Sophia’s Vereeniging op weg naar het EK

Sophia’s Vereeniging op weg naar het EK

Na drie jaar uitstel wordt zaterdag 6 en zondag 7 mei in de Franse stad Amiens dan eindelijk de derde editie van het European Championship for Wind Orchestra Association (ECWO) gehouden. De KNMO vaardigt symfonisch blaasorkest Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand af om Nederland tijdens dit Europees kampioenschap voor harmonieorkesten te vertegenwoordigen. “Het is een eer dat we Nederland op dit podium mogen vertegenwoordigen”, zegt dirigent Jos Schroevers.

Over de concurrentie kan dirigent Jos Schroevers kort zijn. “Daar weet ik eigenlijk niet zo heel veel van. Ik ken alleen de Koninklijke Harmonie van Peer uit België. En een van de andere deelnemers heb ik bij het vorige ECWO online gehoord. De rest ken ik niet. Maar het zullen vast allemaal goede orkesten zijn met ieder hun eigen DNA. Dat maakt het juist zo leuk. We gaan orkesten uit heel Europa horen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Een podium dat de blaasmuziek verdient.”

Schema
Bij ECWO zijn de nationale muziekorganisaties van België, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland aangesloten. Na Utrecht (2016) en Brussel (2018) is ECWO toe aan zijn derde editie. Die stond eigenlijk voor 2020 gepland. Maar corona schopte het schema overhoop. Ieder van de negen aangesloten landen mag één deelnemer naar de tweejaarlijkse titelstrijd afvaardigen. Voor de KNMO is dat het orkest dat in de vijf jaren voorafgaande aan ECWO op een concertconcours in de concertdivisie de hoogste score behaalt. Voor Sophia’s Vereeniging geldt de concoursprestatie uit 2018. Het orkest van Jos Schroevers behaalde toen in Enschede op het concertconcours van de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen 95,5 punten. Dat is inmiddels alweer vijf jaar geleden. Schroevers: “Dat het telkens werd uitgesteld was niet meer dan logisch. Maar na corona was het voor iedereen toch weer even zoeken om in het ritme te komen. Afgelopen jaar hebben we de tijd genomen om weer in rustig vaarwater te komen en via diverse concerten toe te werken naar ECWO.”

Proces
Schroevers vertelt dat de voorbereidingen prima zijn verlopen. Het toewerken naar een doel heeft erbij geholpen om na de coronacrisis weer iedereen op het puntje van de stoel te krijgen. “Ik heb vooral weer genoten van het proces waar we met zijn allen in zijn gestapt. Een stip op de horizon met een mooi programma is eigenlijk toch waar we het allemaal voor doen. Je hoeft niet uit te leggen wat het doel is. Samen willen we het onderste uit de kan halen. Dat heeft ons in een stroomversnelling geholpen om na corona weer op het oude niveau terug te komen. Ik ben enorm trots op de inzet en motivatie van alle muzikanten.”

Middel
Deelname aan het ECWO beschouwt hij niet als een eenmalig avontuur. Schroevers hoopt dat er een effect voor de langere termijn vanuit gaat. “Het is belangrijk dat we door gedegen voorbereiding op het juiste moment kunnen pieken zonder dat er al te veel stress bij komt kijken. Dat iedereen zelfverzekerd op het podium zit en geniet van dat moment. Het proces is daarom veel belangrijker dan alleen dat ene moment in Frankrijk. Ook de week na dit concours moeten we weer gewoon verder. Deelname aan het ECWO moet geen doel op zich zijn maar een mooi middel om het niveau van het orkest op te krikken. We hebben het afgelopen anderhalf jaar veel nieuwe muzikanten mogen verwelkomen. Het heeft dus tot op heden alleen maar een positief effect op het orkest.”

Wedstrijdbeleving
Bij de brassbands is het Europees kampioenschap hét evenement van het jaar. Die status heeft ECWO (nog) niet. Het heeft volgens Schroevers ook te maken met het verschil in wedstrijdbeleving tussen brassbands en harmonieorkesten. “Deelname aan wedstrijden leeft in de brassbandwereld veel meer dan bij ons. Daarbij vind ik spelen voor punten nog steeds erg subjectief. Zoals ik al aangaf zijn we op dit moment erg blij met hoe onze voorbereidingen zijn gegaan en heeft het ons nu al heel veel opgeleverd. Als we dat straks ook kunnen uitstralen in de zaal in Amiens en zelf tevreden van het podium komen hebben we wat mij betreft gewonnen. Wij vinden het vooral leuk dat we aan dit evenement mogen deelnemen en onze muzikale boodschap op een Europees podium kunnen laten horen. En natuurlijk vinden wij het een eer dat we hier namens Nederland mogen uitkomen.”

Rode draad
De deelnemers aan het ECWO spelen een verplicht werk en een keuzeprogramma. Rode draad in het programma van Sophia’s is het thema Muziek als grote winnaar en bron van hoop! Het verwijst naar de wereld waarin we leven. Waarin alles onvoorspelbaarder en gevaarlijker wordt. Waarin tegenstellingen tussen groepen in de samenleving steeds sterker worden en waarin individualisering en eigen belang hoe langer hoe meer voorop lijken te staan. Veel mensen ervaren daarbij een gevoel van machteloosheid. Sophia’s Vereeniging zet daar muziek tegenover als toonbeeld van verbinding en bron van hoop. Het verplichte werk is Mouvement Frénétiques van Alexandre Kosmicki. Schroevers: “Kosmicki staat erom bekend dat hij tot uitersten gaat op technisch gebied en ook in dit werk spaart hij de muzikanten niet. De uitdaging is om het transparant en Frans te laten klinken. En dat valt niet altijd mee gezien de uitgebreide instrumentatie, technische hoogstandjes en de omvang van het orkest. Mooi om te ervaren is dat de muzikanten in de loop van de voorbereiding steeds meer lol hebben gekregen in het spelen van het werk en dat ze ook perfectie willen nastreven.”

Link
Als keuzewerken klinken Traveler van David Maslanka en de Suite uit de Vuurvogel versie 1919 van Igor Stravinsky. Schroevers over de keuze van deze werken: “Ik wilde graag een divers programma waarin we als orkest alles uit de kast kunnen halen, van extreem grote instrumentatie tot minimale kamermuziek. Daarbij willen we onze boodschap Muziek als grote winnaar en bron van hoop! als een rode draad in het programma laten weerklinken. Daarnaast vond ik het ook leuk om de link tussen de componisten te leggen. Een Franse componist die het verplichte werk heeft geschreven, een Amerikaanse componist en een Russische componist die een werk schreven dat in Frankrijk in première ging. Terwijl Stravinsky zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten woonde en uiteindelijk in New York overleed.”

Reputatie
De eerste twee afleveringen van ECWO werden gewonnen door respectievelijk de beide Thorner harmonieën. Sophia’s heeft dus een reputatie hoog te houden. Schroevers ziet dat anders. “Nee, daar heb ik ook geen moment aan gedacht. Zoals ik al aangaf hebben we enorm genoten van de voorbereidingen en try-outconcerten. We hebben natuurlijk wel een paar extra repetities gehouden waardoor het niveau ook zeker gestegen is. Voor ons is het nu al een succes en we hopen dat we in Amiens met onze muzikale boodschap het publiek en de jury weten te raken.”Jury ECWO
De jury tijdens het derde ECWO bestaat uit de Noorse klarinettiste Catherine Berg, de Franse componist, dirigent en instrumentalist Maxime Aulio en de Duitse musicus Heiko Schulze. Onafhankelijk juryvoorzitter is Jan van den Eijnden uit Nederland, die deze functie ook al vele jaren bekleedt tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Speelschema ECWO
Zaterdag 6 mei, 13.00 uur: Uppsala Blåsarsymfoniker (Zweden); 14.15 uur: The Danish Concert Band Rødovre (Denemarken); 16.00 uur: Musikkforeningen Nidarholm (Noorwegen); 17.15 uur: Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand.
Zondag 7 mei, 10.00 uur: Koninklijke Harmonie van Peer (België); 11.15 uur: L' Orchestre d'Harmonie de la Région Centre (Frankrijk); 12.30 uur: Blasorchester Siebnen (Zwitserland).

Kaarten voor ECWO
ECWO wordt gehouden in Mégacité in de Noord-Franse stad Amiens, zo’n 135 kilometer ten noorden van Parijs. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://www.ecwo.eu/championship/ecwo-20

Livestream
ECWO is via livestream te zien:
Zaterdag 6 mei: klik HIER.
Zondag 7 mei: klik HIER.

Op de foto: Symfonisch blaasorkest Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand vertegenwoordigt de KNMO tijdens het Europees kampioenschap voor harmonieorkesten.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: Facebook Sophia's Vereeniging

Gepubliceerd: 26 APR 2023 - 14:36
Laatste update: 30 APR 2023 - 08:28