Speelplezier voor de hele club met Ubuntu

Speelplezier voor de hele club met Ubuntu

Tijdens de Jonge Blazersdag Zuid-Holland op 25 maart in Den Haag brengt het play-inorkest onder leiding van Paul van Gils het werk Ubuntu van Suzanne Welters in première. Het werk is zo geschreven dat alle afdelingen van een muziekvereniging er samen plezier aan kunnen beleven.

Ubuntu is Zuid-Afrikaans voor verbondenheid met je omgeving, de levensfilosofie van Nelson Mandela. Het werk werd geschreven door Suzanne Welters, als compositieopdracht van de Zuid- Hollandse Bond van Muziekverenigingen (ZKBM). De bond wilde voor haar leden iets creëren wat nog niet bestond: de compositie moest zowel geschikt zijn voor harmonie, fanfare én brassband, voor grote maar ook hele kleine orkesten en speelbaar voor alle niveaus. Tegelijkertijd was het uitgangspunt dat het jeugdorkest niet alleen mocht opgaan in het grote orkest, maar ook een eigen rol moest hebben en als jeugdorkest regelmatig te horen moest zijn. Een stuk waar het grote orkest en het jeugdorkest zowel apart als samen plezier aan zouden beleven.

Met deze opdracht ging Suzanne aan de slag, en schreef een stuk voor twee orkesten tegelijkertijd, in flex-5 bezetting voor het jeugdorkest en flex-7 bezetting voor het grote orkest, waarbij ze het slagwerk instrumentarium over beide orkesten verdeeld inzet. Het is een zeer afwisselende Afrikaanse Suite geworden in 4 delen:
1. Kenian wedding day: een Keniaanse trouwmis en het bruisende feest waar non-stop gedanst wordt.
2. Togo or not Togo: in 2020 zou de jongste dochter Annick als 16-jarige met Global Exploration naar Tanzania vertrekken. Helaas gooide corona roet in het eten, maar de muziek is er wel. Het deel begint mysterieus, onder andere met body percussion, en ontaardt in een funky groove.
3. Danzania: Het jeugdorkest speelt de melodie, het grote orkest de dans groove. Samen wordt het een feest.
4. Ugandance: Een vrolijk laatste deel, met zelfs bij beide orkesten een aantal solisten erin.

De laatste jaren stonden voor Suzanne onverwachts in het teken van Afrika: in 2018 ging Milou, de vroegere favoriete oppas van haar twee kinderen, trouwen met een Keniaan, Martin. Suzanne en haar gezin zijn die zomervakantie voor het eerst naar Afrika geweest, naar de bruiloft in Kenia, maar ook genoten ze van Mombasa, de tuctucs, een jeepsafari, de wilde dieren, maar vooral van de vriendelijke mensen in hun kleurrijke kleding. Ook al leven ze met een heel gezin van 25 mensen onder één golfplaat en weten ze niet of ze de volgende dag te eten hebben, toch lachen ze altijd en roepen vriendelijk ‘jambo’ (goedendag). Sinds die zomervakantie is het Afrika-virus toegeslagen in hun gezin.

Geniet in Ubuntu van de Afrikaanse sfeer en grooves. Reis mee naar Kenia, Togo, Tanzania en Uganda en voel het samenspel en speelplezier van de muzikanten van de beide orkesten. Verbondenheid, daar draait het om in het leven.

Ubuntu is verkrijgbaar bij Molenaar Edition. Meer informatie: https://www.molenaar.com/home. 

Op de foto: Componiste Suzanne Welters zet in Ubuntu alle leden van de vereniging aan het werk.

Foto©️: Robroek Photography

Gepubliceerd: 28 FEB 2023 - 16:26