Ricciotti toont zijn flexibiliteit in Gouden Jubileumtour

Ricciotti toont zijn flexibiliteit in Gouden Jubileumtour

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, hoera! Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee. Deze doet een groot beroep op Ricciotti’s flexibiliteit, want vanwege corona blijft het tot op het laatste moment een verrassing waar het ensemble precies zal opduiken. Te gast is de veelzijdige violist en oud-concertmeester Tim Kliphuis die bekend staat om zijn energieke mix van klassiek, gypsyjazz en volksmuziek. Zijn gave om muzikaal nieuwe wegen te verkennen, komt tijdens deze tour bij uitstek van pas.

In 1970 begon het Ricciotti als anti-autoritair muziekensemble dat zich afzette tegen tradities en regels. Deze rebelse identiteit is na al die jaren nog steeds voelbaar. Het Ricciotti speelt symfonische muziek op plekken waar deze doorgaans niet klinkt en toert normaliter langs maatschappelijke instellingen als scholen, AZC’s, zorginstellingen en opvangtehuizen. Dit jaar zullen echter voornamelijk openluchttheaters, kastelen en instellingen met een grote buitenruimte op de route staan.

Zoeken naar nieuwe wegen
“Het unieke Ricciotti-DNA om overal en voor iedereen te willen spelen is in deze tijd echt een zegen”, licht zakelijk leider Hannah Soepenberg toe. “We zijn flexibel en niet voor één gat te vangen. We zoeken continue naar nieuwe manieren om muziek te maken en dichtbij te brengen. Vorig jaar met speciaal voor ons geschreven ‘composities voor 1,5 meter’ en videoclips met thuiswerkende musici van over de hele wereld. Deze zomer wilden we perse weer op tour door Nederland om na lange tijd onze muziek met gratis optredens weer live en dicht bij iedereen te brengen. Ook vinden we het belangrijk onze jonge musici perspectief te bieden op een leven met muziek. Een tournee vooraf plannen was onmogelijk. We vullen de reis nu last minute in met locaties waar we wél veilig terecht kunnen.”

Veelzijdig en creatief
Het Ricciotti nodigde de internationaal gelauwerd violist en componist Tim Kliphuis uit om het gouden jubileum mee te vieren als gastsolist. Soepenberg: “Tim Kliphuis is de personificatie van het Ricciotti-DNA: hij is een fantastische en flexibele muzikant die zich niet in een hokje laat vangen en is maatschappelijk betrokken. Hij is zeer veelzijdig en creatief. Zijn lockdownproject Five elements, waarin hij onze omgang met de aarde aan de kaak stelt, is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk spelen we een deel daaruit in ons jubileumprogramma!” Tim Kliphuis deelde eerder het podium met legendes als Frankie Gavin, Richard Galliano en Les Paul, werd bekroond met Schotse en Poolse jazz awards en geeft improvisatieles aan het Conservatorium van Amsterdam.

De kracht van live muziek
Violist Tim Kliphuis maakt in deze jubileumtournee zijn comeback bij het Ricciotti. “In de jaren ’90 was ik concertmeester van het orkest”, vertelt Kliphuis. “Het Ricciotti heeft mij gevormd tot de musicus die ik nu ben. Ik laat me niet beperken door genres en conventies. Ik wil juist die cross-over in stijlen en de connectie met het publiek maken. Muziek is niet voor het museum, maar voor mensen. Alleen met publiek ontstaat er die unieke situatie van een live concert. Het Ricciotti dwong mij letterlijk dicht bij mensen muziek te maken. In 1996 gingen we naar Bosnië waar de oorlog net afgelopen was. In dat kapotgeschoten land speelden we voor weduwen en wezen. Hun aangrijpende reacties lieten mij zien hoe muziek mensen kan meevoeren. Dat is de unieke kracht van live muziek.”

Magie in de openlucht
“Buitenoptredens!”, antwoord Kliphuis op de vraag waar hij naar uitkijkt deze tournee. “Daarin is het Ricciotti niks veranderd. Mijn mooiste muziekervaringen waren buiten: het Wetterwyfke op een varend ponton, Dvorák in de Prinsentuin in Leeuwarden. Daarom heb ik ook zoveel zin in de tournee. Ik vind het geluid van een orkest in de buitenlucht bijzonder. Je hoort de instrumenten beter dan in de concertzaal. De omgevingsgeluiden komen daarbij, zoals een klingelende tram, fluitende vogels, een huilende baby… Gek genoeg voegen die iets toe. Er ontstaat iets magisch.”

Programma boordevol feestmuziek
Voor de tournee koos het Ricciotti feestmuziek in alle genres, roemruchte Ricciotti-composities uit het verleden van Willem Breuker, Jurriaan Andriessen en Chiel Meijering en nieuw werk van Leonard Evers, Micha Hamel en….. Tim Kliphuis. Kliphuis: “Het wordt een vuurdoop voor mijn elektrische Zeta-viool. Is het symfonisch, wordt het rock…? Het wordt in ieder geval een grote verrassing en een echte primeur. Als we gaan spelen, zal de inkt nog nat zijn!”

Ricciotti’s Gouden Jubileumtour
Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit
Tim Kliphuis, viool

14 augustus – 19.30 uur Openluchttheater, Hertme
Gratis toegankelijk, reserveren verplicht via https://bit.ly/3h8S7qP 

15 augustus – 11.30 uur Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam
Gratis toegankelijk, reserveren verplicht via https://bit.ly/3hETJaP 

15 augustus – 14.30 uur Mike’s Badhuistheater, Amsterdam
Gratis toegankelijk, reserveren verplicht via https://bit.ly/3rpGLSJ 

19 augustus – 19.30 uur Muziekhuis Lombok, Utrecht
Gratis toegankelijk, reserveren verplicht via https://bit.ly/3BxDeXj 

20 augustus – 20.00 uur Openluchttheater de Pinkenberg, Rozendaal
Gratis toegankelijk, reserveren verplicht via https://bit.ly/3dvCGGX 

Diverse andere locaties worden nog toegevoegd. Kijk voor het actuele schema op https://www.ricciotti.nl/tournees/ricciotti-s-zomertour-2021 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 03 AUG 2021 - 11:16