nooitgedagt

Gepubliceerd: 21 JUL 2023 - 11:36
Laatste update: 23 JUL 2023 - 09:02