Soli Brass naar EBK: ''Wat het wordt, wordt het'' 

Soli Brass naar EBK: ''Wat het wordt, wordt het'' 

Stijgende EK-koorts in Leeuwarden. Soli Brass neemt komend weekend deel aan de Europese brassbandkampioenschappen in Malmö. Dirigent Anne van den Berg heeft in zijn loopbaan best al voor een aantal hete vuren gestaan. “Maar dit zie ik toch wel als een mijlpaal in mijn carrière.”

De enige keer dat Soli Brass zich mocht meten met de Europese top dateert al weer van 2006. Toen rolde in Belfast onder leiding van Frans-Aert Burghgraef een achtste plaats uit de bus. Voor dirigent Anne van den Berg wordt het zijn muzikale vuurdoop op het hoogste Europese niveau. Deelname aan de EBK mag hij straks van zijn bucketlijstje afvinken. “Ik heb in 2012 met Brassband Heman in de B-section opgetreden. Maar dit is toch heel andere koek. Het EK is in de brassbandscene het hoogst haalbare. Het is bijzonder om dit te mogen meemaken. Dat is niet iedereen gegund.”

Onbevangen
Dat geldt ook voor zijn muzikanten. Voor de jonge band wordt het een compleet nieuwe ervaring. Van de huidige bezetting bewaren slechts drie leden actieve herinneringen aan het avontuur in 2006. “Dat is op zich wel prettig”, zegt Van den Berg. “Het voordeel is dat we er onbevangen naar toe kunnen werken. De voorbereidingen verlopen voorspoedig. We hebben veel extra repetities en try-outconcerten gehad. We proberen zo goed mogelijk voorbereid aan de start te verschijnen.”

Bescheiden
Nederland speelt op het Europees podium doorgaans een bescheiden rol. Brassband Schoonhoven haalde in 2012 een podiumplek. Erik Janssen leidde de band destijds tijdens de thuiswedstrijd in De Doelen in Rotterdam naar een spectaculaire derde plaats. Van den Berg verwacht dat voor Soli Brass als de nummer 113 van de wereldranglijst een toppositie te hoog gegrepen is. “Als Nederlandse band mag je je niet te veel illusies maken. Als je ziet wat er op internationaal niveau gebeurt, daar kunnen wij alleen maar van dromen. Het veld is de laatste jaren zoveel breder en professioneler geworden. Niet alleen in traditionele landen zoals het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, maar ook in andere landen. Ik zat laatst in de jury in Zwitserland. Het niveau daar is bizar hoog. Zo’n band als Treize Etoiles is waanzinnig goed. Daarbij hebben de Zwitsers een enorm potentieel om uit te putten. Datzelfde geldt voor België en Frankrijk, maar ook Duitsland is sterk in opkomst. Ook daar wordt de brassbandwereld steeds professioneler.”

Fundament
Volgens Van den Berg mist Nederland een goede infrastructuur als fundament om echt te kunnen meedraaien met de Europese top. De bezuinigingen op cultuur, met onder meer de sluiting van de muziekscholen als gevolg, hebben de sector ten opzichte van andere landen op grote achterstand gezet. “Als je alleen maar muziekscholen sluit, krijg je natuurlijk krimp. Culturele vorming in Nederland is jaren achtereen alleen maar afgebrokkeld. Daar ondervinden we nu de klappen van. Het zal voor bands op het niveau van de kampioensdivisie steeds moeilijker worden. Ook in de noordelijke provincies.”

Verplichte werk
De titelstrijd wordt gehouden in het Malmö Live Konserthus. In de Championship Section komen veertien bands in actie. Het verplichte werk in de hoogste divisie is Aurora van Joel Thoor Engström. Van den Berg: “Een leuk werk om aan te repeteren. Het is geen enorme showcase van hele moeilijke solistische passages. Er zijn wel eens moeilijkere werken voorbijgekomen. Maar de structuur van het stuk is echt interessant. Compositorisch zit het echt goed in elkaar. Het heeft veel lagen waarin je je als band kunt laten horen. Ik heb het met veel plezier geanalyseerd, maar of het later nog veel gespeeld wordt betwijfel ik.”

Verrijking
Soli Brass vertrekt donderdag per bus richting Zweden. ’s Avonds staat een repetitie op het programma. Vrijdag spelen alle kandidaten het verplichte werk en zaterdag het keuzewerk (dat in verband met de blinde jurering niet bekend gemaakt mag worden). Van den Berg: “Onze inzet is om zo mooi mogelijk te spelen en onze huid zo duur mogelijk proberen te verkopen. We zien dit als een verrijking van onszelf en als een erg mooie ervaring. Door in de voorbereiding hoge verwachtingen te scheppen, loop je het risico dat het op een teleurstelling uitdraait. We gaan voor het hoogste, maar zien wel wat eruit komt. Wat het wordt, wordt het.”

Deelnemers EBBC Championship Section
• 3BA Concert Band Duitsland
• Black Dyke Band Engeland
• Brass Band Treize Etoiles Zwitserland
• Cory Band Harper Wales
• Eikanger-Bjørsvik Musikklag Noorwegen
• Festival Brass Band België
• Göta Brass Band Zweden
• Hauts-de-France Brass Band Frankrijk
• Italian Brass Band Italië
• Lyngby-Taarbaek Brass Band Denemarken
• R.E.T. Brass Band Oostenrijk
• Soli Brass Leeuwarden Nederland
• Tredegar Wales
• Whitburn Band Schotland

Jury
De jury voor het verplichte werk in de Championship Section bestaat uit Allan Withington (Noorwegen), Phillipe Bach (Zwitserland) en Ivan Meylemans (België). De uitvoering van het keuzewerk wordt beoordeeld door Michael Bach (Zwitserland), Bert van Thienen (België) en Sheona White (Schotland).

Op de foto: Brassband Soli Brass vertegenwoordigt Nederland komende weekeinde tijdens de Europese kampioenschappen in Zweden.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto’s: Warber Media/Nederlandse Brassband Kampioenschappen

Gepubliceerd: 03 MEI 2023 - 16:10
Laatste update: 04 MEI 2023 - 08:34