Speel mee met Symphonic Mob!

Speel mee met Symphonic Mob!

Philharmonie zuidnederland introduceert in juni 2022 de Symphonic Mob. Een spectaculair concept dat professionals en amateurs met elkaar verbindt om samen te musiceren voor een breed publiek. Per uitvoering kunnen 250 (!) amateurmuzikanten meedoen. In Duitsland is deze grootschalige formule al jaren een groot succes. Duncan Ward, de nieuwe chef-dirigent, neemt de muzikale leiding van deze laagdrempelige vorm van samenwerking op zich.

De eerste editie van de Symphonic Mob vindt plaats in het weekend van 18 en 19 juni. Op zaterdag om 13.00 uur in de Piazza in Eindhoven en op zondagochtend vanaf 11.00 uur in winkelcentrum Entre Deux in Maastricht. Aan beide uitvoeringen kunnen maximaal 250 muzikanten deelnemen.

Speerpunten
Talentontwikkeling, zichtbaarheid in de regio, participatie van lokale (amateur)musici; het zijn speerpunten die al jaren een belangrijk onderdeel uitmaken van het beleid van philharmonie zuidnederland. Deze punten kwamen al grotendeels samen in de succesvolle HaFa-concerten die het orkest in samenwerking met harmonie- en fanfareverenigingen uit de regio Limburg en Brabant organiseerde. Toen Stefan Rosu, intendant van philharmonie zuidnederland, bij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin de Symphonic Mob ontdekte, wist hij direct dat hij een opvolger voor de HaFa-concerten had gevonden die nog meer tegemoetkomt aan de speerpunten van het orkest. “Nog meer muziekverenigingen en amateurmusici zullen op deze manier de mogelijkheid krijgen om samen te werken en muziek te maken met de professionele musici van philharmonie zuidnederland”, zegt Rosu. “Dit project mondt uit in één groots muzikaal evenement. Het vindt niet alleen plaats in de beslotenheid van de repetitieruimte, maar wordt op een ludieke wijze in de openbare ruimte gepresenteerd, mét publiek. Daarmee maken wij zichtbaar wat een professioneel orkest kan betekenen voor de muziekcultuur van een regio, hoe muziek leeft en verbindt. Daarbij staat voorop het plezier hebben in het samen musiceren en speelt niveau geen enkele rol.”

Inschrijven
Het idee voor de Symphonic Mob komt van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Al sinds 2014 biedt het orkest projecten aan waarbij amateurmusici uit alle geledingen tijdens zo’n Mob mee kunnen spelen met het orkest. Een mooie introductie op de Symphonic Mob is te vinden op de website van Klankwijzer.  Ook verdere informatie over de voortgang van het project is op de site te vinden, net als de bladmuziek voor de muzikanten om thuis in te studeren. Deze partijen zijn er op verschillende niveaus. De muzikanten worden in aanloop naar de Symphonic Mob gecoacht door musici van het orkest en uiteraard vinden er gezamenlijke repetities plaats.
Audrey Staaks, dwarsfluitiste en al jaren verantwoordelijk voor innovatieve producties bij de Philips Harmonie, is benoemd tot projectleider en fungeert als intermediair tussen orkest en de amateurmusici. Zij is bereikbaar via audrey.staaks@philharmoniezuidnederland.nl.

Amateurmusici en verenigingen kunnen zich inschrijven op: www.philharmoniezuidnederland.nl/symphonicmob

Foto: De Symphonic Mob door het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin is al jaren een regelrecht succes.

Foto: Peter Adamik

Gepubliceerd: 15 MAA 2022 - 16:22
Laatste update: 15 MAA 2022 - 16:25