Richard Visser: “De kinderen zijn maar een keer jong”

Richard Visser: “De kinderen zijn maar een keer jong”

De brassbandwereld verliest een van haar meest succesvolle en talentvolle dirigenten van de afgelopen tien jaar. Richard Visser heeft de Provinciale Brassband Groningen (PBG) laten weten na het komende seizoen te willen stoppen als dirigent. “Het is niet dat ik klaar ben met de band en de club klaar met mij. Maar in combinatie met mijn werk als trompettist bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso is het niet meer te doen.”

Visser legt uit dat zijn muzikale werkzaamheden een te grote claim leggen op zijn gezinsleven. Vooral in deze periode, waarin de band zich met extra sectierepetities, try-outs en een studieweekend voorbereidt op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Ook de KMK heeft met concerten en optredens in alle uithoeken van het land een drukke en onregelmatige agenda. Visser: “Onze oudste heeft een verstandelijke beperking. Als je dan zoveel van huis bent, merk je dat hij daar onrustig van wordt. De kinderen zijn maar een keer jong en als je dan zoveel van huis bent kun je je op een gegeven moment niet meer zelf in de spiegel aankijken.”

Opluchting
Visser staat sinds 2013 bij de PBG op de bok. Onder zijn leiding veroverde het orkest in 2015 en 2018 de Nederlandse titel. Dit jaar won de band het open Nederlandse brassbandkampioenschap. Hij vertelt dat hij het besluit met pijn in zijn hart heeft genomen. “Toen ik de beslissing had gemaakt, voelde het als een opluchting. Maar na een paar dagen had ik er weer veel moeite mee. Je baalt ervan. Het is gewoon niet leuk. Maar je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven.”

Te vroeg
Hij ontkent overigens dat zijn besluit mogelijk te maken heeft met een eventuele kandidatuur voor het dirigentschap van de KMKJWF, dat binnen afzienbare tijd vrijkomt. “Ik heb daar wel met de huidige dirigent Tijmen Botma over gesproken. Maar dirigent van de KMK word je voor maximaal zes of zeven jaar. Daarna kun je niet meer als muzikant terug in de kapel. Dan ben ik er 47. Die vacature komt voor mij dus te vroeg.”

Trots
De blaasmuziek raakt Richard Visser niet helemaal kwijt. Het dirigentschap van de christelijke muziekvereniging Concordia uit Middelstum houdt hij aan. “Dat is een vaste dag in de week waarbij minder de nadruk op het weekend ligt. In het leiden van een brassband in de kampioensdivisie gaat nu eenmaal ontzettend veel tijd zitten.” Hij kijkt met trots terug op de afgelopen tien jaar. “Ik zal het zeker gaan missen en kijk er naar uit om met de PBG nog een heel seizoen af te werken.”

Tekst en foto: Redactie KNMO Klankwijzer

Gepubliceerd: 26 SEP 2022 - 13:02