Samen aan de slag op de KNMO Jeugdinspiratiedag

Samen aan de slag op de KNMO Jeugdinspiratiedag

Een ongewone ontmoeting van immens veel muziek. Dat is de rode draad van de KNMO Jeugdinspiratiedag op zaterdag 9 april in Akoesticum in Ede.

Na een onderbreking van twee jaar vanwege corona houdt de KNMO weer een fysieke inspiratiedag met de jeugd als centraal thema. Doel van de bijeenkomst is om de deelnemers muzikale improvisatie in de breedste zin van het woord te laten ervaren. Daarnaast zijn er bestuurlijke sessies, gericht op verbreding van mogelijkheden, perspectief en samenwerkingsvormen rond jeugdbeleid.

Improviseren
Deelnemers beleven een avontuurlijke en muzikale dag waarin zowel beginnende als gevorderde muzikanten samen een spectaculaire klankcompositie ontwerpen en uitvoeren. Tijdens diverse workshoprondes gaan losse groepen met deze opdracht aan de slag. Aan het einde van de dag komt iedereen samen voor de grote einduitvoering. Zo ervaart iedereen hoe het is om in een dag een stuk te maken en om met behulp van improviseren een flink aantal stappen te zetten. Naast de muzikale workshops zijn er ook besprekingen en brainstormsessies over jeugdbeleid.

Presentaties
Elke deelnemer kan drie workshops volgen. Eén waarin je met je eigen instrument aan de slag gaat, één waarin je met slagwerk, stem en bodypercussion werkt en één blok met presentaties over mogelijkheden van innovatie, ontwikkeling en experiment in je orkest/ensemble. In een aparte sessie Verdieping rondom jeugdbeleid leggen bestuurders hun eigen situatie op tafel om samen met de discussieleiders te zoeken naar concrete oplossingen die binnen de eigen vereniging toegepast kunnen worden.

Kracht van muziek
Tijdens de inspiratiesessie Muziek voor de wereld deelt Merlijn Twaalfhoven zijn ervaring met muziekprojecten op scholen, in wijken, zorgcentra en vluchtelingenkampen. Hij laat zien hoe we de kracht van muziek kunnen inzetten op plekken waar mensen het zwaar hebben. Wouter Hakhof deelt voor dirigenten en muzikaal leiders praktische technieken voor improviseren met groepen. Slagwerker, docent en inspirator John Sonderen heeft een passie voor drums en theater. Hij houdt een good practiceverhaal over het werven en binden van jeugd aan zijn vereniging. Manon Jonquière, voorzitter van muziekvereniging Armonia uit Hengelo en het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO), vertelt over een succesvol educatief project dat zelfredzaamheid van jongeren, saamhorigheidsgevoel, betrokkenheid en talentontwikkeling stimuleerde. Ivo Kouwenhoven geeft adviezen over jeugdbeleid en presenteert muziek voor jeugdorkesten, orkesten met een variabele bezetting en samenspelgroepen in elke gewenste bezetting.

Opgave
De Jeugdinspiratiedag van de KNMO op zaterdag 9 april gaat om 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) van start. Deelname staat open voor jeugdleden, ouders, gezinsleden, verenigingsbestuurders en -leden, dirigenten en bestuurders van regionale bonden en FASO en NOVAM.De kosten voor deelname aan de Jeugdinspiratiedag bedragen 10,00 euro p.p. inclusief lunch. Opgave voor deelname: klik HIER.

Op de foto: Inspirator Merlijn Twaalfhoven deelt op de Jeugdinspiratiedag zijn ervaring met muziekprojecten.

Gepubliceerd: 22 FEB 2022 - 10:44