SBO Oosterbeek brengt muziek uit De Nieuw Wereld  

SBO Oosterbeek brengt muziek uit De Nieuw Wereld  

Voor het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek is het jaarlijks concert in Musis in Arnhem een van de hoogtepunten in het jaarprogramma. Voor het optreden op zondagmiddag 25 februari heeft het orkest van dirigent Jurgen Nab een Amerikaans programma voorbereid.

Het thema dit jaar is From the New World, genoemd naar de Symfonie nr. 9 van componist Antonín Dvořák. Het orkest zal de meest gespeelde symfonie van de Tsjechisch componist volledig uitvoeren. Het werk behoort tot het 'ijzeren repertoire' uit de romantiek. Dvořák ontleende de ondertitel Uit de nieuwe wereld aan de benaming Nieuwe Wereld, die in Europa wordt gegeven aan het werelddeel Amerika. Hij componeerde de symfonie in 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. In sommige delen van de symfonie gebruikte hij de volksmelodiek van Afro-Amerikaanse spirituals.

BERNSTEIN
Ook de andere werken die het Symfonisch Blaasorkest van de KHO tot klinken brengt hebben allen een connectie met De Nieuwe Wereld. Zo staat ook de Symphonic Suite from On the Waterfront op het programma. Deze gelijknamige film uit 1954, met Marlon Brando in de hoofdrol, won meerdere Academy Awards. De muziek is van de hand van Leonard Bernstein. Uit de soundtrack creëerde Bernstein deze 20 minuten durende suite.

GEOGRAFIE
Een ander werk dat op de lessenaar staat is East Coast Pictures van componist Nigel Hess. Deze compositie is geïnspireerd op verschillende bezoeken aan een klein deel van de Amerikaanse oostkust, een gebied dat grote extremen biedt in de geografie en de mensen. Achtereenvolgens schetst de componist Shelter Island, The Catskills en New York.

From the New World door het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek o.l.v. Jurgen Nab | zondag 25 februari, 15.00 uur | Musis Arnhem | kaarten: https://khomusisnewworld.eventgoose.com

Op de foto: Het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek tijdens het jaarlijks concert in Musis in Arnhem.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 15:18
Laatste update: 19 FEB 2024 - 08:38