Sint Jozef Buchten: slotakkoord met landstitel

Sint Jozef Buchten: slotakkoord met landstitel

Een dubbel gevoel bij de leden van de drumband van fanfare Sint Jozef uit Buchten. Het ensemble van dirigent Rick Maassen behaalde vandaag in Assen voor de derde keer in zijn bestaan een landelijke titel. Het was tevens de laatste. Zowel de drumband als de fanfare houdt op te bestaan.

Formeel moet het besluit om de vereniging te ontbinden of in ruste te laten gaan nog genomen worden tijdens de komende algemene ledenvergadering. Maar zowel leden als bestuursleden bevestigen in Assen dat het einde van de fanfaremuziek in Buchten aanstaande is. Voor de slagwerkers was het in de Drentse hoofdstad het laatste optreden. De in 1928 opgerichte fanfare, ooit een gerespecteerd orkest uit de eerste divisie, bestaat nog slechts uit achttien personen. De drumband telt nog negen leden. Pogingen om met een andere vereniging te fuseren zijn mislukt. Het dorpje Buchten behoort tot de gemeente Sittard-Geleen. Het plaatsje telt amper 2000 inwoners. Vergrijzing en ontgroening laten meer en meer hun sporen na in het dagelijks leven. Ook het in Limburg bekende Huub Urlings Solistenconcours, dat bijna veertig jaar door Sint Jozef georganiseerd werd, is al geschrapt.

Een aantal muzikanten vindt onderdak bij verenigingen uit de buurt. De rest bergt het instrument noodgedwongen definitief op in de koffer. De slagwerkers zetten in Assen een waardig slotakkoord. Met 88,33 punten veroverde het gezelschap de Nederlandse titel in de vierde divisie. Onder meer met het prachtige werk Tres Muses dat door Etienne Houben speciaal op de kleine bezetting van de drumband, aangevuld met solisten op bugel en sopraansaxofoon, was geschreven.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 01 FEB 2020 - 23:01
Laatste update: 03 FEB 2020 - 19:04