Sainte Cécile speelt tango-opera van Arturo Piazzolla

Sainte Cécile speelt tango-opera van Arturo Piazzolla

De Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden verrast tijdens het traditionele pinksterconcert muzikale fijnproevers altijd op een bijzonder programma. Na twee jaar onderbreking door de pandemie spat de muzikale levenslust van het orkest op zaterdag 4 juni weer van het podium met het programma Tango Maestro.

Het is 101 jaar geleden dat meester componist en tango vernieuwer Arturo Piazzolla werd geboren. Zijn tango opera Maria de Buenos Aires wordt na de pauze uitgevoerd. Solisten zijn mezzosopraan Lucie van Ree en acteur Rufus Hegeman. Een belangrijke rol is er ook voor de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla. Sainte Cécile voert bijna de gehele opera uit, in concertante vorm.

Voor de pauze klinken The Young Person’s Guide to the Orchestra van Benjamin Britten als ouverture en het prachtige fluitconcert Titelles van Llorenç Mendoza i Ruiz met soliste Gitte Vinclair-Nijsten. Jan Cober en Sainte Cécile trekken na twee jaren stilte weer alle registers open en laten horen wat zij aan kleurenpracht in huis hebben.

Maria de Buenos Aires is een tango opera met muziek van Ástor Piazzolla en een libretto van Horacio Ferrer. De opera ging in 1968 in première in Buenos Aires en werd dat jaar al zo'n 120 keer opgevoerd en op langspeelplaat uitgebracht. Daarna verdween hij voor lange tijd van het repertoire. De laatste 15 jaar wordt hij weer regelmatig uitgevoerd, ook door grote internationale operahuizen. Sainte Cécile speelt op pinkstermaandag de wereldpremière van de bewerking voor harmonieorkest door Gregor Kovacic.

De muziek is heel swingend en in Piazzolla’s ‘nuevo tango’ stijl geschreven. Het verhaal is duister en surrealistisch, en bestaat uit een reeks van intrigerende en soms schokkende scènes zonder een heel logische verhaallijn. Het eerste deel van de opera gaat over de ervaringen van een prostituee in Buenos Aires; het tweede deel speelt na haar dood. De hoofdrol is voor María, in het tweede deel de Schaduw van María. Naast María heeft de Duende een belangrijke rol: hij geeft commentaar op wat er allemaal gebeurt. Een duende is een dwerg en huiself-achtige figuur in Spaanstalige folklore. De originele opera heeft daarnaast nog tango dansers en een koor van schurken, marionetten, pastamakers, bouwvakkers en psychoanalisten. Het libretto suggereert bovendien een parallel tussen María en Maria, de moeder van Jezus.

ZA 04 JUN 2022 • 20:00 UUR
MAASTRICHT • THEATER AAN HET VRIJTHOF
KAARTEN: Klik HIER.

 

Gepubliceerd: 25 MEI 2022 - 09:17
Laatste update: 25 MEI 2022 - 09:29