Rookies, afzwaaiers en herintreders op NBK

Rookies, afzwaaiers en herintreders op NBK

Voor een aantal bands en dirigenten krijgt de deelname aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen volgende week in Utrecht een extra lading. Ze debuteren op de NBK, nemen na vele jaren afscheid bij hun band of keren juist weer terug bij de band waar ze ooit veel succes mee oogstten.

Martijn Oostra staat pas sinds de zomervakantie voor Soli Deo Gloria uit de Tike. Volgende week vrijdag betreedt hij met de band het podium van TivoliVredenburg in Utrecht in de vierde divisie. Oostra is van huis uit slagwerker. Als componist staan werken voor diverse topensembles op zijn naam. “In de betrekkelijk korte tijd tot de NBK was en is het soms even aftasten hoe zo’n voorbereiding verloopt”, vertelt hij. “Je leert dan ook de muzikanten echt kennen. Ik kan zeggen dat er een goede klik is tussen de band en mij.” Afgelopen vrijdag debuteerde hij als dirigent van SDG tijdens een try-out. “Er was een goede energie en enorme drive binnen de band. Hierdoor ontstonden er al hele fraaie momenten en konden we loskomen van de noten. Heel gaaf om te merken dat alles dan echt samenkomt.” Oostra kijkt dan ook met vertrouwen uit naar zijn vuurdoop op het podium van de NBK-arena. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Niet alleen in het optreden, maar ook zeker in de laatste voorbereidingen om er met z'n allen iets moois van te maken.”

Debuut
Ook Jan-Aart Ponstein maakt als dirigent zijn debuut op de NBK. Hij leidt in de tweede divisie de B-band van De Bazuin uit Oenkerk. “De NBK zijn voor elke dirigent een mooi podium om op te staan. Als muzikant heb ik al wel enkele keren deelgenomen, maar nog nooit als dirigent.” Ponstein staat sinds januari op de bok bij De Bazuin B. Vanaf dag één heeft hij uitgekeken naar de 29e oktober. “Toen het verplichte werk Sanctuary! van componist Daniel Hall binnenkwam, ben ik er meteen ingedoken. Het is gebaseerd op het verhaal van de Disney-film De klokkenluider van de Notre Dame waarmee ik ben opgegroeid. Ik heb meteen het boek gekocht om ook het originele verhaal te lezen.” De bezetting van de band is het afgelopen jaar rigoureus gewijzigd. Er viel de afgelopen maanden dus heel wat werk te verzetten. Gastdirecties van Robert Childs en oud-dirigent Sietse Hamersma waren zowel voor de dirigent als de band erg leerzaam. Ponstein: “Met nog een paar weken te gaan, begint het stuk bij elkaar te komen. We zijn de komende weken nog even druk aan het werk, maar ik kijk erg uit naar de 29e.”

Rookie
Nog een rookie in de tweede divisie. Joop Nijholt maakt zijn opwachting op de bok bij Brassband Schoonhoven B. En hij heeft er zin in. “De NBK zijn voor brassbands hét platform om een krachtmeting aan te gaan. Dat geldt ook voor BBS-B. Het orkest heeft onder leiding van goede dirigenten een solide basis opgebouwd. Voor de bandleden is deelname een vanzelfsprekendheid, alsmede de bijkomende extra inspanningen.” Samen met de band is hij hard aan het werk om van Sanctuary! iets moois en vooral iets eigens te maken. “Het is prettig om te weten én te voelen dat ik als dirigent van deze band alle ruimte krijg om mijn eigen interpretatie te delen. Fijn is ook om zo nu en dan met een collega van gedachten te wisselen over zo'n compositie. Het vak dirigent is immers een ambacht, waarin je continu bijleert. En juist een evenement als de NBK triggert de dirigent om niet alleen de compositie, maar ook zichzelf te verbeteren. Daarbij fungeert het publiek als 'de twaalfde man'. Een applaus van brassbandpubliek is een unieke ervaring. Een extra kans op kippenvel.”

Vlammen
Waar de een debuteert, zwaait de ander juist af. Richard Visser maakte enkele weken geleden bekend dat hij aan het einde van dit seizoen de Provinciale Brassband Groningen verlaat. Hij kan het dirigeren van de kampioensdivisieband niet meer combineren met zijn werk als trompettist bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Zijn muzikale werkzaamheden leggen een te grote claim op zijn gezinsleven. Visser, die de band in 2015 en 2018 naar de Nederlandse titel leidde, is erop gebrand om nog één keer met de PBG te vlammen. “Ik kijk er enorm naar uit om weer met de PBG op dit mooie podium te staan. Dat dit de laatste keer zal zijn maakt het extra bijzonder en zal misschien wel wat losmaken bij mij en de muzikanten. Ik heb het filmpje van het laatste NBK-optreden al een aantal keren in mijn hoofd afgespeeld. Ik ga er maar extra van genieten en als ook de muzikanten kunnen genieten van het optreden is mijn missie geslaagd.”

Glorietijden
Erik Kluin deelde al vaker het podium van TivoliVredenburg met Kunst naar Kracht uit De Goorn. Zaterdag 29 oktober begint hij aan de klus om bij Brassband Breukelen oude tijden weer te laten herleven. Brassband Breukelen heeft als een van de oudste Nederlandse brassbands een rijke historie met kampioenschappen in de eerste divisie in 1998, 2005 en 2010. “Uiteraard kijk ik uit naar mijn komende optreden met Brassband Breukelen”, vertelt Kluin. “Het is een leuke en fijne groep mensen waar ik graag elke week mee werk. De muzikanten zijn leergierig, rustig en willen graag samen het beste uit de band halen. We gaan samen de komende jaren proberen om weer op het niveau van die glorietijden terug te komen.”

Gegroeid
De vierde divisie kent zelfs een debuterende band. Alkmaar Brass staat tijdens de 41e editie voor het eerst op de deelnemerslijst van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. “De afgelopen jaren hebben we heel prettig kunnen bouwen aan onze band”, vertelt secretaris Bineke Bethlehem. “We zijn onwijs gegroeid, zowel qua leden als in kwaliteit. Dit hebben we al een aantal keren mogen laten zien bij festivals en concoursen. We vonden het tijd om ons nu ook eens te laten zien bij de kampioenschappen in TivoliVredenburg.” Aan het verplichte werk Argos van Stephan Hodel is de afgelopen maanden hard gewerkt. “Het is een fijn stuk om te spelen en past goed bij onze band. Het is ook voor het eerst dat we zo'n lange periode maar aan één muziekstuk werken. Dat is voor leden die nog nooit aan de NBK hebben meegedaan wel even wennen. Muzikanten die wel al NBK-ervaring hebben, proberen het NBK-virus over te brengen op de rest. De 28e zijn we dan eindelijk aan de beurt voor het echte werk.”

Terugkeer
En dan is er natuurlijk de terugkeer van Erik Janssen bij Brassband Schoonhoven. De Krommeniese dirigent is na de zomer begonnen aan zijn derde termijn op de bok bij de succesformatie uit de Zilverstad. Voordat hij de band in 2014 verliet, leidde hij het orkest vier keer op rij naar de nationale titel. “Het is hartstikke leuk om weer terug te zijn”, vertelt hij. “Maar het is wel spannend. We zijn nog maar vijf weken bezig. Het is allemaal nog erg pril. In die tijd hebben we ook nog twee concerten gehad, waaronder het jubileumconcert ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan.” Janssen beseft dat het publiek uitkijkt naar de hernieuwde samenwerking, maar wijst erop dat ook andere bands een reden hebben om extra gemotiveerd te zijn. Janssen: “Schoonhoven heeft op het WMC laten horen dat ze heel goed kunnen spelen. Maar ook Groningen heeft met het afscheid van Richard Visser een goede reden om extra gemotiveerd aan de start te verschijnen. Hetzelfde geldt voor Soli Brass Leeuwarden als titelverdediger. Omdat het verplichte werk voor heel veel bands goed te spelen is, zullen ongetwijfeld ook nog andere clubs naar voren komen. Maar ik kijk er graag naar uit of we de boel weer supergoed kunnen krijgen.”

De NBK 2022 worden vrijdag 28 oktober geopend met de 4e en 3e divisie. Op zaterdag 29 oktober zijn de 2e, 1e en kampioensdivisie te beluisteren. Kijk voor een interview met voorzitter Pieter van Diepen en het volledige deelnemersveld: HIER.

Ga voor kaarten naar: HIER.

Wie zijn jouw favorieten?
Wie gaat er winnen? Klankwijzer heeft een poll aangemaakt waarbij je kunt voorspellen wie er volgens jou in de diverse divisies naar huis gaat met de felbegeerde titel. Klik HIER om mee te doen.

Op de foto: Dirigent Erik Janssen begint aan zijn derde termijn bij Brassband Schoonhoven.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: FV Media Producties

Gepubliceerd: 18 OKT 2022 - 16:10
Laatste update: 26 OKT 2022 - 20:25