SMP: meedoen aan NK's belangrijker dan winnen 

SMP: meedoen aan NK's belangrijker dan winnen 

Met twee kampioenschappen binnen een week tijd ligt voor de KNMO-doelgroep Show, Mars en Percussie (SMP) het zwaartepunt van het zomerseizoen in de maand juni. Op zaterdag 17 juni is in Hasselt het Nederlands kampioenschap Mars. Een week later strijden jeugdkorpsen in Huizen om het NK Mars en Show. Voor beide wedstrijden start op 1 februari de inschrijving.

Het NK Mars op zaterdag 17 juni wordt gehouden op het terrein van voetbalvereniging Olympia in Hasselt. De organisatie is in handen van het kernteam van de doelgroep SMP in samenwerking met Irene Hasselt. Hoewel de inzet het behalen van de Nederlandse titel is, staat volgens voorzitter Lex Boon het competitie-element niet voorop. “Deelname aan dit NK is niet alleen bedoeld als wedstrijd maar veel meer nog het krijgen van het opbouwende jurycommentaar en de mogelijkheid om het optreden met de jury na te bespreken. Het evenement biedt de deelnemers de gelegenheid om te leren en zich kwalitatief te kunnen verbeteren in deze discipline. Daarnaast is het voor de deelnemers een mooie gelegenheid zich te laten zien aan het publiek en elkaar.”

Inschrijving
Het NK Mars heeft al jaren niet meer plaats kunnen vinden. Vanwege corona kon de wedstrijd twee keer niet worden georganiseerd. Vorig jaar moet het evenement wegens onvoldoende belangstelling worden geschrapt. Inschrijving voor het NK Mars is mogelijk vanaf 1 februari via de website van de SMP: www.smp-nederland.nl. Korpsen kunnen uitkomen in de Starklasse en Championshipklasse conform de reglementen van de KNMO (Nationaal Reglement Marswedstrijden 2022 (knmo.nl) en het aanvullend organisatie reglement NK Mars.

Dweildag
Het NK Mars valt samen met de Dweildag Hasselt, een festival voor dweilbands en blaaskapellen in het centrum van Hasselt. Hieraan voorafgaand is een straatparade door het centrum van Hasselt. De Overijsselse Hanzestad is die dag dus geheel gevuld met muziek. Voor eventuele deelname aan de straatparade, wellicht in combinatie met deelname aan het NK kun korpsen rechtstreeks contact op nemen met Ruthger Bergman (ruthgerbergman@irenehasselt.nl).

Jeugd
Een week later is het de beurt aan de jeugd. Op zaterdag 24 juni is het terrein van SV Huizen in Huizen opnieuw het decor van het NK Mars en Show voor jeugdkorpsen. Op het Sportpark De Wolfskamer aan de IJsselmeerstraat in Huizen vond in 2019 ook de eerste editie van dit evenement plaats.

Podium
Ook voor deze wedstrijd is winnen niet het allerbelangrijkste doel. Boon: “Als doelgroep SMP willen wij de jeugdkorpsen een podium bieden om zich te kunnen presenteren op een evenement speciaal voor en door jeugd op een mooie locatie en voor veel publiek. Dit evenement biedt deze gelegenheid aan alle jeugdkorpsen in Nederland ongeacht hun niveau omdat de filosofie van het jeugdevenement is dat meedoen belangrijker is dan winnen. Deelname levert altijd een jurybeoordeling op waarmee de vereniging zich verder kan ontwikkelen. Ook het kijken naar en contact leggen met andere deelnemers is erg leerzaam en vooral leuk.”

Reglement
Inschrijving voor dit NK Mars en/of Show is mogelijk vanaf 1 februari 2023 via de website van de SMP (www.smp-nederland.nl) voor de Kids- en Juniorklasse conform de reglementen van de KNMO (Nationaal Reglement Marswedstrijden 2022 (knmo.nl) en het aanvullend organisatie reglement NK jeugd Mars en Show.

Op de foto: Het eerst NK Mars en Show voor Jeugdkorpsen in Huizen was vier jaar geleden een groot succes.

Foto: FV Media Producties

Gepubliceerd: 31 JAN 2023 - 16:44