Rob Goorhuis met het verhaal achter Quatre Chansons

Rob Goorhuis met het verhaal achter Quatre Chansons

Quatre Chansons is een van de grotere werken uit het oeuvre die Rob Goorhuis. In deze aflevering vertelt hij hoe dit werk is ontstaan nadat hij aanvankelijk wilde afzien van deze compositieopdracht voor fanfare Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen.

Van het een komt het ander

"De gemeente Alphen aan de Rijn, waarvan Aarlanderveen deel uitmaakt, fêteerde fanfare DSS met het behaalde landskampioenschap en bood een passend cadeau aan. Er werd een soms geld ter beschikking gesteld, waarmee aan een componist de opdracht kon worden gegeven om speciaal voor dit orkest een werk te schrijven. De keuze was, gezien het succes met de Sonate, gevallen op Rob Goorhuis en het werk diende een vocale component te hebben. Daarbij moesten gedichten van Alphense dichters worden gebruikt.

Na een bezoekje aan burgemeester Paats, neerlandicus en muziekliefhebber, keerde ik met een stapeltje dichtbundels terug naar huis. Daaronder was ook een cahier met verzamelde gedichten van J.C. Bloem (1887-1966). Deze bekende dichter heeft namelijk tot zijn vierde jaar in de huidige gemeente Alphen aan de Rijn gewoond. Zijn vader was enige jaren burgemeester van Oudshoorn, dat thans onder Alphen ressorteert. Uit deze periode zijn van hem overigens geen versjes overgeleverd. Althans ze stonden niet in de bundel die ik meekreeg.

De verzen van Bloem en de andere Alphense woordkunstenaars waren vooral kort en ik zag er weinig perspectieven in voor een groot werk voor zangstem en/of koor en orkest. Daarom besloot ik de opdracht terug te geven.

Een vriend attendeerde mij op de mogelijkheid om andere teksten voor deze opdracht te kiezen. De laatste vijf chansons van Jacques Brel waren om een of andere reden niet uitgebracht op een geluidsdrager, maar het waren prachtige teksten. Waarom zou ik die niet gebruiken. Na bestudering van deze liederen besloot ik te gaan vragen of ik het werk niet op deze teksten van Brel zou mogen maken. Vier van de vijf vond ik daarvoor heel geschikt.

Het leek me niet waarschijnlijk dat ermee ingestemd zou worden, maar ik moest toch in ieder geval gaan vertellen dat ik met de Alphense poëzie niet uit de voeten kon.
Met lood in de schoenen toog ik naar de residentie van burgemeester Paats om hem de ongetwijfeld teleurstellende mededeling te doen. Stomverbaasd was ik, toen hij direct toegaf dat, als ik me ergens anders beter bij voelde, hij mij uiteraard de ruimte zou geven om een andere weg in te slaan. Wat was ik opgelucht. Danny Oosterman had ook geen bezwaar en dus kon ik aan het werk. Op 27 februari 1993 vond in Alphen aan de Rijn de eerste uitvoering plaats van Quatre Chansons met de bariton Huub Claessens als solist.

Via de ballade Die Brück’ am Tay kwam ik tot de Sonate. De kampioensuitvoering van dit werk bracht me de opdracht, die leidde tot een van mijn grotere werken: de Quatre Chansons. Van het een komt het ander."

Rob Goorhuis

Rob Goorhuis is al ruim 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist. Zijn vorige blogs vind je HIER.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 27 JUL 2021 - 16:10
Laatste update: 27 JUL 2021 - 16:33