Rob Goorhuis verhaalt over Sef Pijpers: 'Je kunt maar beter broeder worden'  

Rob Goorhuis verhaalt over Sef Pijpers: 'Je kunt maar beter broeder worden'  

In een nieuwe serie blogs haalt componist Rob Goorhuis herinneringen op aan zijn samenwerking met fanfare Sint Caecilia uit Schimmert en dirigent Sef Pijpers.

“Je kunt beter muziek schrijven dan uitvoeren; je kunt beter muziek uitvoeren dan er naar luisteren; je kunt er beter naar luisteren dan haar misbruiken voor verstrooiing, amusement of cultuurconsumptie” – John Cage

Sef Pijpers en fanfare Sint Caecilia uit Schimmert

Het concourssucces in 1987 van fanfare St. Caecilia Schimmert met mijn Sonate was de opmaat naar een langdurige samenwerking tussen dit orkest en mij als componist. Het orkest was gewoon om elke drie, vier jaar op concours te gaan en deed dat bij voorkeur met een avontuurlijke programmering. De vaste dirigent was Noël Speetjens, maar op de achtergrond oefende Sef Pijpers veel invloed uit. Hij leidde ook dikwijls de repetitieweekenden, die in de aanloop naar een concours werden gehouden. Noël was een uitstekende pedagoog en een echt verenigingsmens.

Pijpers nodigde mij een aantal keren uit om een nieuw werk bij hem thuis in Haaren te komen voorspelen. Zo kon hij een idee krijgen van mijn gevoel bij mijn noten, en vragen stellen: waarom was dit zus geschreven en waarom was dat zo geïnstrumenteerd. Naar de orkestratie keek hij altijd kritisch, in het bijzonder de manier waarop de hoorns behandeld werden. Hij was van 1950 tot 1979 hoornist in het Brabants Orkest. Van zijn aanwijzingen heb ik zeker het een en ander opgestoken.

Pijpers was een autoriteit en hij gedroeg zich ook als zodanig. Hij had al een indrukwekkende carrière als dirigent achter de rug. Na studies bij de Nederlandse Radio Unie en de dirigenten Dixon Franco Ferrera en Dean Dixon stortte Pijpers zich op het dirigeren van vooraanstaande blaasorkesten. Aansprekende orkesten als het Andels Fanfare Corps, Wilhelmina Glanerbrug, De Lentekrans Linne, Petrus en Paulus Wolder-Maastricht en de Koninklijke Harmonie van Thorn stonden onder zijn leiding. Met deze orkesten vierde hij successen. Hij werd de goeroe van de Limburgse blaasmuziek. Als leraar aan het conservatorium van Maastricht leverde hij veelbelovende dirigenten af als Fried Dobbelstein en Frenk Rouschop. Hij was een bikkelharde en zeer directe dirigent en ook als leraar wond hij er vaak geen doekjes om. Eens riep hij een minder begaafde student uit de les mee naar de gang. Na een poosje kwam hij alleen terug. Toen de medestudenten hem vragend aankeken, repliceerde hij: ”Ik heb hem gezegd dat hij maar beter broeder kan worden”. Zo hard kon hij zijn. Dat werd doorgaans ook van hem geaccepteerd. Wie hem beter kent, weet dat het ook zijn manier van overleven was.

Fanfare St. Caecilia uit Schimmert staat niet op de erelijst in zijn Curriculum Vitae, niet omdat hij zich zou schamen voor dit orkest, maar omdat hij er nooit echt dirigent van is geweest. Daar was hij de man achter de schermen. Hij had een sterke grip op het muzikale beleid en vooral ook op de interpretatie van de werken die op de lessenaar kwamen. Tijdens de concoursen waaraan het orkest deelnam zat hij altijd opvallend in de zaal, het liefst op een strategische plek, dusdanig dat zijn aanwezigheid de jury niet zou ontgaan.

Rob Goorhuis

Rob Goorhuis is al ruim 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 02 NOV 2020 - 12:50
Laatste update: 02 NOV 2020 - 13:15