Spaans toporkest naar European Clarinet Congress in Tilburg

Spaans toporkest naar European Clarinet Congress in Tilburg

De Spaanse topharmonie Banda Sinfonica Artistica De Buñol verzorgt op vrijdag 8 december een van de galaconcerten tijdens het 12e European Clarinet Congress in Tilburg. De voormalige WMC-kampioen stond jarenlang onder leiding van de vorig jaar overleden Nederlandse dirigent Henri Adams. Het komt hoogste zelden voor dat een van de beste Spaanse harmonieorkesten in Nederland te bewonderen is.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering European Clarinet Congress

Tilburg wordt de komende maand overspoeld met klarinettisten. Het jaarlijkse festival van de European Clarinet Association vindt telkens in een ander land van Europa plaats. Voor de 12e editie gaat de organisatie International Music Promotion vzw met artistiek directeur Eddy Vanoosthuyse en administratief verantwoordelijke Severine Sierens de samenwerking aan met Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Het congres omvat masterclasses, een solistenwedstrijd en concerten van topensembles met de klarinet in de hoofdrol. Tijdens de masterclasses van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 december worden in zo’n 350 lessen gegeven door dertig docenten van twaalf Europese conservatoria en universiteiten. Deze masterclasses zijn vooral bestemd voor de 105 studenten die deelnemen aan het Ersamus-BIP project. Daarnaast wordt ook een aantal openbare masterclasses gegeven door onder andere Philippe Cuper, Alessandro Carbonare, Martin Fröst, Sarah Watts (basklarinet) en Michael Collins. De International Junior Competitie op zaterdag 9 december is een internationale wedstrijd voor klarinettisten tot 18 jaar. De competitie geldt de eerste echte internationale klarinetwedstrijd in haar soort. Er zijn 25 kandidaten uit Europa, Azië en Amerika.

Daarnaast zijn er diverse galaconcerten door internationale topensembles. Een overzicht:

Les Bons Becs (FR) |woensdag 6 december, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg
Dit Franse kwintet van virtuoze klarinettisten weet al dertig jaar het publiek te verrassen met hun originele en humoristische concertrepertoire bestaande uit mime, toneel en beweging. Een betoverende reis door de muzikale wereld van klassiek tot jazz, van tango tot klezmer e van opera tot musical.

Zemlinsky Quartet (CZ) |donderdag 7 december, 20.00 uur | Factorium Tilburg
Een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de Tsjechische strijkkwartettraditie. Het Zemlinsky Quartet speelt een breed repertoire, van klassieke meesters tot hedendaagse componisten, en heeft een indrukwekkende discografie opgebouwd, waaronder de complete strijkkwartetten van Dvoƙák. Het kwartet treedt deze avond op met verschillende internationale klarinettisten.

Banda Sinfonica Artistica De Buñol (ES) | vrijdag 8 december, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg
Meer dan een eeuw Spaanse harmonietraditie. Meervoudig winnaar van het Certamen in Valencia en in 2001 van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Met meer dan 80 muzikanten brengt Banda Sinfonica onder leiding van Mario Ortuño een gevarieerd en kwaliteitsvol repertoire met diverse internationale solisten.

Philharmonie zuidnederland met Martin Fröst | zaterdag 9 december, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg
De wonderklarinettist Martin Fröst soleert bij Philzuid in Dance Mosaic. Daarin vervlecht hij folk, jazz en klassiek in een combinatie van dansmuziek waar de vonken vanaf spatten. Programma: Brahms: Hongaarse dans nr. 1; Fröst: Nomadic Dances; Hyper Exit: Hillborg; Bartók: Roemeense Dansen (arr. Fröst); Fröst: Klezmer Dans nr. 2; Brahms: Symfonie nr. 4.

European Clarinet Congress Tilburg | 6 tot en met 9 december | Tilburg, diverse locaties | Congres is gratis toegankelijk | Kaarten voor concerten: klik HIER | Voor tot 26 jaar geldt een kortingsregeling |

TIP: WIL JE JOUW CONCERT OF ACTIVITEIT OOK OP DEZE MANIER BELICHT ZIEN, INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN VIA REDACTIE@KLANKWIJZER.NL  

Gepubliceerd: 14 NOV 2023 - 20:29
Laatste update: 30 NOV 2023 - 13:39