''Spelen in het Nederlands Studenten Orkest heeft me veel gebracht''

''Spelen in het Nederlands Studenten Orkest heeft me veel gebracht''

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Elk jaar in februari geeft het NSO concerten door heel Nederland. Ook een aantal blazers uit de hafabra-wereld speelt in dit symfonieorkest mee. “Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Jasper van Noort (26) speelt hoorn en doet voor de vijfde keer mee met het NSO. Hij begon met muziek maken bij harmonie L’Union Fraternelle uit Zeelst. “Spelen in een blaasorkest is mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Jasper. “Ik speel nog steeds graag bij onder andere het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en Harmonie St. Michaël van Thorn. De laatste jaren speel ik voornamelijk in verschillende symfonische studentenorkesten. Dit jaar ook weer bij het NSO. Het leukste aan het spelen bij het NSO is het muzikale niveau. Dit komt mede omdat er strenge audities gehouden worden. Dat zorgt voor de juiste mensen op de juiste plek in het orkest. Daarnaast is het NSO enorm doelgericht: binnen 10 dagen moet er een groot symfonisch programma ingestudeerd worden wat rijp is voor de mooiste zalen van Nederland. Dit zorgt ervoor dat er vanaf het begin een positieve druk op de muzikale prestaties ligt, iets wat je bij andere orkesten bijna nooit zo sterk hebt. De lat ligt hoog en de orkestleden steken elkaar aan en nemen elkaar mee in de gezamenlijke passie voor muziek. Daarnaast staan de studentenorkesten in Nederland natuurlijk ook bekend om de leuke feesten na de repetities en concerten. Het NSO is daar geen uitzondering op! Gedurende de repetitieperiode komt elke avond een afvaardiging van een collega-studentenorkest langs om een feest te bouwen en in elke stad waar we een concert geven is er ook een grote afterparty voor orkest en publiek. Zo is het NSO niet alleen voor de deelnemers een muzikale feestmaand, maar voor iedere student die van muziek houdt!”

Enorm veel geleerd
Ook zijn broer Siebren van Noort (22) speelde zijn eerste noten bij harmonie L'Union Fraternelle. “Ik ben begonnen op trompet. Toen ik na drie jaar een beugel kreeg, heeft mijn docent me aangeraden euphonium te gaan spelen. Een aantal jaar later ben ik bij harmonie Sint Michaël van Thorn gaan spelen. Hier is mijn passie voor muziek echt ontketend. Omdat ik meer verschillende stijlen muziek wilde spelen, ben ik trombone gaan leren. Zo ben ik bij de bigband van de muziekschool Art4u in Veldhoven terecht gekomen. Buiten het spelen bij de bigband heb ik weinig trombone gespeeld. Totdat mijn broers me eind 2017 aanspoorden om op bastrombone auditie te doen bij het NSO. De weken daarop heb ik me suf gestudeerd op een bastrombone die ik kon lenen van iemand. En uiteindelijk heb ik die plek mogen vullen, wat natuurlijk ongelooflijk was! Ik kreeg na mijn auditie nog een aantal verbeterpunten aangereikt, waar ik me in de aanloop naar het NSO nog op kon focussen. Tijdens de tournee ben ik overweldigd door de leuke sfeer om met gelijkgestemde leeftijdsgenoten zulke prachtige muziek te spelen. Dat was het ballet Petroesjka van Stravinsky en een epische opdrachtcompositie van Bram Kortekaas. Ik had voor die tijd wel eens bij jeugdorkesten meegespeeld of bij een projectje hier en daar, maar zo intensief en tegelijkertijd zo leuk als het NSO, had ik nog nooit meegemaakt. Tijdens mijn eerste editie heb ik enorm veel geleerd over muziek maken. Ik heb vele vrienden gemaakt waar ik tot op heden contact mee heb. Dat had ik me van tevoren niet kunnen voorstellen. Dit leidde ertoe dat ik ook aan de NSO-edities daarna mee wilde doen en ik in 2021 zelfs voorzitter heb mogen zijn van deze club, die mij zoveel heeft gebracht in het leven. Ik raad het dan ook iedereen aan in ieder geval één keer mee te doen met het NSO. Maar meestal blijft het niet bij die ene keer. Niet voor niets doe ik dit jaar al voor de zesde keer mee.”

Totaal iets anders
Gerry Roskam (24) is geboren in Alkmaar, maar groeide op in Ursem, een plaatsje in de regio West-Friesland tussen Alkmaar en Hoorn. “Ik speel al sinds mijn zevende bij muziekvereniging Kunst naar Kracht, een eerste divisie brassband uit De Goorn. Hier zit ik inmiddels ook in het bestuur, waar ik afgelopen jaar de leiding heb mogen voeren over ons 100-jarig jubileum jaar. Daarnaast ben ik al sinds 2016 lid van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) onder leiding van Danny Oosterman. Ook hier zit ik niet stil met onder andere functies in de stichting 'Vrienden van het NJFO' en in het NJFO Management. Met dit orkest heb ik op het allerhoogste niveau muziek kunnen maken met als hoogtepunten de tournees naar Tsjechië, Oostenrijk en Litouwen. Het NJFO is voor de jeugd echt een brug van een hobby naar een professionele of goede amateurmuzikant. Het is een stapje hoger waar je echt veel kan leren. Het NSO is totaal iets anders. Dit is mijn allereerste kennismaking met een groot en goed symfonieorkest. Dit heb ik altijd al een keer willen meemaken en beleven. Voor mij is het ook een ervaring die ik mee kan nemen in mijn ontwikkeling als muzikant. Ik speel nu bijvoorbeeld op een C-tuba, terwijl ik normaal gesproken in de HaFaBra op Es-tuba speel. Maar bovenal kijk ik vooral ook uit naar de mensen, de gezelligheid en de feestjes.”

Eerbetoon
Reinder Boomsma (24) groeide op in Sumar (Friesland) en begon daar op althoorn bij fanfare De Lofstem. Na een paar jaar stapte hij over op (wald)hoorn. Inmiddels speelt hij bij het Frysk Fanfare Orkest, het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en het Utrechtsch Studenten Concert. Hij deed al enkele keren mee met het NSO en maakt dit jaar als penningmeester deel uit van het bestuur. Reinder: “Het is erg mooi om voor de vierde keer mee te mogen spelen in dit orkest en weer de mooiste concertzalen van Nederland af te reizen. Na twee corona-edities kijken we er erg naar uit om in 2023 weer veel concertsteden te bezoeken om het prachtige programma ten gehore te brengen. In Bruckner 7 zitten prachtige koperkoralen met niet alleen hoorns, trombones, tuba en trompetten, maar dit jaar ook vier Wagnertuba’s. Bruckner was geïnspireerd door de componist Wagner en als eerbetoon aan hem heeft Bruckner erg mooie Wagnertuba-partijen geschreven voor het tweede en vierde deel van de symfonie. Daarnaast spelen we het Celloconcert van Elgar en een opdrachtcompositie van Christiaan Richter. We kijken ernaar uit om dit mooie repertoire aan veel bezoekers te laten horen.”

 

NSO tournee 23: Inspireer
Inspireer is het thema van NSO 23. Laat u inspireren door de prachtige klanken en melodieën van Bruckner, Elgar en Richter, gespeeld door 85 bevlogen studenten. Onder leiding van Jurjen Hempel klinkt Symfonie nr.7 van Bruckner, de opdrachtcompositie Motion Blur Streaks van Christiaan Richter en het befaamde Celloconcert van Edward Elgar met als solist Ella van Poucke. Het toerschema:
12 februari: Someren, Lambertuskerk
13 februari: Nijmegen, De Vereeniging
14 februari: Utrecht, TivoliVredenburg
15 februari: Groningen, De Oosterpoort
16 februari: Eindhoven, Muziekgebouw
17 februari: Leuven, Aula Pieter De Somer
19 februari: Leiden, Stadsgehoorzaal
20 februari: Enschede, Muziekcentrum
21 februari: Rotterdam, De Doelen
25 februari: Gent, De Bijloke
26 februari: Maastricht, Theater aan het Vrijthof
27 februari: Amsterdam, Concertgebouw
Kaarten: www.nso.nl 

 

Meedoen met het NSO?
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) is een projectorkest dat ieder jaar opnieuw wordt gevormd door muzikale studenten. In februari leggen zij hun studie een maand stil om deel te nemen aan het orkest en zich helemaal te richten op het maken van klassieke muziek. Wil jij hier na het lezen van de enthousiaste verhalen van de muzikanten deel van uitmaken en volgend jaar met 85 andere studenten een maand lang op hoog niveau musiceren? Aanmelden kan via de website www.nso.nl.  De aanmelding gaat na de zomer open.

Op de foto: Het Nederlands Studenten Orkest sluit de tournee af in het Concertgebouw in Amsterdam.

Foto©️: Veerle Bastiaanssen

Gepubliceerd: 31 JAN 2023 - 14:47
Laatste update: 10 FEB 2023 - 09:17