
Saxofonisten: stap voor stap naar jouw ultieme sound
Speel je saxofoon en wil je je klank voller, krachtiger of juist subtieler willen maken en ben je benieuwd hoe je speciale effecten maakt, zoals vibrato en bending? In de onlinecursus ‘Jouw ultieme sound’ leert saxofoniste Floor Wittink je in zeven lessen stap voor stap jouw techniek te verbeteren en het maximale uit je sax te halen.
“Wat een gave en duidelijk uitgelegde cursus”, reageert Marja Verburg, een van de deelnemers aan de online cursus ‘Jouw ultieme sound’. “Vandaag alweer de laatste les ontvangen. Ik ben er nog druk mee aan de slag en weet nu al dat ik in de toekomst nog vaak lessen terug zal kijken om onderdelen weer op te frissen of nog even te horen/zien hoe het ook weer moest. Ik ga de lessen goed bewaren.”
Aan bod
Onderwerpen die in de online cursus ‘Jouw ultieme sound’ aan bod komen zijn embouchure, mondholte/keel, ademhaling, zuiverheid, aanzet, vibrato en bending. De cursus is volledig online. Verdeeld over veertien weken krijg je zeven lessen in je mailbox met video's, PDF's en oefeningen. Deze kun je zo vaak en wanneer je wilt bekijken. En: je kunt ook de lessen apart bestellen.
Floor Wittink
Deze cursus is gemaakt door Floor Wittink. Floor behaalde in 2002 haar Masterdiploma klassiek saxofoon bij Johan van der Linden. Al sinds haar studie speelde zij in diverse muziekprojecten; van kamermuziek tot muziektheater, van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot muzikale cross-over projecten. Al meer dan 20 jaar geeft ze saxofoonles en workshops aan jong en oud. Sinds 2015 heeft ze haar eigen Saxschool.
Inhoud
De lessen gaan over embouchure, mondholte/keel, ademhaling, aanzet, vibrato en bending. Je krijgt inzicht in hoe deze technieken je klank beïnvloeden en je krijgt oefeningen mee. Deze oefeningen zijn geen quick fix: ze zijn bedoeld om regelmatig voor langere tijd te doen. Op deze manier wordt je je bewust van de bewegingen en automatiseer je ze. En pas dan kun je ze goed gebruiken om muziek mee te maken. Maar je hoeft er ook niet op te zwoegen: 5 tot 10 minuten aan het begin van elke sessie is voldoende. Wel het liefst een aantal keren in de week, hoe vaker hoe beter!
Voor wie?
Deze cursus is voor jou als je je klank verder wilt ontwikkelen en met meer vrijheid wilt spelen. Het is voor spelers die de basis onder de knie hebben. Tot en met de gevorderde spelers kan de cursus worden gevolgd, want er zijn altijd weer nieuwe tips toe te passen.
Doel
Het doel van deze cursus is om een mooie klank uit de sax te kunnen halen maar vooral ook om te kunnen kleuren; zodat je met de noten een verhaal kunt vertellen. Ook leer je met meer gemak te spelen.
Hoe werkt het?
Om de week, gedurende 14 weken krijg je een nieuwe les in je inbox. Daarin vind je video’s met uitleg en oefeningen. Bijgevoegd is een document met een samenvatting en zijn de oefeningen nog eens in een schema gevat. Je bent ongeveer 15 minuten kwijt met het bekijken van de video’s. De oefeningen doe je elke keer aan het begin van je oefensessie. Hoe vaker hoe beter, maar niet langer dan 5 tot 10 minuten full focus. Je vindt ook bonusoefeningen: deze zijn voor de speler die (nog) meer uitdaging zoekt.
Je kunt de lessen ook los bestellen, bijvoorbeeld als je vooral geïnteresseerd bent in het verbeteren van je embouchure of van zuiver spelen.
Hoe lang kan ik erover doen?
Om de week ontvang je een nieuwe les maar dat betekent niet dat de vorige af moet zijn. Je kunt ook een maand over een les doen. Sterker nog; dat is zelfs heel goed want dan heb je de tijd om de nieuwe techniek te leren. Dus je kunt de lessen in een mapje verzamelen en je eigen tempo aanhouden. NB: De lessen zijn niet toevallig in deze volgorde: de oefeningen bouwen voort op de vorige.
Klik voor meer informatie: HIER.
Foto: Martine Nijenhuis
(Advertorial)
KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer
Gepubliceerd: 08 SEP 2021 - 08:12
Laatste update: 08 SEP 2021 - 09:16