Slagwerkconcoursen: kort maar krachtig

Slagwerkconcoursen: kort maar krachtig

Ook de slagwerkers maakten na lange tijd weer hun opwachting op het concourspodium. In zowel Venlo als Hoogeveen legden vier slagwerkensembles hun muzikale vorm onder het vergrootglas van de jury.

In Hoogeveen hielden de Muziekbond Groningen en Drenthe (MGD), de Muziekbond Gelderland Flevoland (MBGF), de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen (OBM) en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) een gezamenlijk concertconcours voor slagwerkgroepen. Vier ensembles betraden het podium. Financieel was het voor de organisatie met zo weinig kandidaten wellicht niet erg aantrekkelijk. Maar door de samenwerking van de bonden kon het concours in ieder geval doorgaan. De juryleden Roel Jan Jongsma, Jan Geert Nagel en Etienne Houben kregen desondanks een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. “Het was kort en krachtig, maar wel hartstikke leuk”, blikken Jongsma en Nagel terug. “Met de deelname van drie eerste divisieverenigingen en een deelnemer in de tweede divisie was het niveau over het algemeen goed. Zeker als je ziet dat de verenigingen na coronatijd nog weinig op het podium hebben gestaan. Dat zie je ook aan de punten, het viel helemaal niet tegen.”
Juryleden hebben nog wel eens hun bedenkingen bij de programmakeuze van de deelnemers. Dat was in Hoogeveen niet het geval. “De keuze van de werken was in orde. De orkesten speelden stukken die bij hun niveau pasten.” Toch zijn er volgens de beide juryleden ook puntjes voor verbetering vatbaar. “Jammer is dat men over het algemeen iets meer aandacht heeft voor het technische aspect dan voor het muzikale gedeelte. Verder kijken dan de partituur is iets waar de verenigingen wat meer aan moeten blijven werken.”

Hoog niveau
Het slagwerkensemble van Wilhelmina uit Delfzijl stak er in Hoogeveen bovenuit. “Wilhelmina speelde een heel uitdagend programma van een heel hoog niveau”, merken Jongsma en Nagel op. “Dat was een programma dat je niet zomaar in een paar maanden tijd instudeert. Ze zullen er ongetwijfeld al voor corona mee bezig zijn geweest.” De score had volgens de beide juryleden nog hoger kunnen uitvallen als alle aspecten van het musiceren evenveel aandacht hadden gekregen. “Technisch was het niveau heel erg hoog, maar muzikaal bleef het iets achter.”

Open podium
De Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) hield in Theater De Maaspoort in Venlo een concertconcours in combinatie met een open podium. De juryleden Roel Jan Jongsma, Jan Geert Nagel en Henrico Stevens gaven tips en tops waarop de deelnemers verder kunnen bouwen. Van de vier kandidaten deed alleen de slagwerkgroep van de Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht mee voor de punten en prijzen. Het ensemble onder leiding van Timothy Geilen scoorde in de tweede divisie met 90,83 punten een eerste prijs met promotie en lof der jury. En dat was volgens jurylid Henrico Stevens dik verdiend. “Het ensemble had zijn zaakjes prima op orde. Een goed programma met een mooie opbouw. De karakters van de verschillende stukken werden goed geraakt.” Maar minstens zo verrassend kwamen wat Stevens betreft de deelnemers aan het open podium voor de dag. Met dit nieuwe evenement wil de LBT verenigingen een doel bieden om zonder wedstrijdelement en zonder verplichting naartoe te werken. “Een goed initiatief om de jeugd op een educatieve wijze te laten proeven aan een echte concoursdeelname”, vond Stevens. “En als een soort stok achter de deur om na corona weer een doel te hebben om naar toe te werken.” Stevens merkte op dat de dirigenten het doel van dit initiatief prima oppakten. “Ze hadden goed nagedacht over de programmakeuze door in ieder geval één werk te spelen van een inhoudelijk goed niveau en verder op een ongedwongen manier muziek te maken als een eerste stap naar een echte concoursdeelname. Zo werk je aan toekomstbestendigheid.”

Op de foto: Wilhelmina Delfzijl speelde in Hoogeveen een technisch veeleisend programma.

Uitslagen slagwerkensembles
HOOGEVEEN
TWEEDE DIVISIE: Woudklank Grootegast, 85 ptn, 1e prijs met promotie.
EERSTE DIVISIE: AMDG Beilen: 87,17 ptn 1e prijs; Wilhelmina Bedum: 85,33 ptn, 1e prijs; Wilhelmina Delfzijl: 93 ptn, 1e prijs met onderscheiding.

VENLO
TWEEDE DIVISIE: Aurora Grevenbicht, 90,83 ptn, 1e prijs met promotie en lof.

Gepubliceerd: 16 NOV 2022 - 13:03
Laatste update: 20 NOV 2022 - 17:41