Scheurende blazers op festival Brass’nWoods

Scheurende blazers op festival Brass’nWoods

Nederland heeft er weer een nieuw festival bij. Op 1, 2 en 3 juli gaat op landgoed Velder in het Brabantse Liempde Brass’nWoods uit de startblokken. Geïnspireerd door het megaspektakel Woodstock der Blasmusik in het Oostenrijkse Ort im Innkreis zetten enkele Brabantse blaasmuziekfreaks voor het eerst een festival op touw met blaasmuziek in de hoofdrol. Scheurende saxen, knallende kopersecties en ontroerende trompetsolo’s onder de blote Brabantse hemel.

Landgoed Velder in Liempde, ten westen van de A2 en gesitueerd midden tussen Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch, is het decor van deze primeur voor Nederland. Brass’nWoods heeft alles van een volwassen popfestival: tientallen bands en solisten, drie podia, een half dozijn foodtrucks, ruime barfaciliteiten en een camping waar bezoekers kunnen overnachten. Maar één ding maakt dit festival uniek: in elk optreden - pop, rock, balkan, bigband, fanfare of feestorkest - voeren blazers de boventoon. Van saxofoon tot sousa, van trompet tot trombone. Brass dus. Maar ook van klarinet tot fagot oftewel woods. Vandaar het motto: Brass’nWoods Blows Your Mind.

Eerste namen
De eerste namen in de internationale line-up zijn bekend. Zo is de organisatie al verzekerd van de komst van Nederlandse brassbands als Gallowstreet en de New Cool Collective Big Band. Verder staan Tom McGuire & The Brassholes uit Schotland, Balkan Paradise Orchestra (Barcelona), Fättes Blech uit Duitsland en het Roemeense Roma-orkest Fanfare Ciocarlia op het affiche.

Jongeren
Brass’nWoods is geïnitieerd door de Liempdese muzikanten Maarten Termeer en Henriëtte Smulders. Zij spelen al jaren met groot plezier in orkesten. “Met Brass’nWoods willen we blaasmuziek het podium geven dat het verdient, zegt organisator Maarten Termeer. “Logisch dat je als twaalfjarige niet met allemaal vrienden van je ouders bij de fanfare wilt, maar dat is nu wel wat het beeld is. Met Brass’nWoods laten we zien dat blaasmuziek heel veel meer te bieden heeft.”

Ramen open
Smulders en Termeer willen met het festival alle ramen in de blaasmuziek tegenover elkaar openzetten, zodat iedereen en vooral ook jongeren, kan zien wat voor geweldige muziek je kunt maken dankzij brass. Henriëtte Smulders: “We zijn geïnspireerd door een waanzinnig mooi spektakel in Oostenrijk. Woodstock der Blasmusik trekt daar al jaren tienduizenden bezoekers van alle leeftijden. Het publiek komt er voor dj/trompettist Timmy Trumpet, maar geniet ook van traditionele Egerländer-orkesten.”

Talentstage
Amateurmuzikanten die een blaasinstrument bespelen kunnen zich nu al aanmelden voor een plek op het speciaal gereserveerde talentstage. De organisatie nodigt sowieso bezoekers uit om hun eigen instrumenten of zelfs hun hele dweilband of sextet mee te brengen. Termeer: “Iedereen mag blazen, tussen de podia door. Gedurende het festival oefenen we ook een nummer dat we op de laatste dag met z’n allen, artiesten en publiek, spelen. Hoe mooi is dat!”

Website
Informatie over bands, data, tijden, (earlybird-)tickets en bereikbaarheid is te vinden op de website: www.brassnwoods.nl.  Daar kun je je ook opgeven als je met je band, fanfare, harmonie of ultieme gelegenheidsformatie wilt optreden op Brass'nWoods 2022. De organisatie gaat dan bekijken of ze je in de programmering van dit jaar kunnen meenemen. Diverse culturele instanties, sponsors, fondsen en de gemeente Boxtel maken het festival mede mogelijk. De insteek is dat Brass’nWoods groeit en elke zomer terugkeert op de nationale muziekkalender.

Op de foto: De Schotse band Tom McGuire & The Brassholes staat op het affiche van de eerste editie van Brass’nWoods.

Foto: Aanlevering Brass’nWoods

Gepubliceerd: 08 FEB 2022 - 12:04
Laatste update: 08 FEB 2022 - 12:06