Slagwerkers met  WMC-show in het theater 

Slagwerkers met  WMC-show in het theater 

Concoursprogramma’s worden vaak samengesteld voor eenmalig gebruik. Na afloop van het concours verdwijnen ze meestal voor een groot gedeelte in het archief. Slagwerkgroep Cadenza uit Twello en slagwerkensemble Elspeet leggen volgende week hun WMC-shows nogmaals op de lessenaar. Beide ensembles presenteren in de theaters van respectievelijk Deventer en Nunspeet hun programma van Kerkrade als avondvullend concert.

Bij Cazenda vinden ze het doodzonde om het WMC-programma tussen de mottenballen in de archiefkast te stoppen. “We zijn echt lang bezig geweest met de voorbereiding van de WMC-show”, zegt Robin Prijs, lid van het productieteam van het WMC. “Naast aandacht voor de composities, hebben we veel werk gestopt in de beleving van de show. Denk aan plannen voor het licht en het vinden van een balans tussen het akoestische ensemble en 30 kanalen versterking. Ook hebben we het hele ensemble in compleet nieuwe kleding gestoken, met voor iedere muzikant een eigen design. Het is zonde om dat alles maar voor één keer te doen. Daarom is het heel gaaf dat we de show nog een keer kunnen uitvoeren.”

Wereldkampioen
Cadenza werd afgelopen zomer in de Rodahal in Kerkrade met de show Fusionar voor de derde keer wereldkampioen. Fusionar betekent ‘samensmelten’. Het staat symbool voor de vele verschillende muziekstijlen, periodes, instrumenten en techniek waar de slagwerkers inspiratie uit halen. Zo bewerkte spelend lid Ruben Maathuis een werk van Bach waarbij zoemende marimbaklanken uitmonden in een groots geheel. Die klassieke invloeden wisselt het ensemble voortdurend af met sterke grooves met onder meer drums, bassgitaar, synthesizers, een blazerssectie en solo’s. Zoals bij het nummer Lingus van de Amerikaanse funkgroep Snarky Puppy. “Speciaal voor de show in de Deventer Schouwburg hebben we nog wat extra elementen toegevoegd”, vertelt dirigent Robbert Houtkamp. “We gaan samenwerken met verteller Frans Limburg om het verhaal nog meer tot uiting te brengen. Ook hebben we nieuwe composities toegevoegd zoals Madeira River van Philip Glass en Immortal Bach van Knut Nystedt, een werk dat fanfare Kempenbloei uit Achel speelde tijdens het WMC.”

Mythe
Ook de slagwerkgroep van het Elspeets Fanfare Korps investeerde flink om het publiek in Kerkrade te verwennen. Het ensemble van dirigent Wibrand van Norel presenteerde een programma rond het Bijbelse verhaal van de Toren van Babel. Zaterdag 28 januari laat Slagwerkensemble Elspeet het WMC-programma Babylon nog een keer klinken. De mythe over het hemelse gebouw vertelt hoe God de talen over de wereld verspreidde. “We brengen dit in de vorm van een totaalprogramma tot uiting”, legt Van Norel uit. “Het begint heel klein en langzaam bouwen we het steeds groter uit.” Naast de uitgebreide bezetting van het 19-koppige slagwerkensemble worden Syrische instrumenten zoals de sas en de oed, elektrische gitaren, toetsen, zang, cello, blazers en spoken word toegevoegd. Het programma omvat de werken Babylon van David Gillingham, This is the World van David Maslanka en Cycloon van Jim Cassela. De Belgische componist Sam Gevers schreef in opdracht het werk Shifting Sands. Elspeet eindigde in Kerkrade op de derde plaats.

Fusionar | Slagwerkensemble Cadenza Twello | zondag 29 januari, 16.00 uur | Deventer Schouwburg | kaarten: https://deventerschouwburg.nl/programma/slagwerkensemble-cadenza-twello 

Babylon Returns | Slagwerkensemble Elspeet | zaterdag 28 januari, 19.30 uur | Veluvine Nunspeet | Kaarten: concertbabylon@gmail.com 

Op de foto: Slagwerkensemble Elspeet in actie tijdens het WMC.

Gepubliceerd: 17 JAN 2023 - 13:39
Laatste update: 27 JAN 2023 - 16:33