Simmer Akademy: de ultieme zomerweek

Simmer Akademy: de ultieme zomerweek

Ben jij klaar voor een zomerweek vol muziek, fun en avontuur? Meld je dan aan voor de Simmer Akademy 2023! Fulkaan, de Friese talentontwikkelaar voor jonge blazers, strijkers, slagwerkers en zangers, organiseert van 28 augustus tot 1 september in De Lawei in Drachten een supergaaf programma voor muzikanten van 12 tot 21 jaar. Je krijgt les van echte professionals, je leert nieuwe stijlen en technieken kennen, je maakt nieuwe vrienden en je sluit de week af met een spetterende eindvoorstelling. En het mooiste van alles: jij hebt zelf inspraak in wat je gaat doen!

Het thema van de Simmer Akademy 2023 is De grins oer, Fries voor De grens over ofwel Crossing Borders. Dat betekent dat we muziek gaan maken uit alle hoeken van de wereld. Van klezmer tot gospel, van salsa tot Iraanse percussie, van klassiek tot pop. Maar we gaan ook onze eigen grenzen verleggen door nieuwe dingen te proberen, zoals dirigeren, arrangeren of improviseren. Dit thema hebben we niet zomaar bedacht. Nee, dit komt uit de koker van het jongerenpanel van Fulkaan. Dat zijn zes jonge muzikanten die meedenken over wat er leuk en belangrijk is voor de deelnemers aan de Simmer Akademy. Een van hen is Julian Kuijpers (14). Hij speelt euphonium bij de Martini Brassband uit Groningen. Julian vertelt: “We verzorgen onder meer de reclame voor de Simmer Akademy op social media. Daarnaast geven we feedback op wat we vorig jaar goed vonden en wat beter kan. Ook komen we met ideeën voor een volgende keer. Zo willen we voor volgend jaar kijken of we kunnen overnachten tijdens de Simmer Akademy.” Julian vindt het heel cool dat de organisatie naar hen luistert. “Zo weten ze wat er leeft onder de deelnemers en hoe ze het nog leuker kunnen maken. Onze tips hebben ze goed opgepakt. Dat is echt tof.”

Wat is er te doen?
Nou, een heleboel! Fulkaan begint op 28 augustus met een knallende openingsworkshop door de Omniband. Dit is een muziektheatergroep die speelt op locaties waar je het niet verwacht. Ze maken muziek met humor en lef en dat gaan ze jou ook leren! Dag 2 start voor de blazers met een workshop klezmermuziek door klezmerband Di Gojim. Klezmer is Joodse feestmuziek die je laat dansen en lachen, maar soms ook huilen. Heel bijzonder om deze stijl te leren kennen. Voor slagwerkers is er een workshop Iraanse percussie door Pouriya Jaberi. Fulkaan is er ook voor zangers. Zij gaan onder andere aan de slag met niemand minder dan Pearl Jozefzoon.

Marcheerskills
Op dag 3 mag je zelf kiezen uit drie workshops: een workshop directie door Anne van den Berg (dirigent Soli Brass en hoofdvakdocent HaFaBra directie Amsterdam), een workshop arrangeren/componeren door Ivo Kouwenhoven (Hymalaya Music) of een workshop improvisatie door Jan Ruerd Oosterhaven (docent Prins Claus Conservatorium Groningen).

Dag 4 is er een workshop podiumpresentatie door Bas Duister (trompettist Nederlands Blazersensemble en Pelgrim Brass). Hij leert je hoe je jezelf kunt laten zien en horen op het podium met zelfvertrouwen en plezier. Slagwerkers en een deel van de blazers doen mee aan een workshop marcheren/exercitie (dus: het begin van showlopen) door Robert van Es. Deze workshop is in samenwerking met het Orkest Koninklijke Marechaussee en je gaat daadwerkelijk de straat op om je marcheerskills bij te spijkeren.

Eindvoorstelling
Natuurlijk wordt er ook samen gespeeld. In de middag repeteer je met het Groot Simmer Akademy Orkest onder leiding van Stefan de Groot muziek van over de hele wereld: Keltisch/folkmuziek, salsa/bossa nova, klassiek, ‘oude’ popmuziek, Koreaans… De slotdag staat in het teken van de eindvoorstelling. Geen saai concertje, maar een spetterende show!

Fulkaan is voor iedereen tussen de 12 en 21 jaar die plezier heeft in het maken van muziek. Je hoeft dus echt niet aan een conservatorium te studeren of in een talentenklas te zitten. Vind jij het leuk om muziek te maken en wil je de kneepjes van het vak leren van een professional? Geef je dan op via https://www.fulkaan.nl.  Voor meer informatie, stuur een e-mail naar m.stoffelsma@keunstwurk.nl

Fulkaan is een initiatief van Keunstwurk en gericht op de talentontwikkeling van muzikanten. Het is onderdeel van Keunstwurk https://www.keunstwurk.nl/ en ontwikkeld in samenwerking met de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) en wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Fonds Cultuurparticipatie, Provincie Fryslân, Stichting Ritske Boelema Gasthuis, OMF en SAKO.

Op de foto: Het programma van de Simmer Akademy is deels samengesteld door de jeugd zelf.

Foto: Jilmer Postma

Gepubliceerd: 05 JUL 2023 - 10:55
Laatste update: 07 JUL 2023 - 19:10