Spijkerpakkenband speelt mis voor de vrede

Spijkerpakkenband speelt mis voor de vrede

Dat het project The Armed Man: A Mass for Peace zo’n actuele impact zou krijgen, hadden de muzikanten van de Spijkerpakkenband niet kunnen bevroeden toen ze met de voorbereidingen begonnen. De brassband uit Lippenhuizen brengt de wereldberoemde mis voor de vrede volgend weekeinde tijdens een kerkentoer door Friesland drie keer ten gehore.

Karl Jenkins schreef het muziekstuk over oorlog en vrede in 1999. Hij droeg het werk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis, die plaatsvond terwijl hij aan zijn compositie werkte. The Armed Man: A Mass for Peace wordt door de Spijkerpakkenband uitgevoerd met vocaal ensemble Collage Projects uit Dokkum. De in het stuk opgenomen islamitische oproep tot gebed wordt voorgedragen door imam Elyes Guagui. Zang, muziek en beelden vertellen het verhaal over wat onze vrijheid heeft gekost en hoe belangrijk het is deze te behouden. De productie staat onder leiding van dirigent Ido Gerard Kempenaar.

Mis voor de vrede
The Armed Man: A Mass for Peace is een concert voor iedereen. Het richt zich in het bijzonder op de veteranen. Als dank voor de offers voor vrede. Maar ook op de schooljeugd, om hen het te laten zien én horen hoe belangrijk het is om te investeren in vrede. De teksten gaan over oorlog en geweld, en de gevolgen hiervan. Maar ook over hoop brengen en duurzame vrede. Het geheel wordt verbonden door de oproep tot gebed en de misdelen Kyrie, Sanctus/Benedictus en Agnus Dei. De Spijkerpakkenband hoopt met de uitvoeringen van de mis een bijdrage te kunnen leveren aan bewustwording dat vrede niet vanzelfsprekend is. Een boodschap die we inmiddels aan den lijve ondervonden hebben. Tijdens de concerten wordt gecollecteerd voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Locaties
Vrijdag 18 maart (20.00 uur): Gereformeerde kerk Ureterp; zaterdag 19 maart (20.00 uur): Zuiderkerk Drachten; zondag 20 maart (15.00 uur): Grote Kerk Dokkum. Kaarten: https://muziekinopsterland.nl/webshop-2/ 

Gepubliceerd: 08 MAA 2022 - 16:40